Vermits er in de wintermaanden niet zo veel klussen om handen zijn in de tuin, is het omzetten van de composthoop ideaal om te doen in deze periode. Als het koud is of vriest, valt het composteerproces grotendeels stil. In de zomer zal je merken dat hoe vaker je de compost omzet, hoe sneller de hoop afval zal verteren.
Als je normale compost aanraakt, dan zal die vaak warm aanvoelen. Dit komt omdat de microben die het afval afbreken gedurende dat proces warmte afgeven. Bij heet composteren voeg je zelf temperatuur toe aan het proces zodat de microben op de ideale temperatuur te werk kunnen gaan.
Belucht de hoop regelmatig om het proces te versnellen. Zet daarom elke zes weken tot drie maanden de hoop om. Het composteren duurt dan vier tot negen maanden. Het omzetten doe je met een riek.
Er kan in de compost altijd nog materiaal zitten dat nog niet helemaal verteerd is. Wat na het ze- ven van de compost overblijft, kan dienen om de compostering van een nieuwe lading in de com- postbak in gang te zetten. Compostbak met twee compartimenten: u oogst de compost in de rijpingsbak (de 2de bak).
Als hij te vochtig is, moeten u de rottende delen verwijderen. U kunt er ook wat houtsnippers doorheen mengen om het vocht te absorberen. Compost moet eens in de twee maanden worden gekeerd. In dat geval zal hij aarde produceren waarmee u na zes tot maanden uw tuin kunt bemesten.
Compost kan veel grond bevatten waardoor het organische stofgehalte tegenvalt. Een instabiele compost heeft een negatieve werking op het bodemleven met risico op schade. Naast negatief effect op het bodemleven is een instabiele compost ook giftig voor pas ontkiemende zaden.
Onkruid en zieke planten
Onkruiden die zaden hebben of via hun wortels uitlopen, zijn ook niet welkom in het compostvat. En gooi zieke planten liever in de gft-bak. Gft-afval wordt op hoge temperatuur gecomposteerd en doodt de ziektekiemen.
Een veelgestelde vraag is, kun je eierschalen in composthopen plaatsen? Het antwoord hierop is ja, dat kan. Door eierdoppen toe te voegen aan compost, wordt calcium toegevoegd aan de samenstelling van uw uiteindelijke compost. Deze belangrijke voedingsstof helpt planten bij het bouwen van celwanden.
Afval scheiden
Brood en gekookte etensresten, maar ook koffiepads en theezakjes, zijn niet geschikt voor de composthoop.
Je kunt onkruid composteren. Zorg dat je het wiedt voor het in zaad staat. Klop de aarde af van de wortelkluit en zorg dat jouw composthoop enkele dagen broeit.
Vooral mos (uit je gazon) verteert moeilijk. Daarom is het van belang, als je bezig bent met omzetten, de laag mos goed te verdelen, en te vermengen door de hele hoop compost.
Een keer in de week omscheppen is misschien ideaal, maar ik probeer het tenminste een keer per maand te doen. Vraag 2: Hoe komt het dat organisch materiaal inzakt? Voeg water toe. Als de inhoud erg droog is, voeg je een beetje water toe.
Andere toepassingen
Als het eten van bananenschillen je toch iets te ver gaat, kun je de schillen ook nog anders gebruiken. Zo kun je ze toevoegen aan je compost. Het kalium en fosfor dat in de bananen zit, draagt eraan bij dat je planten beter groeien.
In een grotere tuin voorzie je bij voorkeur drie compostbakken. In de eerste bak breng je vers groente-, fruit- en tuinafval samen. In de tweede bak meng je het materiaal uit de eerste bak met droog materiaal. In de derde bak laat je de compost afrijpen.
De Garantia Thermo-Wood Composteerbak 600 l is wat wij het beste compostvat noemen. Het gaat om een heel stevige composteerbak met twee grote vulkleppen, waardoor de beste compostbak eenvoudig te vullen is. De twee verwijderingskleppen maken het weghalen van het compost minstens even eenvoudig.
De rode compostworm en de tijgerworm (Eisenia fetida) zijn het meest geschikt. Je vindt ze in compost- of mesthopen. Je kunt ze ook kopen via internet. De makkelijkste manier is natuurlijk om wat wormen op te halen bij een collega-composteerder.
Er zijn ook diverse organismen die logische wijs niet in een compostbak thuishoren, wij zetten er een aantal op een rij wat niet in een compostbak thuis hoort wat u misschien wel dacht; Etensresten bereid met sauzen en specierijen, Vet, Botjes en visgraten, Koffiepads, Kaaskorsten, Brood, Mosselschelpen.
De aardappelziekte: Als de schil rotte plekjes heeft, is het niet verstandig deze bij de compost te doen. Het kan zijn dat er de Phytophthora schimmel op zit. Deze schimmel kan via de compost worden overgedragen op levende planten en bloemen.
Citrusschillen zitten vol mineralen die goed zijn voor je planten. maar vaak zijn sinaasappels en dergelijke zwaar bespoten met een soort glansmiddel en gifstoffen. Een andere reden om voorzichtig te zijn met citrusschillen in de wormenbak, is dat deze schillen snel schimmelen.
Papier van de keukenrol, een stuk krantenpapier of het papieren zakje waarin groenten en fruitresten werden verzameld verteren vrij snel, omdat deze voornamelijk uit cellulose bestaan, het hoofdbestanddeel van de meest organische stoffen.
Keukenafval dat je niet kunt gebruiken voor het composteren: Theezakjes en koffiepads. Deze producten worden veelal gemaakt van synthetisch materiaal dat je niet kunt composteren. Gekookt en bewerkt voedsel.
Wat te doen als je de zuurheid kent? Indien je grond zuurder wil maken om sommige planten een juiste bodem te geven, vul de grond dan aan met turf of afgemaaid gras. Is de grond te zuur om planten te kweken, voeg dan kalk toe of compost. De grond meer of minder zuur maken, doe je niet in één seizoen.
Het is noodzakelijk om compost te zeven, omdat niet al het materiaal even snel afbreekt. Slablaadjes verteren bijvoorbeeld sneller dan gesnoeide takken. De niet verteerde delen kunt u gewoon weer terug doen in het compostvat. Uw eigen compost kunt u onbeperkt gebruiken als bodemverbeteraar in uw tuin of op uw gazon.
Het is ook verstandig om een laagje compost toe te voegen en wie kippen heeft, kan nog een laagje kippenmest toevoegen. De laatste laag op de composthoop moet iets luchtigs zijn, bijvoorbeeld grasmaaisel, stro of bladeren.
Wel op de composthoop: bladeren, plantenresten (uitgebloeide bloemen e.d.), fijngeknipte takken, pindadoppen, rauwe fruit- en groenteresten (klokhuizen, schillen), eierschalen, koffiedik en koffiefilters, in stukjes gescheurde wc-rollen en eierdoosjes.