Als je kamer klein is, kan je gaan voor een 1-deurs kledingkast of een kledingkast met schuifdeuren. Onze kleine garderobes beginnen bij een breedte van 60 cm voor een 1-deurs en 95 cm voor een 2-deurs kast. Heb je een kleine garderobe? Dan zit je goed met een 1-, of 2-deurs kledingkast.
Reken per persoon op 1,5m hangruimte of 3cm per kapstok. Om winterkledij en zomerkledij te scheiden kan het praktisch zijn om meerdere kasten met een hangruimte te hebben. Ieder kledingstuk vraagt bovendien zijn eigen ruimte. Een jurk bijvoorbeeld vraagt een minimale hoogte van 170cm en breedte van 40cm.
Legkasten met legplanken zijn daarom onmisbaar in een kleerkast. Ideale afmetingen daarvoor zijn kleerkasten met een diepte van 45cm en een hoogte en breedte van 50cm. Een hang- en legkast voor kleding is voor de hand liggend, maar je kan ook kiezen voor allerlei extraatjes.
Voor het hangen van hemden, bloezen, dubbelgevouwen broeken en blazers of vestjes reken je best op zo'n 100 cm vanaf de bovenkant van de garderobestang tot aan de bodem of tot aan de volgende stang of legvlak. Wanneer je broeken en jurken wil ophangen reken je best op 130 cm.
Het indelen van de ruimte van de inloopkast
Hou rekening met minimaal 70 cm loopruimte tussen twee tegenover elkaar opgestelde kasten.
Om comfortabel rond te lopen in je dressing wordt een minimumbreedte van 100 centimeter aangeraden. Wil je ook kledij passen of met twee personen rondlopen, dan mag je gerust rekenen op een vrije ruimte van 120 tot 150 centimeter. Kies je kasten met draaideuren, voorzie dan zeker voldoende vrije ruimte.
Een afstand van 40 tot 100 centimeter tussen de bovenkant van de opbergkast en het plafond is vaak het mooist. Je kunt dan nog wat accessoires of plantjes op de kast plaatsen voor meer sfeer in huis. Heb je juist zoveel mogelijk opbergruimte nodig, dan kun je ook een hogere kast kiezen.
Zorg dan voor voldoende legplanken. Je bedlinnen kan op een plank bovenin je kast, aangezien je dit niet dagelijks gebruikt. Je handdoeken daarentegen wel, dus leg die op een plek waar je makkelijk bij kan. Ook sportkleding, jeans en t-shirts kun je netjes opvouwen en op de schappen leggen.
IKEA PAX kledingkast
Het is misschien wel de bestverkochte kledingkast ooit. Met dit populaire kastensysteem is het mogelijk om de meest uiteenlopende kasten samen te stellen. Een PAX kast wordt vaak als inloopkast gebruikt, omdat je verschillende elementen kunt toevoegen.
Kies kledingkastelementen in de hoogte, breedte en diepte die bij je opbergbehoefte passen. Je kan kiezen uit basiselementen van 201 en 236 cm hoog, 35 en 58 cm diep en 50, 75 en 100 cm breed.
Een goede richtprijs voor maatkasten met draaideuren is vanaf € 1.500 per lopende meter. Voor deze prijs kan je rekenen op een maatkast voorzien van een mooie basis aan leggers en accessoires, inclusief plaatsing. Deze prijs is berekend op melamine maatkasten met draaideuren in één van onze twintigtal melamine decors.
Het minimum aantal kledingstukken dat je in je bezit moet hebben, verschilt echt van persoon tot persoon. Het hangt af van je leefstijl, je werk, of en hoeveel je sport en je andere hobby's en bezigheden, hoeveel je zweet, hoe vaak je kunt en wilt wassen en veel nog meer factoren.
dat de bijna 7 miljoen Nederlandse vrouwen van 15 jaar en ouder jaarlijks ongeveer 150 miljoen kledingstukken kopen. Dat is gemiddeld 21 kledingstukken per persoon per jaar. Tegelijkertijd heeft bijna 70% van de Nederlanders tussen de 5 en 20 ongedragen kledingstukken in de kast hangen. Die ze nooit dragen!
Maak makkelijke stapeltjes
Wanneer je hebt uitgezocht wat je houdt en wat er weg kan is het tijd om de kleding die je houdt op te delen in makkelijke stapeltjes. Het beste kun je dit doen door soort per soort te stapelen. Dus per kledingstuk, maar het liefst ook gesorteerd op stofsoort of kleur en print.
Het scheelt je tijd om jeans snel op te hangen ten opzichte van netjes opvouwen. Ik adviseer je dan om te gaan voor hangers die dun zijn, bijvoorbeeld fluwelen hangers. Hang tevens de buitenkant van broekzijde in plaats van de kruiszijde, naar jouw kant toe. Dit zorgt voor een net aanzicht.
Tip: Lange jurken ophangen
Leg de jurk neer met de achterkant naar boven. Vouw de zijkanten naar binnen toe en haal de jurk tot de helft door de opening van de kledinghanger. Hang vervolgens de bandjes op aan de gleuven van de hanger en je favoriete jurk is klaar om netjes opgehangen te worden.
Blouses en jurken van zijde, 100% katoen, satijn, fluweel en rayon kun je het beste aan een hanger ophangen. Ook nette broeken, blazers en jumpsuits moet je ophangen. Sweaters, hoodies en truien daarentegen, kun je juist wel beter opvouwen dan ophangen. Deze kledingstukken rekken namelijk uit als je ze ophangt.
Van een kledingrek en een wasmand, tot een opstaprekje en een archiefkast. Een hoek van de kamer kan ook perfect dienen om je kleding op te bergen. Zet een kledingrek tegen de ene muur, een spiegel tegen de anderen en je bent klaar om je favoriete outfits te passen.
De beste plek om kleding voor langere tijd te bewaren is een droge, stofvrije en donkere plek. Vochtvrij is nodig om schimmel te voorkomen en een donkere ruimte zorgt ervoor dat textiel niet verkleurt door licht. Een extra kledingkast op zolder of een vochtvrije kelder kunnen werken.
Je leeft vooral in je leefruimte, een slaapkamer dient voornamelijk om tot rust te komen en daarom is een slaapkamer van 12 m² ruim genoeg voor de ouders. De uitstraling van de kamer doet daar ook een bijdrage aan.
Maatvoering van een kledingkast: diepte
Het interieur van een kledingkast is 60 cm diep. Dat is namelijk de ruimte die je nodig hebt om je kleding netjes op te hangen, zonder dat het overal tegenaan schuurt en tussenkomt. Wanneer je geen hangkleding heb (in de betreffende kast) kun je de kast ondieper maken.
Om te berekenen of een kast rechtop kan worden gezet zijn 3 afmetingen van belang. Ten eerste is de hoogte van de kast van belang. Ten tweede is de diepte van de kast van belang. Ten derde de hoogte van het vertrek waarin de kast wordt geplaatst.