De groene leguaan wordt tegenwoordig als huisdier gehouden. Het is eigenlijk een grote hagedis die wel uit kan groeien tot een exemplaar met een totale lengte van twee meter. Het is een van de weinige reptielen die handtam gemaakt kunnen worden.
De prijzen voor een groene leguaan beginnen bij enkele tientallen euro's, dit is onder andere afhankelijk van de grootte. Een terrarium voor een volwassen groene leguaan is erg duur in aanschaf en kost al snel honderden euro's. Dit is vaak zonder inrichting.
De groene leguaan kan bijten, de kleine getande tanden kunnen vervelende wonden veroorzaken. Er is een gevaar op besmetting met tetanus. De staart wordt gebruikt om van zich af te slaan, en kan bij grote exemplaren een flinke striem veroorzaken, bij voorkeur in het gelaat.
De jonge dieren houden er helemaal niet van om opgepakt te worden. Ze zullen met hun staart slaan, wegspringen en ze zullen proberen te bijten. Pak de leguaan goed vast en houd ze in je hand of zet ze op je onderarm terwijl je hem goed vasthoudt (trui aan).
Vele exemplaren houden echt van aandacht en zodra ze het gewend raken lijken ze niet meer zonder je aandacht te kunnen. Je kunt ze een douche geven met de sproeier (vaak gaan de ogen dan helemaal dicht en de kop omhoog), en daarna kunt U ze 'aaien' bij de nekkam of aan de zijkanten van het lichaam.
Vrouwtjes versieren
In de paartijd krijgen de mannetjes een oranje kleur. Ze veroveren een eigen territorium en vechten met andere mannetjes om de beste plek. Om de vrouwtjes te verleiden schudden de mannetjes met hun hoofd op en neer.
Over de voortplanting
Daar in hun mini-territorium geven ze een show door te knikken en proberen ze zo vrouwtjes aan te lokken. Uit klieren aan de onderkant van de dijen scheiden ze een geurtje af, dat ze over takken, rotsen en zelfs over de vrouwtjes heen smeren.
Boomkip. De groene leguaan wordt op Bonaire 'boomkip' genoemd. Het vlees van de groene leguaan smaakt namelijk een beetje naar kip. De groene leguaan verdwijnt op Bonaire dan ook geregeld in de soep of stoofpot.
"Leguanen zijn een beschermde soort in Nicaragua. We eten alleen de mannetjes, zodat de vrouwtjes nog eieren kunnen leggen," zegt chef-kok Oscar Carrion van restaurant El Silencio in Leon.
Het vlees van de hagedissen is voedzaam en smaakt volgens kenners naar kip. In Nicaragua is het eten van leguanen niet ongewoon, maar het is een deel van het jaar wel verboden om op ze te jagen.
Groene leguanen maken bijna geen geluid. Ze communiceren met elkaar door met de voorpoten te bewegen, met hun kop te knikken of door krabbewegingen te maken. Een groene leguaan kan wel 30 jaar oud worden. Helaas worden ze vaak niet ouder dan een jaar of 15.
Insecten kun je bestrijden met een mengsel van spiritus met groene zeep. Ratten en muizen houd je op afstand met gif. Om veelvraten als leguanen, ratten en hagedissen tegen te gaan zet je de planten op een voor hen onbereikbare plek. Scherm perkjes af met glad zink of plastic of maak er een 'kooi' van gaas omheen.
Leguanen hebben UV-licht nodig om voldoende vitamine D aan te maken. Dag en nacht moeten ieder 12 uur duren, dit is te regelen door een schakelklok te gebruiken voor de lampen. De luchtvochtigheid in het terrarium moet overdag 60 tot 80% zijn en 's nachts tussen 80 en 100%.
De groene leguaan komt voor in tropische bossen in Centraal- en Zuid-Amerika, vaak in de buurt van water. Ze kunnen goed zwemmen. Leguanen vechten om de beste zonplaatsen.
De Antilliaanse leguaan leeft voornamelijk in struiken en hoog in bomen, en wordt niet vaak op de grond aangetroffen. De leguanen voelen zich namelijk veiliger hoog in de boom. Ze eten voornamelijk 's ochtends jong blad, maar ook fruit in het natte seizoen.
Ook leguanen en agamen kunnen van kleur veranderen, alleen gaat dit niet zo snel als bij kameleons. Mannetjes worden in het voortplantingsseizoen feller van kleur. Vrouwtjes kunnen van kleur veranderen om aan te geven of ze wel of niet willen paren.
De aankoopprijs van een juveniele parelhagedis bedraagt 50 tot 100 euro. De aankoop van een terrarium en het meeste toebehoren is een eenmalige investering.
Om het dier te vangen is een speciale vangstok nodig met een lus die om het dier wordt geschoven. Wanneer dit niet werkt, wordt de leguaan met blote handen gevangen. De leguanen worden gewogen, gemeten en gechipt. Dit laatste gebeurt pijnloos door een prikje in de poot.
Volwassen leguanen leven vooral hoog in de bomen. Hier zoeken ze een plekje waar veel zon komt. Hun eten vinden ze ook in de boomtoppen. Het vrouwtje komt alleen naar de grond om haar eieren te leggen.
U kunt ze overal op Curacao vinden, meestal zonnebadend op de grond of op de takken van bomen. Beten of slagen met de staart komen relatief zelden voor. De beste locaties om leguanen te spotten zijn het restaurant van Playa Lagun (restaurant van Bahia Apartments & Diving) en het restaurant van Kokomo.
De komodovaraan (Varanus komodoensis) is een hagedis uit de familie varanen (Varanidae). De komodovaraan is een van de bekendste hagedissen vanwege de aanzienlijke lengte; tot wel 3 meter lang. Het is dan ook de grootste hagedis ter wereld.
Groene leguanen zullen wanneer mogelijk altijd vluchten bij gevaar. Dit kan door uit de boom het water in te springen. Ze kunnen ook tot wel zes meter hoogte uit een boom op de bosgrond springen.
Wilt u weten of dit dier op voorraad is en de actuele prijs van dit dier, kunt u contact opnemen met de winkel.
Zowel hagedissen als slangen vinden op Curaçao hun natuurlijke habitat. Het meest tot de verbeelding sprekende hagedis is de groene leguaan. Groene leguanen zijn statige dieren en kunnen enorme proporties aannemen. Groene leguanen worden op Curaçao ook wel boomkippen genoemd.