Honden die geen door de FCI erkende stamboom hebben en die qua lichaamsbouw lijken op de rassen Staffordshire terrier, American Staffordshire terrier (Pitbull), Mastiff en Tosa zijn verboden.
Honden moeten een geldige inenting tegen rabiës hebben en je dient het Europees huisdierenpaspoort bij je te hebben op reis.
Er is geen algehele muilkorflplicht in Frankrijk. Wel moeten grote honden in het openbaar vervoer aangelijnd en gemuilkorfd zijn. Wel zijn bepaalde hondenrassen, of honden die daarop lijken, verboden.
Categorie 2: Honden met een erkende stamboom van het ras American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiler en kruisingen lijkend op de Rottweiler. De stambomen moeten erkend zijn door het Franse ministerie van Landbouw. Bij twijfel kan dit worden gecheckt op de website van de “Société Centrale Canine”.
Honden van categorie 1 mogen niet mee naar het buitenland. Honden van categorie 2 kunnen theoretisch naar het buitenland reizen, maar het hangt allemaal af van het land en wat de wet over deze honden zegt. U moet meer in detail informeren bij de ambassade van het land, de toeristenbureaus en de wetten van het land.
Honden die geen door de FCI erkende stamboom hebben en die qua lichaamsbouw lijken op de rassen Staffordshire terrier, American Staffordshire terrier (Pitbull), Mastiff en Tosa zijn verboden.
Niet welkom: pitbull terriër, fila brasileiro, tosa inu, dogo argentino, American Staffordshire terriër, Tsjechoslowaakse wolfshond en kruisingen van een hond met een wolf(achtig ras). Honden die qua uiterlijk op deze rassen lijken, hebben officiële stamboompapieren nodig om hun ras te bewijzen.
Honden van de zogenaamde 1e categorie: het gaat om kruisingen die uiterlijk lijken op honden van de rassen Mastiff ("Boerboel"), Tosa, Amerikaanse Staffordshireterrier (« pitbullterrier ») en die niet staan ingeschreven in een genealogisch register dat erkend wordt door het Franse ministerie van landbouw.
In Frankrijk geldt de regel dat de bestuurder niet gehinderd mag worden tijdens het rijden en dat lading (waaronder ook een huisdier valt) het zicht van de bestuurder niet mag hinderen en geen gevaar mag vormen. Vandaar dat wij adviseren om honden in autobenches, reiskennels of achter hondenrekken te vervoeren.
Ook kruisingen en lookalikes van bijvoorbeeld de Rottweiler, American Staffordshire Terrier, Cane Corso, Tosa en 'pitbull-achtigen' werden als hoog-risicohond beschouwd. Het ging grotendeels om grote, sterke honden met een relatief korte neus, sterke, brede kaken en een brede borst.
Dit geldt voor iedere hond die Frankrijk in wil. Sinds 3 juli 2004 heeft iedere hond die de grens over gaat een Europees paspoort nodig en is identificatie door middel van een chip verplicht. Daarnaast moet je hond tegen rabiës (hondsdolheid) zijn ingeënt.
Kraanwater in Frankrijk is van goede kwaliteit en kan veilig worden gedronken.
De muilkorfplicht gaat gelden voor 21 hondenrassen die op de landelijke lijst van gevaarlijke honden staan. Voorbeelden zijn de pitbull, rottweilers en bull mastiffs. Acht andere rassen, zoals de boxer, moeten een muilkorf op als ze geen aantoonbare stamboom hebben.
Vanaf Villeneuve Loubet en Cagnes sur Mer tot aan Menton zijn er stranden waar u heerlijk met uw hond naar toe kunt. Wij gaan vaak aan het einde van de dag, als de zon net zo roze kleurt als de fles rosé die we dan meenemen. Onze Golden Retriever Floor weet het de hele dag: 'straks gaan we naar het strand! '.
Hond, kat. Verplichte inentingen: Geldige inenting tegen hondsdolheid (Rabiës). Het dier moet minimaal 90 dagen oud zijn wanneer de Rabiësvaccinatie gegeven wordt.
Het achterlaten van een hond in een auto begint bij een boete van 360 euro.
Er bestaan ook geen duidelijke regels of wetgevingen die aangeven hoe je een hond in je wagen moet meenemen. Moet je hond vast in de auto? Dat is dus niet wettelijk verplicht, maar wel aan te raden.
Nergens staat voorgeschreven dat de hond in een transportbox ('bench') moet zitten of op een andere manier gezekerd moet zijn.
Over het algemeen worden middelgrote hondenrassen gedefinieerd door een schofthoogte tussen 40 en 60 cm. Veel honden van deze rassen zijn jacht-, herders- of waakhonden. De gemiddelde levensverwachting van middelgrote honden ligt tussen de 11 en 14 jaar.
In deze rasgroep vind je diverse hondenrassen. Zo heb je de Pinchers en Schnauzers die oorspronkelijk zijn gefokt voor het verdelgen van ongedierte en het huis bewaken.
Voorbeelden zijn de Bordeaux Dog, Duitse Dog en Cane Corso. Molossers zijn grote, zware en sterke honden. Ze zijn rustig, zelfstandig en zelfverzekerd en hechten zich aan het gezin. Molossers hebben een grote bijtkracht, bij het vechten bijten ze toe en blijven dan vasthouden in plaats van steeds opnieuw te bijten.
Sinds 2011 gebruikt de douane honden om zowel drugs als grote hoeveelheden cash geld op te sporen. Men kiest niet om het even welke hond voor deze job. Sommige rassen zijn nu eenmaal geschikter dan andere (bijvoorbeeld herdershonden, Mechelse herders, labradors of springers). Het karakter van de hond is ook bepalend.
Het is verboden om in Duitsland met bepaalde hondenrassen (Pitbull-Terrier, American Staffordshire Terrier, Staffordshire Bullterrier en Bullterrier) langer dan vier weken te verblijven. Bovendien heeft men hiervoor speciale papieren nodig.
Verboden hondenrassen: Pitbull, Fila Brasileiro, Tosa, Dogo Argentino, American Staffordshire terriër, Tsjechoslowaakse wolfshond en kruisingen van hond met wolf. Voor honden die een gelijkenis met deze hondenrassen vertonen zijn de officiële stamboompapieren nodig om het tegendeel te bewijzen.