Welke schoenen kan ik het beste aantrekken? We raden aan schoenen te dragen die vast aan de voet zitten en een brede hak hebben. Draag de eerste 3 maanden geen hoge hakken of slippers.
Na de operatie moet je zes weken met krukken lopen. De dag na de operatie mag je onder begeleiding van een fysiotherapeut al proberen om een stukje te (trap)lopen met deze hulpmiddelen. Zolang je knie nog niet stabiel is, loop je met een spalk om je been.
Hoe lang blijft mijn knie dik, pijnlijk of warm? Uw knie en uw enkel kunnen dik worden na de operatie en dat is niet ongewoon. Het dik worden vermindert door dagelijks de benen omhoog te leggen en door weer in beweging te komen. Dit kan enkele maanden duren.
Er zijn geen beperkingen wat betreft de slaaphouding. Het liggen op de rug wordt over het algemeen als de meest prettige (slaap)houding ervaren. Indien u ervoor kiest op de zij te liggen kunt u een kussen tussen de knieën plaatsen.
U mag meteen op uw kunstknie steunen. Om te zorgen dat u niet valt, loopt u 4 tot 6 weken met krukken. Bespreek met uw fysiotherapeut wanneer u de krukken minder kunt gaan gebruiken.
Met een knieprothese kunt u dagelijkse activiteiten meestal goed doen, zoals wandelen, fietsen en het meeste (huishoudelijk) werk. Maar hurken, op de knieën zitten of zwaar lichamelijk werk lukt meestal niet met een knieprothese.
Als de wond volledig droog is, mag u weer douchen. Meestal is dit na een dag of 5. Direct na het douchen moet de natte pleister vervangen worden. Gebruik rond de wond geen zeepproducten.
Patiënten met een totale knieprothese dienen tot minimaal zes weken na de operatie een loophulpmiddel te gebruiken. Wanneer je krukken gebruikt, dien je vier weken twee krukken te gebruiken en daarna nog twee weken één kruk.
Zittend werk kunt u soms al na enkele weken hervatten, staand werk meestal pas na drie tot vier maanden. De eerste zes maanden blijft de knie wat stijf, dik en warm aanvoelen. In die periode kan het prettig zijn om de knie af en toe even te koelen met "cold packs".
De meeste klachten na een knieprothese zijn in te delen in pijn, instabiliteit, stijfheid, zwelling of algemene beperkingen (zoals niet goed kunnen hurken, traplopen of op knieën zitten). Er kan ook een combinatie van deze klachten worden ervaren.
In het begin oefent u het lopen met een walker of looprek, op de dag na uw operatie oefent u met elleboogkrukken en zo nodig oefent u ook traplopen. Het is van belang dat u uw knie volledig kan strekken en 90 graden kan buigen voordat u met ontslag gaat.
De gemiddelde leeftijd waarop in Nederland een knieprothese wordt geplaatst, is rond de 70. In feite is er geen echte minimum leeftijd voor een prothese. Indien een patiënt aan de criteria voldoet voor implantatie maakt diens leeftijd niet uit.
Na een knieoperatie moet je herstellen en revalideren. Hoe lang de revalidatie duurt, is voor iedereen verschillend. Over het algemeen herstel je het meest in de eerste 6 weken tot 3 maanden na de ingreep. Soms duurt het echter tot een jaar om tot het eindresultaat te komen.
Bij een volledige knieoperatie mag je meestal na 6 weken weer voorzichtig beginnen met autorijden. Onderga je 1 van de andere ingrepen, dan mag je autorijden als je geen krukken meer nodig hebt en weer normaal kunt lopen.
Hulp van de fysiotherapeut
De Basisverzekering vergoedt noodzakelijke fysiotherapie in het geval van een knieprothese vanaf de 21ste behandeling. Heeft u een aanvullende verzekering, dan kan het ook zo zijn dat u eerdere behandelingen vergoed krijgt.
Steunkousen: U dient uw steunkousen overdag te dragen tot 6 weken na de operatie. Hechtingen: Uw hechtingen moeten op 3 weken na de ingreep verwijderd worden door uw huisarts.
Paracetamol is een pijnstiller die het beste werkt als u deze op tijd en regelmatig inneemt. Voor volwassenen wordt een dosis van 1000 mg (2 tabletten van 500 mg) per keer aanbevolen, 3 tot 4 x per dag. Wij adviseren u om de eerste 48 uur (=2 dagen) na de operatie standaard 4 x per dag 2 tabletten in te nemen.
Een complete knieprothese weegt ongeveer 500 gram.
De wond bevindt zich aan de voorzijde van de knie. U heeft een drukverband dat na 2 dagen wordt verwijderd. Hierna krijgt u een nieuw verband of een pleister, afhankelijk van de wondgenezing. U heeft hechtingen/nietjes die 2 tot 3 weken blijven zitten.
Daarnaast kan het zijn dat ondanks het strekken en buigen (wat u in het begin ook voorzichtig doet) er bindweefsel verklevingen zijn ontstaan. Door de verklevingen kunnen de spieren die daar omheen zitten niet goed bewegen.
Als u het been volledig mag belasten, heeft u eigenlijk geen krukken nodig. Maar soms is dat wel fijn omdat u nog pijn hebt aan het been. Bij 50% belast of volledig belast lopen gaat u op dezelfde manier lopen als bij gedeeltelijk belast lopen. Ook het traplopen gaat net zo als bij gedeeltelijk belast lopen.
In een aantal gevallen zal de orthopedisch chirurg adviseren de knie uitwendig te steunen door een brace of in een enkel geval zelfs de knieprothese definitief te verwijderen en de knie stijf te zetten (arthrodese). Knierevisieoperaties zijn grote ingrepen. Niet iedere patiënt kan zo'n zware operatie ondergaan.
De reden waarom de knieprothese loslaat kan verschillende oorzaken hebben. Een oorzaak kan zijn osteolyse, dit is het verdwijnen van botweefsel. Hierbij is de verbinding tussen de prothese of het cement en het bot onderbroken. De reden kan zijn slijtage of beschadiging van de lager.