Een kelner kan drie borden op zijn linkerarm dragen. Met de rechterhand zet hij ze op tafel. Voor glazen gebruikt hij een dienblad, dat hij op de vlakke linkerhand draagt, zodat hij de glazen met de rechterhand op tafel kan zetten.
Kelner = Een kelner, ober of bedieningsmedewerk(st)er (een vrouwelijke kelner noemt men serveerster of kelnerin) is iemand die drank en-of voedsel serveert in een horecagelegenheid. Ober = Een ober of kelner is verantwoordelijk voor de service in een restaurant of bar in het hotel.
Zwart is een horecakleur, wanneer een zakenman een zwart pak draagt, zal hij gauw aangezien worden voor een ober. Blauw is de kleur van de dienstverlening. Denk aan de KLM of grotere hotelketens. Het staat voor vriendelijkheid, betrouwbaarheid en een goede dienstverlening.
Je zet alles op tafel, over de rechter schouder van de klant. En dan, natuurlijk, zeg je: - Eet smakelijk. - Dank u wel.
Je dient gerechten op. Je doet de mise-en-place van de zaal, zet deze op orde en dekt de tafels. Je ontvangt de klanten, stelt hen de gerechten voor, neemt de bestellingen op en geeft ze door aan het buffet- en/of keukenpersoneel. Je serveert de gerechten, die je soms in porties verdeelt en op de borden schikt.
Minimum en maximum salaris voor Kelners - van € 662 tot € 2.534 per maand - 2022. Het aanvangssalaris van een Kelners bedraag meestal tussen de € 662 en € 1.782 bruto per maand. Na een dienstverband van 5 jaar bedraagt het salaris tussen de € 800 en € 2.073 per maand bij een werkweek van 38 uur.
Een kelner, ober of bedieningsmedewerk(st)er (een vrouwelijke kelner noemt men serveerster of kelnerin) is iemand die drank en/of voedsel serveert in een horecagelegenheid. Daarnaast verzorgt hij/zij de mise-en-place en voert afsluitende werkzaamheden uit als opruimen en schoonmaken.
Plateau/dienblad lopen
Houd voor de beste stabiliteit het blad tussen borst- en schouderhoogte. Wanneer je nog niet zelfverzekerd met een dienblad loopt, is het prima om het dienblad licht te begeleiden met de duim en wijsvinger van de rechterhand. Zorg dat de zwaarste glazen in het midden van het dienblad staan.
Zoals we al eerder zeiden, een baan in de bediening is heel erg leuk. Voor 95% van de tijd hoef je er waarschijnlijk geen enkele moeite voor te doen om vriendelijk en beleefd te zijn. Maar het komt wel eens voor dat je te maken krijgt met vervelende gasten.
volgorde van uitserveren
De regel is: van vrouw naar man en van oud naar jong. Probeer daarnaast ook de gerechten en dranken op volgorde van koud naar warm te serveren. Hierdoor voorkom je dat de warme gerechten of dranken afkoelen voordat de rest geserveerd is.
In het Blauwe Boekje, Stijlgids over Manieren, Eten, Drinken en Kleding door De Vries & Wolbrink staat het zwart op wit: 'Hoe warm het ook is, hoe gespierd u ook bent, een korte broek is, behalve tijdens bepaalde sporten, uit den boze. ' Het wordt een 'dodelijke stijlfout' genoemd.
Een respectabel vak
Allemaal keurig. De man heette ober, de vrouw werd aangesproken met 'mevrouw' of 'juffrouw'. Heerlijk overzichtelijk.
Deze hebben vaak te maken met hygiëne of veiligheid. Het is om die reden dan niet toegestaan om andere kleding aan te trekken. In de grondwet staat dat een werknemer de grondrechten van iedere werknemer moet respecteren (zoals persoonlijke levenssfeer en vrijheid van meningsuiting), dat geldt ook voor kleding.
De maître van een restaurant is waarschijnlijk diegene die het meeste contact heeft met de gasten. Als orkestleider is het de contactpersoon tijdens heel de service. Het is diegene die de gasten ontvangt en gedag zegt en de verantwoordelijk voor ieder probleem dat zich voordoet.
Wat is een medewerker bediening? Een medewerker bediening is iemand die verantwoordelijk is voor het serveren van eten en drinken aan gasten in een restaurant, café of een andere horecagelegenheid.
Bij een runner kun je denken aan een hardloper of koerier. In de horeca wordt de functienaam runner soms gebruikt voor een medewerker die in de bediening staat Bij deze functie kunnen de taken uiteenlopen van mise-en-place werkzaamheden tot het uitserveren van gerechten en drankjes.
Een Medewerker Bediening in Nederland verdient gemiddeld € 2.095 bruto per maand. Salarissen variëren van € 1.785 (laag) tot € 2.410 (hoog). Op deze pagina vind je een gedetailleerd overzicht van de gemiddelde brutolonen per stad, opleidingsniveau, provincie, carrièreniveau, bedrijf en dienstverband.
Je mag (hulp)werkzaamheden in de horeca uitvoeren. Zoals helpen bij de bediening in een kantine of restaurant. Als er alcohol wordt geschonken, mag je daar als 15 jarige niet werken. Dit staat in de Drank - en Horecawet.
Werken in de horeca kan zwaar zijn, zowel qua werkdruk als wat betreft fysieke belasting. Bovendien is het werk niet vrij van risico's. Uit onderzoek blijkt dat vooral uitzendkrachten in de horeca de kans lopen betrokken te raken bij een bedrijfsongeval.
Dienblad hoor je links te dragen, dit omdat je met rechts hoort uit te serveren.
Je hoeft geen komiek te zijn, maar je moet wel goed kunnen communiceren. Stille obers zijn net zo goed als spraakzame types, zij moeten alleen wat meer communiceren met lichaamstaal, hun werk efficiënt uitvoeren en zo goed mogelijk luisteren.
antwoord op de vraag, wat je als voorgerecht wilt. Als Vorspeise möchte / hätte ich gern Roep de ober! / serveerster! Ober! / Fräulein!