Met zout knoeien zou ongeluk brengen. Wanneer men met zout knoeit, moet men onmiddellijk zout over de linkerschouder gooien; in de ogen van de slechte geesten. Links is ook de kant waarlangs de duivel mee zou gluren. Men hoopte op die wijze een ernstige ziekte af te wenden.
Volgens het bijgeloof is het ongeluk dat ontstaat door het morsen van zout af te wenden door een beetje ervan over je linkerschouder te gooien. Daar bevindt zich namelijk de duivel, die het zout in zijn ogen krijgt en wordt verblind.
Bijgeloof: een hoefijzer brengt geluk. Herkomst: Er zijn meerdere verklaringen, zo vormt een hoefijzer met de open kant naar boven een “C”, van Christus. Ook lijk het hoefijzer op een halve maan, in veel culturen een symbool voor geluk.
Bijgeloof is een denigrerend bedoelde benaming gegeven door dominante religies (katholicisme, protestantisme, jodendom, hindoeïsme, de islam) aan magisch-religieuze overtuigingen, praktijken en rituelen van andere groeperingen.
En, een hele belangrijke en een die bijna niet uit te rammen is: binnen mag je nooit fluiten. Als je bij iemand op bezoek bent en fluit, dan zal de gastheer al zijn geld kwijtraken. Ooit zaten wij met de televisieploeg in een hotel in Magadan. De cameraman was in zijn hotelkamer aan het fluiten.
Schoenen op tafel zetten brengt ongeluk. Ook schoenen hebben namelijk magische krachten. Schoenen op tafel zouden voor ruzie zorgen. In de middeleeuwen stak men tijdens epidemieën schoenen in brand, niet zozeer om besmetting tegen te gaan, maar om geesten en demonen op afstand te houden.
Definities die `pechvogel` bevatten:
schlemiel = Ongeluksvogel, sul, pechvogel, slachtoffer. Uit het Jiddisch, dat het misschien aan het Duitse `schlimm`, erg, heeft ontleend.
Niet alleen gebroken spiegels zouden ongeluk brengen, ook gewone. Een legende vertelt dat spiegelend glas je ziel kan stelen uit je lichaam. Dat bijgeloof vloeit voort uit de victoriaanse traditie om de spiegels in huizen van overleden te bedekken.
Zout knoeien betekent namelijk ongeluk. Dat kun je alleen afwenden door zout in de ogen van de duivel te strooien. En laat die nou altijd over je linkerschouder meegluren! Het idee dat zout morsen ongeluk brengt, zou terug te voeren zijn op Judas Iskariot, één van de twaalf apostelen.
Scherven brengen geluk gaat het spreekwoord. Het wordt meestal gezegd als er per ongeluk iets kapot valt. Het rare is dat een spiegel die in scherven kapot valt, juist ongeluk zou brengen. Sterker nog, een gebroken spiegel staat garant voor maar liefst 7 jaar ongeluk!
Afkloppen of aftikken is een vorm van volksgeloof en een ritueel waarbij oorspronkelijk op ongeverfd hout wordt getikt, om daardoor mogelijk ongeluk af te wenden, wanneer men zich verheugt over genoten geluk of wanneer iets geprezen wordt. Meestal wordt er afgeklopt op (onbewerkt) hout, maar ook ijzer is mogelijk.
Dit bijgeloof stamt uit de tijd van het Romeinse Rijk. Wanneer iemand in de spiegel keek, zag hij zijn ziel. Het was een reflectie van de ziel die in de spiegel keek. Als er iets gebeurde met die spiegel, een barst bijvoorbeeld, was dit funest voor de ziel.
Dat vrijdag ongeluk brengt, komt volgens sommige mensen uit de Bijbel. Maar er zijn ook mensen die zeggen dat vrijdag de 13e de dag was waarop heksen bij elkaar kwamen. Niet overal is vrijdag de 13e trouwens een ongeluksdag. In Griekenland en Spanje is dat juist dinsdag de 13e.
Het akkoord door 2 maal met de vuist te kloppen - afkloppen- De toepassing van 2 maal afkloppen vind je nog steeds terug op allerhande veilingen en in rechtzaken. Het 2 maal afkloppen stond bij kooplieden en rechters gelijk aan een Belofte aan God.
Zwarte dieren die ongeluk zouden brengen
De zwarte kat is niet het enige dier dat geassocieerd wordt met ongeluk. Iedereen kent immers het beeld van de zwarte kraai op een tak of huis wat als voorteken van de dood wordt beschouwd.
sage. Zout morsen betekent ruzie of bezoek. Een open paraplu in huis zorgt voor ruzie. Suiker morsen betekent visite.
Als er een schilderij dat van de muur af valt, dan komt er iemand te overlijden in de familie. Als er lieveheersbeestjes op je komen afvliegen, brengt dat geluk. Ze dood maken brengt groot ongeluk, en als je ze vertrapt brengt dat regen zeggen verschillende verhalen.
Volgens de wet is de achterop rijdende auto, die achterop uw auto botst, vrijwel altijd schuldig. Uitzonderingen zijn situaties waarin u uw voorganger 'snijdt' als u van rijbaan wisselt of inhaalt. Ook wanneer u plotseling hard remt zonder verkeersnoodzaak kunt u de schuld krijgen van een aanrijding van achteren.
De bestuurder van het motorrijtuig is aansprakelijk en moet de schade van de fietser of voetganger vergoeden, tenzij de bestuurder overmacht kan aantonen. Bij overmacht krijgt de fietser of voetganger geen schadevergoeding.
Wie is aansprakelijk voor mijn verkeersongeluk? De persoon die het ongeluk veroorzaakt, moet de schade betalen. Hebben meer mensen schuld aan het ongeluk, dan betalen zij elk een deel van de schade. Voor fietsers, voetgangers en kinderen gelden bijzondere regels.
Vogels zingen meestal alleen in het voorjaar. Dan moeten ze hun territorium verdedigen en een vrouwtje zoeken. Na de broedtijd is zingen niet meer nodig. Het trekt dan alleen maar de aandacht van roofdieren en dus stoppen de meeste vogels dan met zingen.
Ze moeten voldoende vetreserves opbouwen en hun energie sparen. Dus geen tijd meer om te zingen want dat kost energie. Ook de standvogels moeten voor de winter vetreserves aanleggen om de winter goed door te komen.
1) Als scheidsrechter fungeren 2) Blazen 3) Dierengeluid 4) Fluit 5) Fluitspelen 6) Geluid van een lijster 7) Geluid van kogels 8) Geluid van zangvogel 9) Gieren 10) Kwin...