Roséwijn is wijn die wordt gemaakt van blauwe druiven, soms in combinatie met witte druiven. De wijn krijgt zijn kleur doordat de schillen van de blauwe druiven minder lang bij het sap (de most) blijven dan bij de bereiding van rode wijn. Eventueel wordt nog kooldioxide toegevoegd tijdens het afvullen van de flessen.
Rosé wijn is een jonge wijn en heel populair in de zomer. Maar in tegenstelling tot wat velen denken, is het helemaal geen mengeling van witte en rode wijn. De wijn komt tot stand met blauwe druiven, maar om tot de lichte rosé kleur te komen wordt de schil eruit gehaald na 24 uur.
Je kunt wegkomen met: Rosé
Maar het is ook niet de slechtste wijn aan de bar. Rosé wordt gemaakt van rode druiven, maar wordt anders gemaakt dan andere rode wijnen. Het bevat minder antioxidanten omdat de druivenhuid minder tijd heeft om antioxidanten over te dragen tijdens het wijnbereidingsproces.
Rosé wordt gemaakt van blauwe druiven, soms zelfs in combinatie met witte druiven. Eigenlijk is rosé een hele lichte rode wijn. Die je gekoeld drinkt, net zoals een witte wijn. De kleur die de rosé heeft komt van de schillen van de blauwe druiven.
Het werkt als volgt: je hebt een vat met gekneusde blauwe druiven, bestemd om rode wijn mee te maken. Op een bepaald moment laat je een beetje sap uit het vergistende vat weglopen, 'bloeden'. Dit sap heeft tijdens de inweking met de druivenschillen een rosé kleur gekregen.
Kleur van rosé wijn
Rosé wijn wordt gemaakt van rode of blauwe druivensoorten. Rode druiven hebben na het persen een kleurloos sap. Eigenlijk geeft de schil van de druif de kleur af als deze een bepaalde tijd in het mengsel ligt. Zo ontstaat rosé.
Rosé bevat magnesium en kalium. Deze twee mineralen hebben een positieve invloed op de vochtbalans en hierdoor dus ook op je bloeddruk. Over het algemeen is rode wijn dus de meest gezonde keuze, maar rosé wijn heeft ook voordelen. Zo bevat rosé,en dan vooral een lichtere rosé, weinig calorieën.
Een rosé varieert van licht oranje tot fel aardbei roze. De schil van de blauwe druiven geeft kleur aan de wijn. Het sap dat uit druiven komt is namelijk altijd kleurloos. De wijnboer bepaalt of de wijn uiteindelijk rood of roze wordt.
Let op de kleur
De tint van een roséwijn verklapt bijna altijd iets over de smaak. De meeste rosés hebben een Provençaalse stijl. Dit zijn wijnen uit Zuid-Frankrijk die een lichtroze zalmkleur en een licht, fris en fruitig karakter hebben. Dan zijn er nog de dieper gekleurde rosés.
Als we naar het aantal calorieën kijken, bevat droge witte wijn de minste calorieën. In een glas droge witte wijn (100 ml) zitten 67 kcal. In rosé is dat 71 en in rode wijn 82 kcal. Bier bevat daarentegen 110 calorieën per glas (250 ml).
Één glas wijn maakt echt niet gelijk dik, maar het gaat vooral om de hoeveelheid wijn die je drinkt. Tijdens een onderzoek kwam naar voren dat het bij een dieet niet uitmaakt of je nu 10% van je calorieën binnenkrijgt uit witte wijn of uit fruitsappen (1). Dit gaat ongeveer om 1,5 tot twee glazen wijn.
Een glas droge witte wijn bevat met 101 calorieën bijna net zoveel calorieën als een glas rosé, maar een glas droge witte wijn bevat slechts 0,9 gram suiker. Dat scheelt toch een boel suikers. Drink je het liefst zoete witte wijn? Dan kun je in het vervolg wél beter een glas rosé inschenken.
Donkere Rosé is zoet(er)
Een grote misvatting is de gedachte dat donkere rosé zoet is en de lichte rosé droog. De kleur van de wijn heeft echter niets te maken met de zoetheid. Het enige wat de kleur over de rosé zegt, is hoe lang de druivenschillen zijn ingeweekt bij het maken van de wijn.
Juist dat fruitige karakter benadruk je door de wijn koel te serveren. Niet te koud, want dan proef je niets meer van de vaak delicate aroma's die we in veel rosé wijnen vinden. In het algemeen serveer ik rosé wijnen op circa 10 graden. Niet te koud, dus niet te zuur en lekker veel fruit.
Bij witte wijn worden de druiven geperst en worden de schilletjes, zaden, takjes en pitjes in zijn totaliteit verwijderd voor het proces van fermentatie. Echter worden de geperste druiven bij rode wijn gefermenteerd met schilletjes, zaden, takjes en pitjes. Dit zorgt voor de rode kleur in rode wijn.
Ook bij roségoud bestaat het sieraad nog steeds uit 58,5% goud maar wordt er meer koper toegevoegd waardoor het de herkenbare rosé kleur krijgt. Deze 3 soorten goud kunnen natuurlijk ook met elkaar gecombineerd worden. Bij bicolor sieraden worden 2 soorten goud in één sieraad verwerkt.
Wijn: 100 milliliter, 12,5% alcohol.
Witte wijn kan ook van blauwe druiven gemaakt worden. Zoals eerder gezegd zorgt de schil voor de rode kleur. Voor witte wijn wordt de schil uit de most verwijderd waardoor er geen rode kleur aanwezig is.
Er zijn onderzoeken waaruit blijkt dat er geen verschil is tussen het drinken van rode of witte wijn voor de gezondheid. Naast allerlei stoffen, die alleen in wijn voorkomen, is het ook alcohol die een gunstige werking kan hebben.
Rode wijn bevat ongeveer 1,5 gram suiker per glas. Zoete witte wijn bevat bijna 6 gram suiker per glas. Droge witte wijn bevat slechts zo'n 0,6 gram suiker per glas. Rosé wijn bevat 2,5 gram suiker per glas.
75 cl. Rosé Gris is een nieuwe categorie van wijnen binnen de rosé markt. Hij wordt gemaakt in wijnstreken over de hele wereld. Het is een subtiele variant met een lichte zalmroze kleur, zoals je ook gewend bent van de rosé uit de Provence.
Op dit moment wordt de beste rosé ter wereld gemaakt in de Provence. De wijnen zijn te herkennen aan hun lichte zalmroze kleur. In de smaak zijn ze licht, maar gestructureerd met kruiden en body. De Mirabeau Rosé is een klassieke blend van de lokale druiven syrah, grenache en cinsault.
De pinot grigio is een witte druif, afkomstig is uit Frankrijk en Italië. Deze druif is familie van de bekende blauwe druivensoort pinot noir, welke afkomstig is uit de Bourgogne (FR). Deze Pinot druif heeft verder verschillende benamingen.