Vanaf welke leeftijd is de dierentuin leuk? Kinderen onder de 3 jaar mogen vaak gratis naar de dierentuin. Je kan je baby dus al rustig in de wandelwagen meenemen, als je bijvoorbeeld met je oudere kinderen wil gaan. Met ongeveer 18 maanden vindt je kleine Freek Vonk het zelf ook leuk om naar de dieren te kijken.
Alles wat je baby in zijn handjes kan houden is welkom: rammelaars, muziekdoosjes, een zachte bal, een pop of knuffel en ringen. Maar ook alledaagse voorwerpen, zoals een felgekleurde (zak)doek of een onbreekbaar spiegeltje zorgen voor urenlang plezier.
Je baby vindt het prachtig dat hij zichzelf kan voortbewegen, dus zal hij graag achter bewegend speelgoed aangegaan: een bal of speelgoed op wieltjes. Misschien krijgt hij ook al door dat hij zelf speelgoed kan meetrekken: een trekdier is dan leuk speelgoed. Tegelijkertijd gaat je kleine details interessant vinden.
Wat vindt de baby het heerlijk om dingen te pakken! Nu kan hij, zittend, kruipend of staand op zijn benen, gemakkelijk alles aanraken wat binnen zijn bereik ligt. Om hem daarin te begeleiden en te voorkomen dat hij zich volop op je spullen stort, kies je best voor speelgoed dat de fijne motoriek bevordert.
Speelgoed in beweging brengen past ook goed bij de ontwikkeling van je baby van 8 maanden. Bijvoorbeeld door aan een draaiwieltje te draaien, een deurtje open en dicht te doen of een tuimelaar te laten wiebelen door ertegen te duwen.
Vanaf zo'n 3 maanden vindt een baby het leuk om naar bewegende voorwerpen te kijken. Een babygym en een mobile komen dan goed van pas. Plaats het boven de buik van je baby, dan kan hij er goed naar kijken. Zorg dat de baby niet per ongeluk verstrikt kan raken in het speelgoed.
Ondanks dat kinderen zich bijna als vanzelf ontwikkelen, kan zelfs een pasgeboren baby zich nog wel eens vervelen. Kinderen leren sneller in een omgeving waarin zij worden uitgedaagd en spelletjes spelen samen met papa of mama is natuurlijk extra leuk.
In de eerste 6 maanden krijgt je baby genoeg vocht uit de melkvoeding. Hij heeft geen extra water nodig. Vanaf 6 maanden stap je langzaam over van borstvoeding of flesvoeding naar vast voedsel. Dan kun je ook andere drankjes aanbieden, zoals water of lauwe (vruchten)thee zonder suiker.
Tussen de 7 en 13 maanden leren de meeste baby's om zelfstandig te kunnen zitten. De rug- en nekspieren zijn dan sterk genoeg om zijn lijfje omhoog te houden. Je baby kan zich op dat moment vanaf de buikhouding opdrukken tot zit.
Zo moet je zorgen voor een goed, ingerichte luiertas, een uitgerust kind, handige voedingskleding en een reiswiegje zodat je kind lekker kan slapen. Vraag jezelf ook af of er een rustig plekje voor je baby is, waar jij hem eventueel ook kunt voeden of verschonen.
Na een voeding is meestal het beste moment om naar buiten te gaan met je baby. Zo weet je dat hij niet gelijk weer honger krijgt, en is de kans groot dat hij lekker in slaap zal vallen. Zorg ook voor een schone luier vlak voordat jullie weggaan. Neem een complete luiertas mee waarin niks mist.
Drie tot zes maanden.
Oké, niet vaak en niet lang maar toch. Je zal ook aan je kindje zien dat ze anders is, meer wakker lijkt te zijn en interesse heeft in de omgeving.
Ga, als het even kan, iedere dag met de baby naar buiten, ook in de winter. Buitenlucht is goed voor jou en de baby. Plaats de kinderwagenbak zo dat je baby naar jou kijkt.