75 procent van ons voedsel komt uit het buitenland. Hieronder vallen koffie, olieproducten als soja, palm- en zonnebloemolie. Maar ook granen, en veevoer voor de zuivel- en vleesindustrie. Nederlandse boeren exporteren veel.
Bij producten zonder etiket, zoals losse groente of fruit, staat het op het schap aangegeven. Wat precies op een etiket moet staan, is vastgelegd in de warenwet en in Europese regels. Voor onbewerkt vlees, eieren, vis, groente, fruit, olijfolie en honing is een aanduiding van land van herkomst verplicht.
Het voedsel dat Nederlanders eten is afkomstig uit de hele wereld – circa 75 procent van de landbouwgrond die gebruikt wordt om dat voedsel en het voor onze consumptie benodigde veevoer te verbouwen ligt in het buitenland.
“Nederland kan niet zelfvoorzienend zijn met de huidige consumptie. Hoewel Nederland extreem efficiënt is en een hoge opbrengst per hectare heeft, kan het de bevolking niet voorzien van een gezond dieet. Dat komt omdat het een klein land is met een hoge bevolkingsdichtheid.
Nederland heeft te weinig landbouwgrond om eigen bevolking te voeden. Zelfs als Nederland haar export stopt en iedereen vegetarisch gaat eten, kan de Nederlandse landbouw de Nederlandse bevolking niet voeden. Dat blijkt uit de cijfers van de landgebruikvoetafdruk van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).
Hoeveel boeren zijn er? Volgens de recentste cijfers van statistiekbureau CBS waren er in 2019 in Nederland 53.233 landbouwbedrijven. Daarmee vormden boeren toen ongeveer 0,6 procent van de totale Nederlands beroepsbevolking.
De belangrijkste bestemmingen van de Nederlandse vleesexport zijn Duitsland (vooral kalfs- en rundvlees), Verenigd Koninkrijk (vooral pluimveevlees) en China (voor het overgrote deel varkensvlees).
"Grotendeels zelfvoorzienend leven kan wel, maar geheel zelfvoorzienend is in Nederland onmogelijk", vertelt Bob aan Editie NL. "Het grootste struikelblok is de wet", legt hij uit. "Je kan niet zomaar ergens in het land gaan wonen, je moet op het riool zijn aangesloten."
Daarmee – en ook dankzij allerlei andere agrarische producten – is Nederland de tweede landbouwexporteur van de wereld – na de VS, maar vóór Duitsland. Nederland is tevens de derde netto-exporteur ter wereld, na Brazilië en Argentinië.
Nee. Het eten komt van boeren en dat hebben we nodig om niet te verhongeren. We zouden alles kunnen importeren maar dan zijn nog steeds (exporterende) boeren nodig, en die zullen er niet voldoende zijn als de enorme export van voedsel vanuit Nederland naar andere landen is weggevallen.
Vooral uit Brazilië haalt Nederland veel meer vlees dan dat het daarnaartoe exporteert. Ook de vleesimport uit Thailand, België, Argentinië en Polen overtreft de export van vlees. Uit Thailand komt vooral kippenvlees.
Het aantal land- en tuinbouwbedrijven is volgens de landbouwtelling in 2021 met bijna 600 afgenomen tot 52.100, een daling met 1,1% (zie tabel).
Van alles wat de Nederlandse boeren produceren is ongeveer 75% voor de export, zegt Hanneke Muilwijk van het Planbureau voor de Leefomgeving.
Onze prehistorische voorouders aten vroeger veel groenten en fruit, noten en zaden en vlees en vis. Dit 'oervoer' was rijk aan eiwitten en vezels en bevatte amper koolhydraten en verzadigde vetten. Het voedsel was puur en onbewerkt en volgens wetenschappers aten onze voorouders erg gezond.
Per jaar eten we met z'n allen meer dan 500 miljoen ton aan rijst. Hiermee is rijst het meest gegeten voedsel ter wereld.
Bovenaan de lijst met populaire importproducten staan natuurlijk de Duitse auto's en auto-onderdelen, maar ook machines, chemische producten, metalen, voedingsmiddelen zoals groente en fruit en textielproducten van onze oosterburen doen het goed op de Nederlandse markt.
De productgroepen met de hoogste exportwaarde in 2021 zijn sierteeltproducten (12,0 miljard euro), vlees (9,1 miljard euro), zuivel en eieren (8,7 miljard euro), groente (7,2 miljard euro) en fruit (7,0 miljard euro). Van alle landbouwimport komt 70% uiteindelijk weer in het buitenland terecht.
Wanneer je zelfvoorzienend wilt zijn, ben je afhankelijk van de stroom van jouw zonnepanelen. Een back-up systeem is hiervoor essentieel, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over het verbruik. Kies ervoor om dit systeem aan te schaffen zodat je volledig zelfvoorzienend kunt blijven.
"Als we bereid zijn meer gas uit Groningen uit de grond te halen, kunnen we het wel veel langer uithouden. Maar op de lange termijn: nee, we kunnen in Nederland niet op eigen kracht in de energiebehoefte voorzien."
Hier wordt wel heel makkelijk gedaan over het verkrijgen van grond voor een moestuin. Wil je werkelijk ervan kunnen leven dan heb je een behoorlijk stuk grond nodig. En die grond is er gewoonweg niet. Er is al ruimte gebrek in Nederland, dus het op grote schaal gaan houden van moestuinen werkt niet.
Zuid-Amerikaans rundvlees staat bekend als het beste vlees ter wereld. Het staat bekend als mals en rijk van smaak.
In Nederland stellen we hoge eisen aan het produceren van vlees. Het moet onder andere duurzaam, diervriendelijk en veilig zijn. Dit vraagt om grote investeringen van de boer en de sector. De export van vlees zorgt voor een eerlijke prijs voor de boeren.
Duitsland voert de Top 5 aan met een Nederlandse uitvoerwaarde van bijna 1,8 miljard euro. Het Verenigd Koninkrijk staat op een goede tweede plaats, voor ruim 1,4 miljard euro aan vlees is vorig jaar het kanaal overgestoken. Na deze twee landen volgt Frankrijk op afstand op de derde plaats als exportland voor vlees.