Met dierenleed als gevolg: het dier heeft stress, wordt ziek of gaat zelfs dood… Ook zijn er mensen die hun dieren mishandelen. Ze schoppen of slaan hun dier, waardoor het gewond raakt. Het dierenwelzijn komt in de knel.
De maximale gevangenisstraf voor het mishandelen of verwaarlozen van een dier is drie jaar of een maximale geldboete van € 19.500.
In heel veel gevallen van dierenmishandeling verkeren de daders in psychosociale problemen. Vaak gaat het om mensen met geld- en/of drugsproblemen, mensen die in psychische nood zijn of mensen met relationele problemen. De mishandeling van hun dier is in veel gevallen een uiting van frustratie en onmacht.
Er zijn vele oorzaken te noemen, die vaak zijn terug te voeren op minder edele motieven als ijdelheid, eenzaamheid, verwaarlozing, sadisme of afreageren. Neutralere benamingen hiervoor zijn competitie (het houden van wedstrijden en shows met dieren), behoefte aan gezelschap en vermaak, sport en spel.
Nederlandse cijfers ontbreken, maar afgaande op buitenlands onderzoek moeten hier jaarlijks naar schatting 150 duizend dieren worden mishandeld, een paar procent van de miljoenen honden, katten, knaagdieren, vogels en paarden die in Nederland worden gehouden.
Mannen mishandelen dieren vaker dan vrouwen.
Jongere dierenmishandelaars gaan meestal te werk in een groep, oudere handelen doorgaans alleen. 6. Kinderen in de puberleeftijd hebben het vaker gemunt op katten, volwassenen op honden.
De lijst wordt dit jaar voor de dertiende keer gepresenteerd door Stichting Dierenhulp. Griekenland is ook dit jaar weer lijstaanvoerder, gevolgd door Spanje. Op de derde plaats staan de Nederlandse Antillen. Vorig jaar stond Nederland op de zesde plaats.
Over het algemeen wordt onder bestialiteit 'seks met dieren' verstaan. In de Van Dale (2006) wordt bestialiteit omschreven als: “geslachtsverkeer tussen mens en dier”. Maar uiteraard vallen, net zoals bij mensen, ook andere seksuele handelingen die niet onder geslachtsverkeer vallen wel onder seksueel gedrag.
Dierenleed gaat niet alleen over ernstige verwaarlozing of mishandeling. Als een hond nooit wordt uitgelaten of als iemand buitensporig veel huisdieren heeft, kan het welzijn van het dier ook in het gedrang zijn.
Ziet u een (gewond) dier in nood, bel dan meteen 144. Ook wanneer een dier een gevaar voor zichzelf en de veiligheid van mensen oplevert, belt u met 144. Is er een dier in uw omgeving dat wordt verwaarloosd of mishandeld, ook dan kunt u bellen met 144.
De mens mag zich niet het recht aanmatigen ander dieren uit te roeien of op onmenselijke wijze uit te buiten. Dieren van soorten die van oudsher in een menselijke omgeving leven (onder andere landbouwhuisdieren) hebben recht op leven en groei in hun eigen tempo, onder aangepaste levensomstandigheden.
De Dierenbescherming helpt dieren in nood. Deze stichting is de drijvende kracht achter de dierenambulance en het dierenasiel. Ook helpen ze om dierenleed te bestrijden, bijvoorbeeld door ernstig verwaarloosde dieren uit huis te halen.
Dierentuinen, circussen, aquaria, stierengevechten en de jacht zijn vormen van dierenmishandeling die plaats vinden voor het vermaak van mensen. Om wilde dieren verwarrende trucjes te laten doen gebruiken trainers vaak alle middelen die nodig zijn zoals slaan.
Anoniem melden
Bij voorkeur meld je dierenleed bij het meldpunt 144. Hier vragen ze om persoonsgegevens. Dit is belangrijk voor de registratie van de meldingen, de juiste afhandeling van de zaak en terugkoppeling aan de melder. Deze gegevens worden uiteraard vertrouwelijk behandeld.
Een dierenbeul kan meestal slecht met zijn of haar agressie omgaan. Om een dier te mishandelen moet je je geweten en empathie uit kunnen schakelen. Dat kan niet iedereen, gelukkig. Dieren worden soms ook alleen verminkt en niet gedood, waarom is dit?
Of nee, 144. Verwarring over de nieuwe meldijn voor dierenleed. Dierenleed melden kan vanaf vandaag namelijk via 144, de 112 voor dieren.
Dierenpolitie is de informele naam voor politieagenten van de Nederlandse politie die als taakaccenthouders speciaal aandacht hebben voor, en optreden tegen, dierenmishandeling. De dierenpolitie is bereikbaar via het landelijk meldnummer 144.
Het alarmnummer is er niet alleen voor mensen, maar ook voor dieren. Zie je een hond in de gracht die dreigt te verdrinken, dan bel je 112 of 144!
Voor een ritje op de dierenambulance rekent de Dierenbescherming een vast bedrag van 31 euro. Als de eigenaar van het dier bekend is, kunnen de kosten van 31 euro voor de dierenambulance worden doorberekend aan de eigenaar.
Deze agenten die vaak de dierenpolitie worden genoemd, behandelen meldingen over dierenmishandeling, handelingsvergrijpen en dierenwelzijnsmeldingen in combinatie met sociale problematiek. De politie komt in actie bij situaties 'waar iedere seconde telt'. Bijvoorbeeld om een losgebroken paard te vangen.