Kan ik vanavond noorderlicht zien? Noorderlicht is zeldzaam in Nederland. Zodra er noorderlicht in Nederland verwacht wordt doen wij ons best dit op tijd te melden via de Noorderlicht alert via e-mail.
Wil je vanavond toch proberen om het zeldzame natuurverschijnsel te zien, kun je het beste richting het noorden gaan. Mocht je het noorderlicht niet spotten, heb je nog wel kans op heldere sterrenhemel. Een mix van wolken, opklaringen en een enkele bui bieden daar vanavond kans op.
De grootste kans heb je tussen 18 uur 's avonds en 5 uur 's nachts, met een piek tussen 21 uur en 23 uur. Hoe dieper in de natuur, hoe minder omgevingslicht, hoe mooier het noorderlicht.
De poollichtovaal ligt dan boven Denemarken. Omdat poollicht zich op een hoogte van 80 tot 800-1000 km bevindt en er een kromming in de aarde zit, zien we vanuit Nederland dan (het hoogste deel van) het noorderlicht. Je kijkt in dit geval nog steeds naar het noorden.
De maanden december tot en met februari heb je de beste kansen om het noorderlicht te zien. Vanaf eind augustus is het trouwens al mogelijk om het poollicht te zien in het noorden van Scandinavië.
In de nacht van zaterdag op zondag (16/17 dec) en van zondag op maandag (17/18 dec) is er kans op noorderlicht. Eerstgenoemde nacht lijkt echter overal bewolkt te verlopen. Zondagnacht biedt meer kans qua weer.
Het noorderlicht is niet zichtbaar wanneer andere lichtbronnen in de buurt zijn. Daarom moet het volledig donker zijn en wordt het over het algemeen alleen tussen eind augustus en eind april waargenomen, omdat het in mei en in de zomer 's nachts te licht blijft.
Als het noorderlicht zich voordoet, zien we vaak een lichte gloed of is het licht zichtbaar als bewegende bogen, stralenbundels of gordijnen van licht en heel zelden is het zelfs vlammend. Soms staat aan de noordelijke horizon een boog waaruit de lichtstralen als zoeklichten omhoog schieten.
In Nederland is er ook wel een kans om het noorderlicht te zien, maar verder naar het noorden wordt deze kans aanzienlijk groter. De beste plek is onder de 'auroral oval', een donut-achtige vorm die gecentreerd is rond de geomagnetische pool.
Op korte termijn kunnen we tegenwoordig redelijk goed de verwachting van het noorderlicht voorspellen. Tussen de aarde en de zon staat een satelliet die continue de zonnedeeltjes die van de zon af komen meet. Een te groot aantal deeltjes kan namelijk schade toebrengen voor andere satellieten.
My Aurora Forecast is de beste app om het noorderlicht te zien.
Begin met 800 en als het erg donker is, kun je overgaan naar 1600 of 3200. Sluitertijd: een langere sluitertijd maakt je foto ook lichter. Kies over het algemeen voor 10-30 seconden. Als het noorderlicht snel beweegt, kan een lange sluitertijd de foto wazig maken.
Op de gehele hoge breedtegraad is er poollicht te zien bij een Kp-waarde van 4. De hele gemiddelde breedtegraad (en dus ook Nederland en België) hebben een Kp-waarde van 7 nodig. De lage breedtegraden hebben Kp8 of zelfs Kp9 nodig.
Het noorderlicht in Heusden (foto: Gijs de Reijke). Een fraai gekleurde lucht boven Baarle Nassau (foto: Diana Blokland). Yamilla legde het noorderlicht vast in Milheeze (foto: Yamilla Azdad). Het noorderlicht boven Nuland en Geffen (foto: Niels Sommers).
Tussen 21:00 en 01:00 uur, van oktober tot maart is de beste tijd, maar ook in september en april wordt het noorderlicht in IJsland waargenomen.
Momenteel bevinden we ons in een nieuw zonnemaximum dat rond 2024/2025 de piek bereikt. In de rustige periode (rond 2030) is de kans om het noorderlicht in Nederland te zien erg klein. Naast de zonneuitbarsting moet het bovendien donker en (grotendeels) onbewolkt zijn om het noorderlicht te kunnen zien.
Tromsø staat bekend als de 'hoofdstad van het noorderlicht'. Op heldere nachten heb je in de omgeving van de stad negentig procent kans om het noorderlicht te zien.
Het is heel zeldzaam om het noorderlicht ver onder de poolgrens te spotten. In Schotland en het noorden van Ierland komt het nog wel eens voor.
Wat de beste plek is om het Noorderlicht te zien? Natuurlijk moeten alle omstandigheden meezitten, maar in een cirkelvorm om de Noordpool heen heb je de meeste kans. Denk aan het noorden van Noorwegen, Zweden en Finland, maar ook aan bijvoorbeeld IJsland. Zelfs in Denemarken is het Noorderlicht soms nog waar te nemen!
Voor het noorderlicht moet je dus richting het noorden, naar landen zoals IJsland, Noorwegen, Zweden, Finland of Groenland. Al is het noorderlicht heel soms zelfs ook in Nederland te zien, maar dan alleen op plekken waar je zo min mogelijk lichtvervuiling hebt (zoals op de Waddeneilanden bijvoorbeeld).
Met een Android
Zet de flits uit. Stel uw ISO-instelling in op 1600 en hoger (beter voor omgevingen met weinig licht). Zorg ervoor dat de witbalans is ingesteld op ongeveer 3200K, waardoor uw foto er natuurlijker uitziet. Gebruik een langere sluitertijd en pas deze aan aan de helderheid van het noorderlicht.
De meest voorkomende kleur van het noorderlicht is groen, wat wordt veroorzaakt door de reactie van het gas zuurstof. Groen licht bevindt zich op de onderste laag, waardoor deze kleur het vaakst te zien is. Door het gas stikstof zijn er blauwe en rode kleuren te zien.
Camera-instellingen om het noorderlicht te fotograferen
Je behaalt de mooiste resultaten door je systeemcamera of spiegelreflexcamera (op een statief!) op handmatige stand te zetten en een sluitertijd tussen 15 en 25 seconden te kiezen.
Speed op 10 (of zo hoog als ie kan) ISO op 1600 of 3200 hier kan je een beetje mee spelen. Vervolgens zet je de timer op 2 of 5 sec. zodat je bij het indrukken van de sluiterknop niet de camera beweegt en je krijgt een prachtige foto. Bij de IPhone werkt het vaak al automatisch met de nachtstand.