Wellicht Zweden's bekendste gerecht, köttbullar. Je kan deze gehaktballetjes ook gemakkelijk zelf maken, overheerlijk met het romige sausje erbij! Hét recept voor köttbullar bestaat trouwens niet, elke Zweedse familie heeft zowat zijn eigen recept.
Enkele voorbeelden van deze klassieke Zweedse gerechten zijn: 'isterband' (gerookte varkensworstjes geserveerd met crème dille-aardappelen), 'rotmos och fläsk' (wortelgroentepuree en varkensworst) en 'ärtsoppa' (Zweedse gele erwtensoep, meestal vergezeld van pannenkoeken), een traditie die teruggaat tot de 18e eeuw.
In Zweden gaan ze wat ontbijt betreft graag voor smörgås: open boterhammen met verschillende soorten beleg en knäckebröd. Ook verschillende soorten pap zijn er populair: niet alleen havermout maar ook pap gemaakt van andere granen staan hier vaak op het menu.
Vrijwel alle restaurants in Zweden serveren op werkdagen een zeer voordelige dagens lunch/dagens rätt (lunch van de dag). Deze lunch bestaat uit een warme maaltijd, vaak in de vorm van een buffet en meestal is salade, brood, een kop koffie en een glas limonade bij de prijs inbegrepen.
De hoofdschotel, het enige wat de Noren echt nodig hebben, is de “hovedrett“. Ze zullen hun avondeten eten als ze thuiskomen van het werk: meestal tussen 4 en 6u 's avonds. Vaak eten ze rond 9u nog een klein hapje.
De bekendste Zweedse specialiteit is bränvinn, een sterke drank gestookt van graan en aardappels, waarvan wodka de bekendste variant is. Wanneer de drank met kruiden op smaak gebracht wordt, heet het aquavit. Lager is de meest gebruikte biersoort en wordt in de horeca vaak als een stor stark geserveerd.
In Zweden wordt in verhouding niet veel brood gegeten. Maar ondanks dat het niet veel gegeten wordt, bestaan er wel verschillende soorten brood. Een van de traditionele broden is limpor, een soort roggebrood.Er wordt ook witbrood gegeten, maar dat wordt voornamelijk gebruikt om mee te 'dippen'.
Drinken in Zweden: Het water uit de kraan is in Zweden veilig te drinken. In Zweden is het in de meeste cafés en restaurants heel normaal dat als je 'normale' koffie bestelt, je dan gratis een tweede kopje mag nemen. Je kunt uit een koffiekan je kopje dan gewoon weer bijvullen.
Zweden en Nederland hebben een overeenkomstig prijsniveau. Sommige dingen zijn in Zweden duurder dan bij ons, zoals kleding en alcohol. Andere zaken zijn ook weer goedkoper, zoals benzine. Ook de aanschaf van een auto, onroerend goed of grond is vaak goedkoper dan bij ons.
Een fika is een moment waarop mensen samenkomen om koffie te drinken, gebak te eten en bij te praten. In Zweden is de traditie ingeburgerd op de werkvloer: werknemers van verschillende niveaus komen er elke dag samen om een of meer fika's te nemen.
Prijzen liggen in Zweden gemiddeld 6% hoger dan in Nederland en België. Enkele voorbeelden: restaurants zijn circa 5% goedkoper, levensmiddelen zijn 24% duurder en het openbaar vervoer is zo'n 5% goedkoper. Vooral voor alcohol betaal je in Zweden de hoofdprijs. Geïmporteerd bier in de horeca is wel 66% duurder.
Zweden staat bekend om zijn ongerepte natuur, schitterende hoofdstad (Stockholm), design (IKEA), popgroepen (ABBA, Roxette, Ace of Base). Zweden is een constitutionele monarchie en een van de rijkste, welvarendste en meest ontwikkelde landen ter wereld.
De Zweden kopen vooral groenten en fruit, maar ook vlees, brood, vis, kaas en boter zijn in Noorwegen goedkoper. Bloemkool bijvoorbeeld is in Zweden 80 procent duurder dan een jaar geleden. Boter en suiker zijn bijna 50 procent duurder.
Sommige daarvan zijn in de late middeleeuwen in het Zweeds terechtgekomen dankzij handelscontacten: het Nederduits, dat sterk op het Nederlands lijkt, was destijds de handelstaal in de Hanzesteden. Vooral aan het begin van de 17de eeuw was de Nederlandse invloed op het Zweeds groot.
Een kopje koffie met kaneelbroodje (fika genoemd, een ware traditie in Zweden!) kost je €2 tot €5, afhankelijk van waar je bent. In grote steden zoals Stockholm is je bakkie pleur een stuk duurder dan in een klein dorp waar bijna nooit toeristen komen.
In het openbaar vervoer kun je niet met cash betalen. Pinnen is erg populair in Zweden. Je Nederlandse bankpas en creditcard wordt vrijwel overal geaccepteerd.
Willys is de prijzenbreker van de Zweedse supermarkten en misschien wel de goedkoopste supermarkt van Zweden. Ze verkopen A-merken tegen de beste prijs. Ze zitten meestal meer buiten het centrum maar je vindt er ook in Stockholm.
In Zweden is de fooi voor bediening en service in hotels en restaurants vaak al verrekend met de prijs. In restaurants wordt wel gerekend op een fooi van ongeveer 7 tot 10% van de totale rekening.
In Zweden worden stopcontacten van type F gebruikt. Bekijk de volgende afbeeldingen. Als je in Nederland woont heb je geen reisstekker nodig in Zweden. Jouw stekkers passen.
Wie denkt aan ongerepte natuur, ziet glasheldere beekjes voor zich, en meren waarin je de vissen tot op grote diepte kunt zien ravotten. In werkelijkheid is veel oppervlaktewater bruinig van kleur. Dat komt voornamelijk door de organische koolstofverbindingen die erin opgelost zitten, resten van weggerotte planten.
In Zweden neemt men uitgebreid de tijd voor een lunch. Over het algemeen serveren restaurants de “dagens lunch” (of “dagens”) tussen 11.00 en 14.00 uur.
Scandinaviërs leggen terecht het leeuwendeel van hun bord vol plantaardige eiwitten zoals granen, peulvruchten, sojaproducten en noten. Die zijn veel duurzamer dan dierlijke eiwitten zoals vlees, vis, eieren en melkproducten. Want die eisen hun tol van het milieu.
Deze tarwekorrel zitten boordevol vitamines (B1, B2, B6 en E) en is daarom zeer gezond voor de dagelijkse voeding. Zweeds wit bevat ook rogge waar veel ijzer en calcium in zit.