Op de fruitschaal kan je ze het beste van ander fruit gescheiden houden, tenzij je fruit sneller wil laten rijpen. Bananen produceren namelijk veel ethyleen.Die stof bevordert de rijping. Andere soorten fruit zijn hier gevoelig voor en kunnen hierdoor sneller bederven als ze op dezelfde fruitschaal liggen."
Bewaar ze op een droge, koele, donkere plek, maar niet in de koelkast. Veel ander fruit, zoals appels en peren, rijpt of bederft sneller als je het bij bananen bewaart. Bananen kun je langer goed houden door de bovenkant van een tros in te wikkelen met vershoudfolie.
Bananen kunnen dus bruin worden door druk van buitenaf. De wetenschappelijke verklaring hiervoor is, simpel uitgelegd: een banaan bevat bepaalde enzymen, die elk in hun eigen compartiment zitten. Wanneer de banaan beschadigd geraakt, gaan de cellen stuk en gaat de inhoud van beide compartimenten zich mengen.
Het is het beste om bananen op kamertemperatuur te houden tot ze rijp zijn, maar je kunt ze in de koelkast of de vriezer gooien om het rijpen en bruin worden te vertragen. Dit geldt vooral als je een overgebleven banaan hebt: wikkel hem in, dit keer om oxidatie te voorkomen en mik in de koelkast.
Koel bewaren maar geen koelkast
Maar let op: leg de banaan zeker niet in een koelkast, want bananen kunnen niet tegen de kou. Dan worden ze meteen zwart. Op kantoor is het ongeveer 22°, en in een kelder ongeveer 14°: dit zou ideaal zijn om ze wat langer te bewaren.
Hoewel de vruchten nog prima te eten zijn zien ze er niet smakelijk uit in hun donkere schil. De banaantjes zijn niet overrijp en ze zijn niet smossig. Prima van consistentie, goed van smaak, maar niet appetijtelijk om te zien.
Koel en donker bewaren: Bananen moeten bij een temperatuur van ca. 12 °C. worden bewaard, omdat ze bij te veel warmte sneller rijpen. Een donkere ruimte zonder direct zonlicht is ideaal.
Toch houdt iedereen weleens bruine, rottende bananen over, maar volgens tipsenweetjes.nl is weggooien dan helemaal niet nodig. Wie zijn banaan eerst een uur in een zak met rijst legt en het fruitstuk daarna een tijdje föhnt, zou weer een frisse, gele banaan hebben.
Hoe rijper de bananen, hoe zoeter een baksel. Je kunt overrijpe bananen ook invriezen. Dit is bijvoorbeeld ontzettend handig om bananen ijs te maken op een zomerse dag. Je kunt met een overrijpe banaan lekkere snelle koekjes bakken, maar ook koekjes waarbij je geen oven nodig hebt.
Enerzijds worden bananen bruin door druk van buitenaf, hierdoor kunnen ze na een uurtje in de tas transformeren van stevig geel naar donkerbruin met beurse plekken. Maar ze worden ook bruin als je ze een tijdje laat liggen in de fruitschaal.
Rijpe bananen zijn 2 tot 6 dagen houdbaar bij een koele temperatuur van ca. 12°C. Onrijpe groengele bananen rijpen bij kamertemperatuur na.
Je kunt ze ook heel invriezen. Vries ze in in een bakje of zakje. Bananen verliezen na het invriezen wel wat smaak. Gebruik ze bijvoorbeeld bevroren om ijs van te maken of gebruik het ontdooid in bananenbrood of een smoothie.
Een banaan is niet geschikt om in stukjes gesneden mee te geven. Deze stukjes zullen snel verkleuren en worden pappig. Als je niet een hele banaan mee wil geven, kun je deze wel met schil eromheen doormidden snijden en dan een halve banaan meegeven. Doordat je de schil eromheen laat, blijft de banaan wel goed.
Bananen bevatten in vergelijking met andere fruitsoorten meer calorieën en weinig vitamine C. Daarentegen bevatten bananen wel heel veel andere gezonde voedingstoffen, zoals vezels, vitamine B6 en kalium. Dat bananen meer calorieën bevatten, maakt het niet meteen een ongezonde keuze.
Bananen en ander fruit
Bananen produceren ethyleen, een stofje dat ervoor zorgt dat ander fruit sneller rijpt (en bederft). Kijk dus uit met bananen in de fruitschaal. Al kun je het ook in je voordeel gebruiken door een banaan naast een vrucht die sneller moet rijpen te leggen.
Vruchten kunnen barsten door een osmoseproces en/of door te hoge worteldruk. De concentratie van o.a. suikers in de vrucht is groter dan in het water op de schil, waardoor het water in de vrucht dringt. Indien de druk op de schil van binnenuit te groot wordt, dan scheurt de schil.
Zijn groene bananen goed voor je? Ja – groene bananen hebben grote gezondheidsvoordelen! Ze zijn een betere bron van vezels dan gele bananen, die kunnen helpen bij het behouden van een gezonde darm. Ze hebben ook minder suiker en hebben in dit groene stadium de maximale hoeveelheid vitamines en mineralen.
Sterker nog, ook bij natuurlijke processen komt deze hoeveelheid vrij.” Wanneer fruit bijvoorbeeld heel erg rijp is, ontstaat er een klein beetje alcohol door het gisten. Zo kan in vruchtensap 0,5 procent zitten en in een rijpe banaan 0,1 procent.
Met groene banaan wordt in dit geval bedoeld: de onrijpe gele banaan die normaliter als snackfruit wordt ingenomen. Een onrijpe banaan kan vrij droog smaken. Groene bananen hebben medicinale waarde voor mensen met diabetes mellitus type 2. Daarnaast hebben ze geneeskrachtige eigenschappen bij een maagzweer.
De Bananenplant bestaat namelijk voor maar liefst 80% uit water, dus net als de Strelitzia is het een flink dorstige plant! Zorg ervoor dat de potgrond niet uitdroogt en geef hem ook niet té veel water, want dan kunnen de wortels gaan rotten. Je kunt wekelijks tussen de 0,5 - 2 liter water geven.
Een bananenplant kan heel goed buiten staan maar zorg er wel voor dat de plant in een grote bak staat. Een bananenplant komt oorspronkelijk uit de jungle en heeft dus ruimte nodig. Zorg er ook voor dat de plant op een plek in de tuin staat waar hij genoeg zonlicht krijgt, hier is de bananenplant dol op!
Wat betreft de standplaats kan bananenplant alles hebben van veel licht tot half schaduw. De kluit mag altijd een beetje vochtig zijn, deze woonplant houdt wel van een slokje. Bananenplant vindt het heerlijk om af en toe een sproeibeurt te krijgen.
Steenvruchten – denk aan nectarines, perziken en kersen – bewaar je best niet in de koelkast. De koude zorgt ervoor dat ze smaak verliezen, melig worden en hun heerlijke zoete smaak verdwijnt.
Zacht fruit
Fruit uit warme landen, zoals ananas, mango en citrusfruit kun je meestal prima buiten de koelkast bewaren. Bananen leg je ook niet in de koelkast, ze worden dan van buiten bruin.
Bananen. Een rijpe banaan heeft een paar bruine vlekjes op de schil. Omdat onrijpe – en dus groene of volledig gele – bananen er lekkerder uitzien, worden vooral deze bananen in de winkelrekken gelegd. Geen probleem, zolang je maar weet dat je best een paar dagen wacht met deze te eten.