Waarom zijn leveringsvoorwaarden belangrijk? Leveringsvoorwaarden dienen als bescherming voor je bedrijf. Met deze voorwaarden dek je jezelf in voor risico's en aansprakelijkheid die bij het ondernemerschap horen. Daarmee voorkom je mogelijke problemen na het sluiten van een overeenkomst.
Met algemene voorwaarden is het direct duidelijk welke rechten en plichten u en uw klant hebben. Uw klanten weten waar ze aan toe zijn. Bijvoorbeeld hoe het zit met garantie, aansprakelijkheid en betalen. En u kunt de risico's die u als ondernemer loopt verkleinen.
Als je bij de inkoop van je producten of diensten een offerte opvraagt, dan zijn wettelijk de voorwaarden van de verkoper van toepassing. Het is daarom belangrijk dat je inkoopvoorwaarden opstelt en nadrukkelijk aangeeft dat je wilt dat deze van toepassing zijn op de overeenkomst.
Zijn algemene voorwaarden verplicht? U bent niet verplicht om algemene voorwaarden te gebruiken. Er zijn altijd wettelijke regels bij een koopovereenkomst voor u en uw klant waar u op kunt terugvallen. Sommige brancheorganisaties verplichten hun leden algemene voorwaarden te gebruiken.
Algemene voorwaarden zijn niet verplicht. Echter, wanneer je als ondernemer geen algemene voorwaarden hanteert ben je niet goed beschermd tegen conflicten. In bepaalde omstandigheden kan een conflict je veel geld kosten, terwijl dit gemakkelijk voorkomen had kunnen worden met algemene voorwaarden.
Een contract is niet verplicht. Als je dus al een offerte, die voldoende gedetailleerd is, samen met de algemene voorwaarden aanbiedt, dan heb je na aanvaarding daarvan al een overeenkomst. Je kunt voor een contract kiezen wanneer je offertes heel kort houdt en misschien pas later algemene voorwaarden aan wil bieden.
In de algemene voorwaarden zijn de standaard regels opgenomen die u van toepassing verklaart op de overeenkomsten die u met uw wederpartijen aangaat. Leveringsvoorwaarden zijn algemene voorwaarden die specifiek gericht zijn op de verkoop en levering van fysieke producten.
De gebruiker is de partij die de algemene voorwaarden gebruikt in een overeenkomst. De wederpartij is de partij die heeft aanvaard dat de algemene voorwaarden van toepassing zijn op de overeenkomst. Een consument is een natuurlijk persoon die niet handelt in de uitoefening van een beroep of bedrijf.
Waar moet je op letten? Let er bij het sluiten van een overeenkomst goed op of er algemene voorwaarden van toepassing zijn en welke dat zijn. Lees ze (globaal) door of vraag de verkoper naar de belangrijkste bepalingen. Kijk ook of er tweezijdige voorwaarden zijn.
In inkoopvoorwaarden staan de algemene rechten, plichten en verantwoordelijkheden van uw leveranciers en/of opdrachtnemers. De inhoud van inkoopvoorwaarden is afhankelijk van de producten, diensten of werkzaamheden die worden ingekocht door uw bedrijf.
voor bij inkoop en verkoop van goederen: de algemene inkoopvoorwaarden zijn op de hand van de koper, de algemene verkoopvoorwaarden zijn op de hand van de verkoper. Bij dergelijke tegenstrijdige algemene voorwaarden hanteert de wet in beginsel de zogenaamde 'first shot doctrine'.
In de volgende situaties is het verstandig je algemene voorwaarden bij KVK te deponeren: Wanneer je jouw voorwaarden niet aan je klant kunt overhandigen, bijvoorbeeld in het geval van telefonische verkoop. Op die manier kan je klant ze toch opvragen en inzien. Bij twijfel en om te dienen als bewijs.
Een kort antwoord: nee, je mag in beginsel niet de Algemene Voorwaarden van een concurrent kopiëren. De inhoud van Algemene Voorwaarden wordt veelal beschermd door het Auteursrecht.
Het deponeren van algemene voorwaarden kost € 18 per deponering pér kalenderjaar. Dit geldt ook voor vertalingen. Als je bijvoorbeeld jouw algemene inkoopvoorwaarden en de algemene verkoopvoorwaarden bij de KvK deponeert, plus de Duitse vertalingen hiervan, dan zul je in totaal voor vier deponeringen moeten betalen.
De belangrijkste informatie over de aankoop of dienst zelf mag niet in de algemene voorwaarden staan. Deze informatie moet in de overeenkomst staan. Of u moet de informatie mondeling krijgen als u het product koopt. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om de prijs, de kleur van het product of de hoeveelheid.
De overeenkomst tussen Aanbieder en Gebruiker komt tot stand op het moment en op de wijze zoals gesteld door Aanbieder. Naast de in deze Gebruiksvoorwaarden opgenomen bepalingen kunnen Aanbieders voorwaarden stellen aan het gebruik van haar diensten.
Ook is essentieel dat jouw klant ze accepteert ('aanvaardt'). Jouw klant moet dus de algemene voorwaarden hebben kunnen lezen vóór het tot stand komen van de overeenkomst. Wanneer je de algemene voorwaarden past meestuurt bij de factuur, is dit te laat! Dan is de overeenkomst immers al tot stand gekomen.
De leveringsovereenkomst is een overeenkomst waarbij een leverancier (supplier) zich verbindt om bepaalde goederen en/of diensten al dan niet exclusief te leveren aan een afnemer (customer) en vice versa.
Voorwaarden arbeidsovereenkomst
U heeft een arbeidsovereenkomst als u aan de volgende voorwaarden voldoet: U bent in dienst van de werkgever. De werkgever kan u opdrachten geven en de werkinhoud bepalen. U krijgt loon voor het uitgevoerde werk.
In de basis zijn alle soorten overeenkomsten rechtsgeldig. Of je deze nu mondeling hebt gemaakt, afspraken hebt gemaakt via WhatsApp of een contract hebt opgesteld en dat hebt laten ondertekenen. De manier waarop je een overeenkomst sluit, maakt dus niet uit voor de rechtsgeldigheid ervan.
Betalingsvoorwaarden zijn alle gemaakte afspraken in relatie tot de betaling van uw verkochte goederen of diensten. Een belangrijk voorbeeld hiervan is wat de gevolgen zullen zijn als de klant u niet betaalt.
Het hanteren van algemene voorwaarden helpt jou als ondernemer om vervelende situaties te voorkomen. In principe mag je deze voorwaarden zelf opstellen, maar daarbij is niet alles toegestaan.
“First shot-rule”
In Nederland geldt normaal gesproken dat die algemene voorwaarden gelden waar voor het eerst naar wordt verwezen, tenzij die verwijzing door de andere partij “uitdrukkelijk van de hand wordt gewezen”. Dit is de zogenaamde “first shot-rule”.