Daarnaast zijn er ook planten die juist minder goed voor elkaar zijn. Je kunt bijvoorbeeld beter geen wortel en tomaat naast elkaar zetten. Tomaat remt namelijk wortelgroei, wat het geen geschikte combinatieteelt maakt. Zo zie je maar, ook in de tuin heb je “goede en slechte buren”.
Courgette en komkommer doen enigszins aan elkaar denken, maar plaats ze liever niet náást elkaar. Komkommers, tomaten en radijsjes zijn makkelijk te verbouwen voor beginners, maar plaats ook deze soorten liever niet naast elkaar.
Ook bij paprika zaaien kun je rekening houden met slechte buren: zaai je paprika niet naast knolsoorten, bonen of knolvenkel. Slechte buren zitten elkaar in de weg, en zorgen ervoor dat je groenten minder goed kunnen groeien.
Afrikaantjes komen oorspronkelijk uit Midden- en Zuid-Amerika. Ze zijn gewend om dus in de volle zon te staan. Ze doen het ook prima in de halfschaduw, maar ze groeien het beste wanneer ze lekker veel zonuren kunnen maken.
1. Opbinden en indraaien. De meeste tomaten, paprika's, aubergines, komkommers en pepers vragen extra ondersteuning tijdens de groei – zonder ondersteuning wordt het vaak een onoverzichtelijk geheel. Veel telers laten de planten langs een touw omhoog groeien.
Moestuin afdekken
Vliesdoek en gaas beschermen ook goed tegen regen en ongedierte en zijn daarom ideaal voor planten met veel bladeren. Drapeer ze simpelweg over de planten zonder verdere ondersteuning. De wind krijgt er dan geen vat op, maar zet wel de randen vast met stenen.
Slechte combinaties
Broccoli: bloemkool, bonen, kool, sla, tomaten. Komkommer: aardappel, kruiden, meloen. Kool: aardbeien, bloemkool, broccoli, tomaten.
Combineer geen koolhydraatrijke voeding samen met eiwitrijke voeding; dus geen aardappelen, pasta of brood samen met vlees of kaas of zuivel. Combineer geen eiwitten met fruit; dus geen fruit of zuivel na het eten van eiwitten maar ook geen sinaasappelsap of melk bij een omelet.
Afrikaantjes (Tagetes patula)
Ze worden in de volksmond ook wel stinkertjes genoemd: afrikaantjes (Tagetes patula) verspreiden namelijk een heel specifieke geur. De witte tomatenvlieg heeft er in ieder geval een hekel aan. Zet afrikaantjes dus bij je tomaten om dit ongedierte uit de buurt te houden.
Naast hun hoge aantrekkingskracht op bestuivende insecten hebben goudsbloemen ook een afwerende werking tegen plaaginsecten. Dankzij de geur die deze plant afgeeft, zullen schadelijke insecten als witte vlieg en wolluis op veilige afstand van je gewassen worden verdreven.
Afrikaantjes kunnen goed worden ingezet als lokplant.Slakken zullen dus niet zo snel meer op je groenten en fruit afkomen, maar wél op de afrikaantjes.
Zorg er bij de aanplanting voor dat je de planten tot aan de kiemblaadjes in de bodem plaatst en een afstand van 45 cm tussen de verschillende plantjes en van minstens 60 cm tussen de rijen aanhoudt.
Afrikaantje. Deze plant, met als bijnaam 'stinkertje', is voor veel andere planten een goede buur. Afrikaantjes beschermen tegen aaltjes, witte tomatenvlieg en mieren. Het zijn goede buren voor aardappelen, aardbeien, bietjes en tomaten.
Daarnaast zijn tomaten echte zonnekloppers. Ze zijn vooral blij met een zonnige en warme plek waar ze beschut staan tegen regen en wind. Wat betreft de teeltmethode heb je tal van mogelijkheden. Voor je balkon of terras zijn bijvoorbeeld hang- of struiktomaten heel geschikt.
Het tomaten zaad kiemt, licht, licht, licht
Je kunt je tomaten zaailingen op de vensterbank plaatsen en hopen op een mooi voorjaar. Heb je een veranda die verwarmd is, dan heb je meer kans op mooie, stevige planten. Geef je in deze fase geen licht, dan gaat de jonge plantjes op zoek naar het licht.