De spinnen die we in Nederland kennen zijn niet giftig voor mens of huisdier. Sowieso bestaan er maar weinig spinnen die echt gevaarlijk zijn. In Nederland of België komen de gerande oeverspin en de roodwitte celspin voor. Hun beten zijn qua effect vergelijkbaar met een wespensteek.
De giftige kogelspin wordt steeds vaker gesignaleerd in Nederland, onder andere in Gelderland. Deze spin heeft de niet-zo-schattige bijnaam 'valse weduwe'. Waarom? Omdat ie heel veel lijkt op de giftige zwarte weduwe.
Van de 50.000 spinnensoorten die we kennen, zijn circa 200 spinnen in mindere of meerdere mate giftig voor de mens. Daarvan zijn er weer vier geslachten potentieel dodelijk. Deze worden 'medisch significante spinnen' genoemd en omvatten de geslachten Atrax, Latrodectus, Loxosceles en Phoneutria.
Je kan de valse wolfspin herkennen aan de tekening op het achterlijf (een centrale zwarte vlek), de geringde poten (bleek-donker-patroon) en de grootte (15 tot 18mm, zonder poten). Spinnen zien er gevaarlijker uit dan ze zijn. Ook deze Valse wolfspin (foto: Jan Soors).
Hoewel de spin er wellicht gevaarlijk uit ziet, is deze niet gevaarlijk. Enkel wanneer de spin zich in het nauw gedreven voelt zal de spin bijten. Deze spinnenbeet is voor mensen gelukkig niet gevaarlijk. De gifkaken komen namelijk vaak niet eens door de huid van mensen heen.
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: dat is een fabel en dus niet waar. Spinnenexpert Aart Noordam legt aan RTL Nieuws uit dat spinnen solitaire dieren zijn die onafhankelijk van elkaar leven.
'Nee, zeker niet. Het is geen agressieve spin en ze is niet giftig voor de mens. Laat haar met rust en er is geen enkele reden waarom je niet samen onder één dak kunt wonen.
Oorspronkelijk komt de valse wolfspin uit Zuid-Europa, maar door klimaatverandering en koudere winters kunnen deze spinnen nu ook steeds beter overleven in Nederland. In de meeste gevallen komen ze door middel van transport in Nederland terecht.
Mensen die een valse wolfspin in of rond thuis tegenkomen, kunnen deze het beste op zijn plek laten zitten, adviseert Van Helsdingen. "Maar mocht je de spin in huis tegenkomen en naar buiten willen brengen, dan volstaat een glas met een kartonnetje eronder.
Uiteindelijk heb je hier dan allemaal valse wolfspinnen die bij lagere temperaturen overleven", vertelt Van Helsdingen. Als je 's nachts door je huis loopt, heb je de grootste kans om hem tegen te komen, zegt Van Helsdingen. "Overdag zit ie vaak wat meer verscholen, achter een kast of schilderij bijvoorbeeld.
Een spin doden heeft een averechts effect. Als je een spin doodmaakt is er meer eten beschikbaar voor de overige spinnen. Die kunnen zich dan beter voortplanten en zo komen er steeds meer spinnen in uw huis en tuin.
Lichaamslengte: ♀ 10 - 19mm, ♂ 10 - 13mm. Basiskleur geelbruin tot grijsbruin. Voorlichaam met 2 donkere lengtebanden, en een gekartelde, lichte middenband. Achterlichaam met een donkere hartvlek, die vlak na het midden is ingesnoerd, daarachter duidelijke hoekvlekken en paren lichte stippen.
Zwarte weduwe spinnen (Latrodectus soorten)
De bekendste c.q. beruchtste soorten zijn de Zwarte weduwe in Amerika en de Red-back spider in Australië. Kenmerkend voor een aantal soorten is, dat de vrouwtjes een rode aftekening in de vorm van een zandloper of rode streep op hun bolvormige, zwarte achterlijf hebben.
Wolfspinnen zijn lichtgrijs tot donkerbruin, vaak getekend met strepen of vlekjes. De lichaamslengte varieert van 0,4 tot 4 centimeter.
Huisspinnen bijten over het algemeen niet, ze rennen liever naar een rustig hoekje waar ze niet gestoord worden. Hun gifkaken zijn niet gebouwd om mensen te bijten. Mochten ze toch bijten, dan is de beet niet heel erg pijnlijk, de bult wordt binnen enkele dagen minder. Ga bij twijfel wel even langs de huisarts.
Behalve kastanjes is pepermuntolie ook een effectief middel om spinnen weg te jagen. Spinnen haten namelijk geuren als pepermunt en eucalyptus. Meng het met water en spuit het in kieren en gaten waar spinnen je huis binnenkomen. De spinnen worden afgeschrikt en blijven voortaan eerder weg.
De valse wolfspin heeft zijn naam niet gekregen omdat hij vals is, zegt Dekkers. De term 'vals' wordt gebuikt omdat het beestje veel op de normale wolfspin lijkt, maar dit niet is. De groei van de populatie komt door de verandering van het klimaat, legt Dekkers uit.
Als ze opgepakt of anderszins bedreigd wordt, kan de spin bijten. Ze verdedigt zichzelf dus soms assertief (en níét agressief, want er is geen natuurlijke neiging om aan te vallen). Een beet is niet gevaarlijk en de klachten zijn mild.
In principe zijn alle spinnen giftig, want ze hebben kaken met gifklieren. De spin kan wel bijten, maar dat heeft meestal geen schadelijke gevolgen. Toch kan zo'n beet wel behoorlijk pijnlijk zijn. Bij een heftige reactie is het raadzaam om contact op te nemen met een arts.
Door zijn grootte kan de wolfspin door de huid van mensen heen bijten. De valse wolfspin bijt in principe alleen als deze zich bedreigd voelt en de pijn is vergelijkbaar met een wespensteek.
Wolfspinnen maken geen web en in tegenstelling tot veel andere spinnensoorten kunnen wolfspinnen prima zien. Bovendien zijn ze razendsnel. De diertjes kunnen zelfs springen. Op deze manier weten ze hun prooi te overmeesteren.
"Als je een spin doodt, heeft dat juist het omgekeerde effect. Spinnen eten andere insecten op. Als je een spin gaat doden, is er meer voedsel voor andere spinnen.Daardoor gaan ze meer eitjes produceren, en komen er uiteindelijk weer meer spinnen bij.
Kruisspinnen zijn niet gevaarlijk, maar ze kunnen wel bijten als je ze met de hand pakt. Vaak blijft het bij een beet, maar als een kruisspin echt bang is, kan hij ook een gif injecteren. Dit gif is absoluut niet dodelijk. Je kunt de beet wel voelen prikken en het kan een paar uur flink gaan jeuken.
Als je uitgaat van de lichaamslengte is de kleine gerande oeverspin de grootste spin die in onze contreien voorkomt. Het lijf van de kleine gerande oeverspin kan 10 centimeter lang worden, terwijl dat van de gewone huisspin maar 1,5 centimeter is.