Je kunt dus met een zelfbruiner op de zon in, omdat dit product niet in de huid doordringt. Er zit echter een belangrijk verschil tussen bruin worden door een zelfbruiner en bruin worden door de zon. Met een zelfbruiner maak je alleen de bovenste huidcellen bruin, het doet niets voor de bescherming van de huid.
Ja, je kunt met zelfbruiner op zonnen. Zelfbruiner hecht zich namelijk aan de bovenste laag van je huid (de dode huidcellen). Terwijl het natuurlijke bruiningsproces door de zon zich in een diepere huidlaag afspeelt.
Je kunt prima in de zon met een zelfbruiner. Een tanningproduct heeft alleen effect op de bovenste huidlaag met dode huidcellen: deze verdwijnen na een paar dagen van je huid en zo verdwijnt dus ook je teint.
Wat je wel moet doen bij zelfbruiner:
Aan te raden is om de spray aan te brengen na het douchen en voor het slapen gaan. De meeste spray tans en mousse tans zijn na 20 minuten droog, je kan er dus gerust mee slapen zonder dat het afgeeft.
Nee, zelfbruiner is niet slecht voor je gezondheid. Zelfbruiner reageert namelijk alleen met dode huidcellen. Deze dode huidcellen vallen naar verloop van tijd langzaam van je huid af. Zelfbruiner richt daarom geen schade aan in de onderliggende huid, in tegenstelling tot UV-straling.
Douche op goede tijden, dus voor het zelfbruinen of juist minimaal 12 uur na het zelfbruinen. Wanneer je onder de douche springt terwijl de zelfbruiner nog niet 'uitgewerkt' is, is de kans groot dat de kleur wegspoelt.
Algemene tips. -Doordat het gemiddeld 6 à 8 uur duurt voordat de zelfbruiner ingetrokken is, kan je de zelfbruiner het beste in de avond aanbrengen. Water (dus sporten en douchen) is in die periode zeer slecht, omdat het hiervan vlekkerig wordt. Ook overmatig zweten moet je zoveel mogelijk vermijden deze periode.
Neem ongeveer een theelepel zelfbruiner per keer en werk vanaf je voeten naar boven. Smeer je armen en handen pas als laatste in. Breng de zelfbruiner aan met cirkelende bewegingen om strepen te vermijden. Sommige plekjes hebben wat extra aandacht nodig: op je voeten breng je de zelfbruiner aan op de bovenkant.
Als je een instant zelfbruiner hebt, kun je die de dag van tevoren of zelfs op de dag zelf aanbrengen. Hoppa, in één keer een bruine teint. Aan de andere kant heb je ook 'gradual bronzers' oftewel de zelfbruiners die geleidelijk bruinen.
Zodra je het op smeert is het zes uur actief. Een zelfbruiner heeft dus zo'n zes uur nodig voordat je resultaat ziet. Omdat dode cellen van je huid afschilferen verdwijnt de ergste verkleuring automatisch na een paar dagen. Na 30 dagen is het effect van de zelfbruiner volledig verdwenen.
Een bruinversneller is een actief bestanddeel dat de hoeveelheid melanine in de opperhuid doet toenemen. Zo verschijnt er sneller een natuurlijke bruine teint. Door het effect van de UV-stralen bruint de huid vlugger.
Maar 1 ding is zeker: verkleuring door de zon (of zonnebank) vergroot de kans op huidkanker en beschadigt de huid terwijl rond DHA geen enkele wetenschappelijk bewezen gevaren bekend zijn. Wil je een kleurtje, is het dus veiliger om zelfbruiner te gebruiken dan in de zon te bakken.
Deze bodylotion is verkrijgbaar met twee tinten, zodat hij past bij alle huidtypes. Masseer de zelfbruinende lotion in met een vloeiende cirkelbeweging en laat hem minstens een half uur intrekken voordat je jezelf aankleedt, voor een mooi, egaal resultaat.
ALGASUN – ULTRA. Deze snelbruiner is een aanrader als je snel last hebt van zonnebultjes. Daarnaast word je er ook nog eens superbruin van. AlgaSun is op basis van diepzeealgen, natuurlijke vitaminen, kruiden en andere natuurzuivere grondstoffen.
'DHA is een chemische afgeleide van suiker. Totaal onschadelijk, maar de DHA-molecule heeft wel een specifieke geur. Reageert het DHA met de eiwitten in de hoornlaag van de huid, dan vindt er een oxidatie plaats. Dat chemische proces resulteert in een bruine kleur, maar versterkt eveneens de penetrante DHA-geur.
De grote goudkleurige tube bodylotion geeft me al een instant zomergevoel, dus dat is al een pluspunt! Het is een lotion met zelfbruiners die je huid ook nog eens verzorgd door de zogenaamde Cell-Moisturisers™. Hij zorgt ervoor dat je lichte huid nét dat beetje bruiner wordt zonder dat je daarvoor zonlicht nodig hebt.
Op het moment dat je tan volledig in is getrokken kun je gewoon zwemmen met een zelfbruiner. Zwemmen in zeewater of in zwembaden met chloor kan er wel voor zorgen dat je kleurtje wat sneller vervaagd.
Als de zon schijnt, gaan de melanocyten in onze huid extra melanine aanmaken, extra pigment dus, om de uv-stralen niet te diep te laten doordringen. Zo krijgen we een extra beschermend laagje, noem het een natuurlijke parasol. Een proces dat we kennen als, jawel, bruinen.
Een aanrader zijn de Bruining pillen (nu €5,99) van De Tuinen. Deze bevatten een combinatie van het aminozuur L-Tyrosine, B-vitamine PABA en het mineraal koper voor een gezonde, natuurlijke gepigmenteerde huid. Let wel op dat je kiest voor een pil op basis van natuurlijke ingrediënten.
Australian Gold is wellicht een van de bekendste merken op het gebied van bruinen. Deze zonnecrème voor het gezicht met factor 45 beschermt je gezicht tegen de schadelijke zonnestralen en bevat een graduele zelfbruiner.
Wacht de eerste keer dat je zelfbruiner hebt aangebracht ook lang genoeg om de kleur te beoordelen: pas na 12 uur zie je het echte resultaat. Herhaal elke dag tot je de gewenste kleur hebt bereikt en smeer nadien 2 à 3 keer per week om je kleur te onderhouden.
De dunne huid van je gezicht verbrand sneller en als je verbrandt, zul je sneller vervellen. En we weten allemaal wat dat betekent: bye, bruin gezicht. Ga dus zo'n 10 minuutjes in de zon met je gezicht en zoek daarna weer de schaduw op. Wissel dit af en je gezicht zal steeds een beetje bruiner worden.
De beste tijd om te zonnen is tussen 10 uur het 's morgens en 2 uur 's middags. Rond dit tijdstip zijn de zonnestralen het sterkste. Ook zal rond dit tijdstip de zon recht boven je schijnen, waardoor je hele lichaam wordt blootgesteld aan het zonlicht.