Het antwoord hierop luidt: ja!Hoewel wijn op een lagere temperatuur bevriest dan water, zijn de meeste vriezers geschikt omdat ze een temperatuur van -10°C of lager bereiken. Het resultaat is wellicht niet geschikt om te drinken maar je kunt bevroren wijn wel verwerken tot een lekkere saus of dressing.
Een fles in de vriezer stoppen werkt altijd, maar het kan nog sneller. Gebruik een paar velletjes nat keukenpapier waarmee je de fles in zijn geheel inpakt. Plaats de ingepakte wijn in de diepvries en 15 minuten later is het koud.
Plaats je ingepakte fles wijn in de vriezer. Na 15 minuten is je wijn klaar om te drinken! Vergeet een fles wijn niet uit de vriezer te halen, want bij te lang invriezen kan het zijn dat de fles knapt door het uitzetten van de vloeistof!
Voor alle wijnen is het verstandig om ze liggend te bewaren, omdat de drank dan in contact staat met de kurk. Daarnaast is de beste temperatuur om wijn te bewaren rond de 12 graden celsius. De temperatuur moet constant zijn en geen grote schommelingen bevatten.
Rosé kan je net als de witte wijnen langer bewaren. Tot een dag of vijf is de wijn nog prima van smaak, enkel de fruitige smaak kan verminderen. Ook hier geldt: bewaar de fles rosé na openen in de koelkast.
De houdbaarheid van rosé wijn. Rosé wijnen zijn geen bewaarwijnen. Hoofdregel is dat de houdbaarheid van rosé wijn een jaar tot maximaal 2 jaar is, het heeft de voorkeur om een rosé wijn binnen een jaar te drinken. Deze wijnsoort wordt er namelijk niet beter van wanneer deze langer bewaard wordt.
In de zomer is rosé een geliefd verkoelend drankje. Deze vaak wat fruitige wijnen kunnen het dan ook goed hebben om wat kouder gedronken te worden, op een temperatuur van 6-9 graden Celsius.
Rosé bewaren
Het beste kan rosé op ca. 9 graden Celsius geschonken worden. Dit betekent dat de koelkast eigenlijk al te koud is, want de temperatuur in een normale koelkast ligt rond de 5 graden Celsius. Elke wijn smaakt immers het lekkerst op de juiste temperatuur, én in het juiste glas.
In het algemeen serveer ik rosé wijnen op circa 10 graden. Niet te koud, dus niet te zuur en lekker veel fruit. Bij mousserende wijnen maak ik wel een onderscheid tussen 'toegankelijke' Prosecco, Cava, Crémant of Champagne en de ‚complexe' varianten die toch vaak uit de Champagne streek komen.
Ongeopende fles wijn 0-100 jaar bewaren (geen zorgen, we leggen het je zo uit!) Frisse, fruitige witte wijn 1 jaar bewaren, tot de nieuwe oogst. Lichte rode wijn maximaal 1 jaar bewaren. Volle, houtgerijpte witte wijn 2-4 jaar bewaren.
Alcoholische dranken zijn het lekkerst als ze goed gekoeld zijn. Als je snel je biertje wilt koelen, kun je het bier invriezen voor korte tijd. Vanaf -2 graden Celsius bevriest je bier in de vriezer. Sterkere biertjes hebben een lagere temperatuur nodig om volledig te bevriezen.
Leg de champagne op zijn zij op de bodem van je koelkast en laat hem daar vier uur lang koelen. Leg een fles champagne nooit in de vriezer. Gebruik daarnaast nooit voorgekoelde champagneglazen. Dit heeft een negatieve invloed op de mousse van je champagne.
Doe de ijsblokjes in de kom (of koelemmer), giet er wat water bij en strooi er flink wat zout doorheen. Nadat je alles door elkaar hebt geroerd leg je je fles(sen) drank in het ijswater. Dankzij het zout vindt er een chemische reactie plaats, waardoor het koelproces wordt versneld.
Ingevroren wijn blijft ongeveer 3 maanden houdbaar in de vriezer. Wil je de wijn ontdooien nadat het in de vriezer is geweest? Dan doe je dat het beste door het diepvriesbakje in de koelkast te plaatsen. Daar kan de wijn rustig ontdooien.
De snelste manier om een fles wijn koud te krijgen is om een natte theedoek om je fles te wikkelen en deze in de vriezer te leggen. Een witte fles wijn is dan binnen 10 tot 15 minuten koud en een rode fles wijn binnen 5 tot 10 minuten. Zet een timer dan vergeet je de tijd niet!
Iedereen wil natuurlijk genieten van een koele fles witte wijn of rosé. Maar wat als je fles wit of rosé niet koud (genoeg) is als je wil gaan borrelen? Een fles wijn in de koelkast doet er makkelijk 2 uur over om te koelen.
Rosé bevat magnesium en kalium. Deze twee mineralen hebben een positieve invloed op de vochtbalans en hierdoor dus ook op je bloeddruk. Over het algemeen is rode wijn dus de meest gezonde keuze, maar rosé wijn heeft ook voordelen. Zo bevat rosé,en dan vooral een lichtere rosé, weinig calorieën.
Als we naar het aantal calorieën kijken, bevat droge witte wijn de minste calorieën. In een glas droge witte wijn (100 ml) zitten 67 kcal. In rosé is dat 71 en in rode wijn 82 kcal. Bier bevat daarentegen 110 calorieën per glas (250 ml).
Een glas droge witte wijn bevat met 101 calorieën bijna net zoveel calorieën als een glas rosé, maar een glas droge witte wijn bevat slechts 0,9 gram suiker. Dat scheelt toch een boel suikers. Drink je het liefst zoete witte wijn? Dan kun je in het vervolg wél beter een glas rosé inschenken.
Vlees gebruik je best zo vers mogelijk. Rosbief is doorgaans twee dagen houdbaar in de koelkast.
Als de fles open is, blijft deze drie tot vijf dagen goed. Een lichte rode wijn zoals een pinot noir heeft weinig tannine. Dat maakt deze minder lang houdbaar dan een zware rode wijn als een durif. Het verschilt dus per wijn.
Een fles rode wijn met een schroefdop kan net zo lang worden bewaard als een fles wijn met een kurk. Dit is afhankelijk van het soort wijn zo'n twee tot tien jaar. Toch zijn de meeste rode wijnen bedoeld om meteen van te genieten en zijn daarom het lekkerst als je ze binnen drie jaar opdrinkt.
Een volle, complexe droge witte wijn zoals een Chardonnay serveer je het beste op 12 graden, maar een zoete, witte wijn van hoge kwaliteit tussen de 10 en 12 graden. Een halfdroge en frisse witte wijn zoals Verdejo of Gruner Veltliner serveer je bij voorkeur tussen 7 en 9 graden.