In tegenstelling tot mensen hebben katten geen groenten nodig in hun dieet. Toch zijn sommige groenten zoals wortel wel veilig en zelfs gezond om te eten voor katten. Net als honden, kunnen katten ook wortel eten. In feite blijkt wortel zelfs behoorlijk goed voor hen te zijn.
Heel veel groentesoorten zijn gevaarlijk voor katten. Kijk met name uit met groenten uit de nachtschadefamilie zoals tomaat en aubergine. Maar ook uien, knoflook en avocado zijn giftig voor je kat. Eigenlijk is de lijst met schadelijke groenten zo lang, dat je plantaardig voedsel beter kunt mijden.
Je wil wel een stukje geven maar mogen katten wel fruit eten? Dat ligt aan de fruitsoort. Bananen, meloen en bosbessen vinden katten erg lekker en het is ook nog eens goed voor ze! Geef ze vooral geen druiven, krenten of rozijnen, want daar kunnen ze niet tegen.
Bananen zijn niet giftig voor katten en zijn veilig om te geven, maar alleen met mate. Katten en bananen gaan prima samen, maar tenzij je kat van bananen houdt, hoeven ze het fruit niet op te eten. Vanwege het hoge suikergehalte in bananen is het ook het beste om ze alleen als traktatie aan je kat te geven.
Rauw ei is gezond voor hond & kat
Eieren zitten vol met goede voedingsstoffen zoals vitamine A, B, De en E, eiwitten, mineralen, anti-oxidanten en goede vetten die de vacht gezond houden. De schil zit ook nog eens vol calcium. Een ei kan dus een goede aanvulling zijn voor de dagelijkse voeding van je hond of kat.
Mogen katten kaas eten? We weten dat sommige kattenbaasjes graag een stukje kaas geven aan hun kat, maar dit wordt niet aanbevolen omdat katten lactose intolerant zijn. Hun spijsverteringsstelsel kan geen zuivelproducten verteren. Als ze toch zuivel eten kan dit leiden tot maagklachten, buikpijn en diarree.
Komkommer is in principe niet giftig voor katten en de meeste katten zullen nergens last van hebben na het eten van een stukje komkommer. Sommige katten vinden het zelfs erg lekker. Als je je kat wilt verwennen met iets lekkers kun je beter kattensnoepjes, zoals Catisfactions geven.
Yoghurt is voor de meeste katten prima, in kleine hoeveelheden. Yoghurt is voor katten zelfs gemakkelijker te verteren dan andere zuivelproducten vanwege de goede bacteriën die het bevat. Yoghurt voor katten is potentieel goed voor de spijsvertering, mits je kleine hoeveelheden geeft.
Een klein beetje appel kan geen kwaad bij je kat. Sterker nog, de antioxidanten in appels kunnen zelfs goed voor haar zijn. Zo zit er calcium, vitamine K en C en veel vezels in appels.
Huid en vacht:
Een gezonde vacht is schoon, klitvrij en bevat geen kale plekken. De huid moet er niet rood of schilferig uit zien. Pas op met halsbandjes, die soms kale plekken in de nek kunnen veroorzaken. Bovendien kan een kat met een halsbandje ergens achter blijven hangen.
Katten smullen van kaas, vlees & vis
Smaken waar katten bijna altijd wild van worden is kaas, maar ook vlees en vis zijn favoriet. Kaas wordt gemaakt van melk en op deze smaak zijn kittens vanaf hun geboorte al dol. Natuurlijk omdat hun moeder ze als kitten melk gaf om snel groot en sterk te worden.
Uw kat kan slecht tegen specifieke verbindingen die voorkomen in huishoudelijke producten, waaronder paracetamol, aspirine en ibuprofen. Ontsmettingsmiddelen met fenol, zoals veelgebruikte toiletreinigers, en oplosmiddelen als spiritus zijn eveneens schadelijk.
Voor katten is het eten van brood gelukkig minder schadelijk, maar het is nog steeds geen goed idee. De granen en het zetmeel dat in brood zit kan irriterend werken op de maag en darmen van een kat.
Mocht je toch zelf een volledige maaltijd serveren voor je poezen … wat zou je op het menu zetten? “Beetje gekookte kabeljauw, wat garnalen, beetje gekookte kip … Om katten via je eigen kookkunsten volledig van voedsel te voorzien, heb je wel recepten nodig, want bij volledig kattenvoer hoort ook bot en huid etc.”
Minstens drie keer per dag. Daarom moet je jouw kat minstens drie keer per dag een verse maaltijd aanbieden. Natvoer wordt er niet beter op, wanneer het de hele dag ligt te wachten, omdat je kat het zo nu en dan eet. Vooral tijdens de zomer als het warm is, kan het voer snel bederven.
Katten zijn grote liefhebbers van producten die vet en proteïnen bevatten. Ze beschikken over een heel goede neus waarmee ze dit zelfs kunnen ruiken. In zuivelproducten zoals melk, boter en kaas zitten veel van deze stoffen. Deze lekkernijen zijn dan ook een magneet voor je lieve kat.
Een normaal gezonde kat moet dagelijks tussen de 40 ml en 60 ml water per kilo lichaamsgewicht drinken. Uit zichzelf drinken ze niet zoveel maar katten moeten wel voldoende vocht binnenkrijgen om blaasproblemen en andere nierproblemen te voorkomen.
In de meeste gevallen heeft een kat niet genoeg thee binnen gekregen om er last van te krijgen. Mocht het wel zo zijn, dan is het aan te raden om contact op te nemen met een dierenarts. Het is dan belangrijk om aan te geven om welke theesoort het gaat en vergeet ook niet de hoeveelheid te vermelden.
Wanneer je wel groenten wil geven aan je kat, kook het dan even. Katten kunnen rauwe groenten niet verteren. Vrijwel alle groenten mogen katten eten, behalve champignons, ui, prei, knoflook en bieslook. Ook worden groenten uit de nachtschadefamilie afgeraden, zoals de aardappelen, paprika, tomaat en aubergine.
Het voeden van de bloemkool van de kat moet met mate gebeuren en moet worden geserveerd met stoom of licht gekookt om te voorkomen dat de voedingsstoffen te gaar worden. Overmatige consumptie van bloemkool door uw kat kan leiden tot maag- en darm misselijkheid en zelfs braken.
Rauw vlees of rauwe vis
Je mág je kat vers vlees of verse vis geven, maar zorg ervoor dat je het eerst genoeg verhit. Rauw vlees of rauwe vis bevatten soms gevaarlijke bacteriën zoals salmonella of E. coli die een voedselvergiftiging kunnen veroorzaken. De symptopmen zijn braken, buikpijn en diarree.
Voer katten nooit: gekookte botten, uien, uienpoeder, knoflook, chocola, koffie of cafeïneproducten, beschimmeld of bedorven voedsel of compost, avocado, druiven, rozijnen, rauwe aardappelen, noten, fruitpitten, maïskolven, tomaten, champignons, enz.
Katten zijn carnivoren en dus gek op vlees. Een klein stukje mager vlees is dus de perfecte snack voor je kat. Geef vooral vleessoorten als kip, kalkoen of vis en vermijd bacon of ham. Een stukje gekookt ei of roerei (zonder peper en zout) kun je ook als snack gegeven worden.
Zout is levensgevaarlijk voor alle huisdieren. Eén theelepel zout kan voor een kat al dodelijk zijn, omdat het nierfalen en leverschade aanricht, evenals hoge bloeddruk en hartstoornissen. Geef je huisdieren dus nooit chips of andere dingen die zout bevatten, hoe lekker ze het ook vinden.