Onder water kunnen onzichtbare betonnen constructies aanwezig zijn en op de bodem van het kanaal liggen soms voorwerpen die je kunnen verwonden. Een duik in het soms troebele water kan dan ook ernstige letsels veroorzaken.
Kijk voor een veilige plek bij jou in de buurt op zwemwater.nl. Of download de zwemwater app, in de App Store of in de Google Play Store. Tijdens het badseizoen van 1 mei tot 1 oktober wordt op die zwemplekken regelmatig de waterkwaliteit gecontroleerd.
Er zijn slechts een handvol officiële zwemplekken in en om de stad. Op veel andere plekken wordt zwemmen gedoogd, maar geldt altijd: het is op eigen risico. Zo wordt de waterkwaliteit op die plekken bijvoorbeeld niet getest. Let op: bij meren en stilstaand water ligt het gevaar van blauwalg altijd op de loer.
Op bijna alle officiële zwemlocaties in en om Amsterdam kun je veilig zwemmen. Alleen voor de Ouderkerkerplas geldt een negatief zwemadvies, omdat de waterkwaliteit onvoldoende is. Daardoor is er een grote kans op maag- en darmklachten, meldt Zwemwater.nl.
Het water in de Amsterdamse grachten is schoner dan ooit. Maar de grachten en de Amstel zijn geen officieel zwemwater. Door boten kan het zelfs gevaarlijk zijn om hier te zwemmen.
De Ouderkerkerplas gaat open voor het publiek in de zomer van 1990. Het beheer van de plas valt onder het Groengebied Amstelland. De grootste diepte is momenteel 43 m, de oppervlakte 0,73 km2 en het volume 12 miljoen m3.
Als je hebt gezwommen in water met blauwalgen, kun je last krijgen van jeuk en huiduitslag. Ook kun je last krijgen van hoofdpijn, misselijkheid, diarree, koorts, een zere keel, oorpijn, oogirritaties, loopneus of gezwollen lippen. De klachten gaan na ongeveer 5 dagen vanzelf over.
Het Doesstrand is een gezellig strandje, waar je heerlijk kunt zwemmen, spelen en zonnebaden. Dit strandje, het eerste na de hoofdingang Oostzaan, is een van de zeven mooie en gezellige strandjes in Het Twiske. Het is hier aangenaam ontspannen in de buurt van Amsterdam, Landsmeer en Oostzaan.
Zwem niet in sloten of grachten na een harde regenbui. Enkele keren per jaar na hevige regenbuien, kan het gebeuren dat de nog gemengde regen- en afvalwaterrioleringsbuizen in de oudere wijken in de stad, de grote hoeveelheid regen- en afvalwater tegelijk niet kunnen verwerken.
Negatief zwemadvies
Op een bord bij de zwemwaterlocatie wordt het advies gegeven om niet te gaan zwemmen met daarbij de reden. Op het strand kan een negatief zwemadvies ook gegeven worden als zich een gevaarlijke situatie voordoet. Dan is de rode vlag gehesen.
Zuid-Holland, Plas Merwelanden
Moerassige kreken, brede vaargeulen, de Biesbosch is waterrijk. Maar voor een dagje aan de waterkant kun je het beste naar Plas Merwedelanden, waar het water veilig is voor zwemmers.
Het antwoord is ja! In de Noordzee zitten meer algen dan in bijvoorbeeld de Middellandse zee. Hierdoor worden de zonnestralen in het water eerder gebroken en is de kleur van het Noordzeewater eerder grijsgroen dan blauw. Bovendien lijkt het water minder helder omdat je de bodem niet makkelijk kunt zien.
Juist als het warm is, vormt natuurwater echter ook een bron van ziekteverwekkers, die verschillende lichamelijke klachten kunnen opleveren. De belangrijkste verschijnselen waar je op moet letten als je gaat zwemmen in het open water zijn zwemmersjeuk, botulisme en blauwalg.
Met lekker weer zoeken mensen graag verkoeling en ontspanning in de grote rivieren en kanalen, maar dit kan levensgevaarlijk zijn en is ook verboden. Zo is het niet toegestaan om te zwemmen in vaargeulen en bij bruggen, sluizen en havens.
blijf niet te lang in het water. In het algemeen geldt dat je 1 minuut per graad Celsius watertemperatuur in het water kan blijven. Als het water twee graden is, kun je volgens die regel maximaal 2 minuten zwemmen.
Ook op meerdere zwemlocaties in Het Twiske wordt momenteel een negatief zwemadvies gegeven vanwege blauwalgen. In het recreatiegebied is de waterkwaliteit alleen op orde in de Spartelvijver en bij het Schoorlstrand. Blauwalgen zijn microscopisch kleine organismen die in zoet water voorkomen.
"Twisk" betekent 'tussen',. Mogelijk was de "e" in Twiske vroeger een "a", dat 'water' betekent. De volledige betekenis van Het Twiske is dan 'Het Tussenwater', oftewel een water dat de grens vormde tussen twee gebieden of percelen, in dit geval Landsmeer en Oostzaan.
Uiteindelijk heeft deze ontregeling ook invloed op de bloedvaten en zenuwen in de hersenvliezen. Deze vliezen bevinden zich direct onder de schedel. Prikkeling van de bloedvaten en zenuwen hierin leidt tot hoofdpijn en ontregeling van de hersenschors.
Heb je ook last van griepverschijnselen zoals hoesten, kortademigheid, koorts (meer dan 38 graden), spierpijn dan is geldt het nadrukkelijke advies om niet te sporten.
Chloor zit in het water om het schoon te houden en verspreiding van bacteriën en vuil te voorkomen. Maar helaas is het niet zo goed voor je huid. Het droogt de huid uit en kan ook huidirritaties veroorzaken. Even douchen na het zwemmen kan dit voorkomen.
Rode, geïrriteerde ogen, hoesten, een kriebel in de keel en een moeilijker ademhaling kunnen het gevolg zijn van zwemmen in met urine vervuild zwembadwater. Meestal worden dergelijke klachten gelinkt aan het chloor in het water maar nu blijkt dus dat er meer aan de hand is.
Blauwalgen zitten in elk natuurwater (zoet, brak, zout). Als er heel veel blauwalgen zijn, ziet u dikke lagen drijven. Uit deze lagen komen giftige stoffen. Als u gaat zwemmen, kunnen uw huid en ogen gaan irriteren.
Download de zwemwater app
In de Zwemwater app (Android en Apple store) staan actuele gegevens over de zwemlocaties. Check deze app als je wilt weten of een zwemplas schoon is en vrij van bijvoorbeeld blauwalg of botulisme.
De groenbruine Noordzee
Troebel water kaatst juist gele en groene lichtdeeltjes terug, waardoor er een geelgroene kleur ontstaat. Zo heeft de Noordzee bijvoorbeeld een groenbruine kleur. Dit komt door de vele algen die in de Noordzee leven.