Voor het groeien van kleine kinderen is vooral vitamine D van belang. Vitamine D is belangrijk voor sterke botten en tanden, voor het instandhouden van de weerstand en voor een goede werking van de spiren. Kleine kinderen hebben meer vitamine D nodig dan ze uit hun voeding en uit zonlicht kunnen halen.
Groeihormoon stimuleert de groei van de botten en dan met name van de pijpbeenderen. De lever maakt onder invloed van groeihormoon eerst de Insulineachtige Groei Factor-I (IGF-I) aan. Vervolgens komt IGF-I in de bloedbaan terecht, waar het wordt vervoerd naar de pijpbeenderen.
Vitamine D is nodig voor de groei en ontwikkeling van de botten en tanden van je kind. Ook speelt deze vitamine een rol bij de werking van spieren en het immuunsysteem. Vitamine D zit vooral in vette vis, halvarine en margarine.
Het is nodig om calcium uit de voeding op te nemen. Vitamine D is daarom belangrijk voor de groei en het behoud van stevige botten en tanden.
Het heeft geen zin om uw kind extra veel eten te geven. Daardoor zal het niet harder (in de lengte) gaan groeien. Een kind moet worden gestimuleerd om veel te bewegen (ten minste een uur per dag), bijvoorbeeld buiten spelen, rennen, fietsen of sporten.
-Eet veel groenten en fruit. -Om groter te worden is het belangrijk om rekoefeningen te doen. -Ga niet op dieet (behalve als dit noodzakelijk is) want als je nog in de groei bent kan het zijn dat je te weinig voedingstoffen binnenkrijgt waardoor je kleiner blijft. -Draag kleding waardoor je er langer uit ziet.
Als blijkt dat je kind te weinig of geen groeihormoon aanmaakt of dat het lichaam niet goed reageert op het groeihormoon, kan een behandeling met groeihormoon helpen. Dit houdt in dat je kind iedere dag een klein beetje biosynthetisch groeihormoon inspuit.
Een vitamine D-tekort bij jonge kinderen kan leiden tot vermoeidheid, minder goede weerstand en een verhoogd risico op infecties, zoals bijvoorbeeld oorontsteking. De onderzoekers zagen een verband met middenoorontsteking, dat 2,7 keer vaker optrad bij kinderen met een vitamine D-tekort.
Een kind in de groei heeft gezonde voeding nodig. Groente, fruit, volkoren graanproducten, vis, peulvruchten, eieren: de Schijf van Vijf staat vol met gezonde producten die je kind helpen om goed te groeien.
Fruit bevat helemaal geen vitamine D. Ook noten en zaden bevatten geen vitamine D. En zelfs groenten bevatten geen vitamine D. Het enige plantaardige voedingsproducten of 'groenten' dat vitamine D bevatten, zijn paddenstoelen die aan zonlicht (of UV) worden blootgesteld.
Welke supplementen? Van belang voor jongens en meisjes in het voortgezet onderwijs zijn de vitamines B1, B3, B5, B6, B8, B11, B12 en C en magnesium. Die dragen bij tot een normale psychologische functie. Ze zijn goed voor het concentratievermogen, de leerprestatie en het geheugen.
Zo ondersteunen vitamine B1, B12, en ijzer hun energieniveau, B3, B6 en B12 dragen bij aan hun leervermogen en jodium helpt bij de normale groei. Zijn ze nog zo klein dat ze nog niet kunnen kauwen dan kun je kiezen voor een kindermulti in poedervorm. Die is al geschikt voor kinderen vanaf een jaar.
In Nederland wordt beenverlenging maar weinig toegepast ter behandeling van een kleine lengte. Deze behandeling vraagt veel van een kind: niet ieder kind kan dit aan. Bovendien is er vaak geen directe medische noodzaak voor deze ingreep. Dat maakt dat artsen zeer terughoudend zijn in het uitvoeren van deze behandeling.
Behalve je genen heeft je gezondheid ook invloed op hoe lang je wordt. Als iemand gezond eet, genoeg beweegt en niet vaak ziek is (geweest), kan hij of zij langer worden. Bijvoorbeeld stress, ongezonde voeding en bepaalde ziektes kunnen ervoor zorgen dat iemand kleiner blijft.
Kinderen groeien door groeihormoon en geslachtshormonen. Groeihormoon is een eiwit dat wordt gemaakt in de hypofyse, de hormoonproducerende klier onder aan de hersenen. Groeihormoon heeft directe invloed op de groei, maar ook indirect via de aanmaak van groeifactoren.
Onderzoek door de kinderarts als uw kind te klein is
Het is goed om de reden te weten. Soms is een kind klein door een ziekte of een aangeboren afwijking. Het is dan belangrijk dat uw kind een behandeling krijgt. Soms kan een behandeling ervoor zorgen dat een kind een 'normale' lengte krijgt.
Een verminderde lengtegroei kan verschillende oorzaken hebben, zoals: aangeboren kleine lengte en kleine ouders (als de ouders van een kind kleiner zijn dan gemiddeld, dan is het normaal dat het kind ook kleiner is dan gemiddeld) aangeboren groeistoornis van het skelet. coeliakie.
Volgens onderzoek kan inname van 15-20 gram Arginine per dag de nachtelijke groeihormoon productie stimuleren, die kan oplopen tot ongeveer 60%. Dit aminozuur komt van nature voor in vlees, schaal- en schelpdieren noten, bruine rijst, sojabonen en zaden.
Korte mensen kunnen tot wel 9 centimeter langer worden door hun benen te laten verlengen. Het is een ingrijpende operatie. Je benen worden gebroken en met een metalen buis verlengd.
Jongens zijn meestal tussen de 140 en 170 centimeter lang als ze 12 jaar zijn. Ze wegen ongeveer tussen de 30 en 55 kilo. Dat hangt ook van de lengte af. Meisjes zijn meestal tussen de 142 en 168 centimeter lang als ze 12 jaar zijn.