Suikers kunnen verschillende functies hebben in een brooddeeg. De belangrijkste functie is het voeden van de gist. Een broodverbetermiddel bevat om deze reden bijvoorbeeld vaak dextrose, een vorm van glucose. De gist gebruikt de suikers en zorgt ervoor dat het brood sneller rijst en het broodvolume toeneemt.
Soms voegen bakkers suiker toe bij de bereiding van brood. Dat doen zij dan in de meeste gevallen als voedsel voor de gist. De gist zet suiker om in gas en alcohol, waardoor het brood gaat rijzen. Het brood krijgt een groter volume en suiker beïnvloedt de kleur van de korst.
Waarom kiezen voor honing op brood? Honing op brood is niet alleen lekker, maar ook een gezonder alternatief voor traditionele zoetstoffen zoals suiker. Honing bevat natuurlijke suikers en biedt een scala aan voedingsvoordelen, waaronder antioxidanten.
Zonder dat we het weten, eten we zo'n 35 kilo suiker per persoon. Dat is vijf keer zoveel suiker dan goed is. In een witbrood zitten al 63 suikerklontjes.
3 De gist kwam in direct contact met z'n vijand: zout
Zout doodt namelijk de gistcellen. Daarom staat in recepten altijd dat je het gistmengsel in een kuiltje in het midden van de bloem doet, en het zout aan de rand van de kom strooit. Je kunt het ook gewoon later toevoegen, wanneer je deeg al een beetje gekneed is.
Gist zet suiker om in alcohol en koolzuurgas (ook kooldioxide of CO2 genaamd). Het gaat de bakker vooral om de werking van het koolzuurgas. Dat vormt belletjes in het deeg, die niet kunnen ontsnappen. Deze ontelbare belletjes duwen het deeg omhoog.
Brood bevat volgens de NEVO-tabel gemiddeld 2 tot 3 gram suiker per 100 gram. Dus een snee brood bevat gemiddeld iets minder of meer dan 1 gram suiker. Ter vergelijking: een suikerklontje is ongeveer 4 gram. Bruinbrood bevat over het algemeen iets minder suiker dan witbrood.
Maak bij voorkeur gebruik van producten rijk aan voedingsvezels: volkoren-, bruin- en roggebrood. Beperk het gebruik van de vettere broodsoorten zoals croissants, worsten- en saucijzenbroodjes.
Door het brooddeeg te kneden, ontwikkel je gluten in het deeg.Dankzij gluten kan het deeg rijzen en wordt het deeg lekker luchtig. Vraag je je dus af: hoe maak je deeg luchtig? Dit doe je door het brooddeeg goed te kneden.
Suikers zijn in een kleine hoeveelheid aanwezig in brood, ongeveer 2 gram per 100 gram brood. Een krenten- of rozijnenbrood zal meer suikers bevatten, omdat krenten en rozijnen van nature veel suikers bevatten.
Een van de meest voorkomende redenen waarom je brood te kruimelig wordt is een teveel aan meel. Dat maakt je brood droog en tast de textuur aan, waardoor het kruimelig wordt. Brood bestaat voornamelijk uit bloem en water (plus gist en zout). Met zo weinig ingrediënten kan het al snel mislopen met de verhoudingen.
Eigeel zorgt voor een glanzende donkerbruine kleur korstje als je er deeg mee bestrijkt. Eiwitten, opgeklopt tot opgeklopt eiwit, maken gebak extra luchtig. Hele eieren zorgen ervoor dat je deeg vochtig en tegelijk gebonden is, waardoor het mooi soepel wordt.
Het optioneel toegevoegde vet (boter) maakt dat het brood minder snel oudbakken wordt. Suiker en vet (boter) zijn dus optioneel ingrediënten, ook zonder deze ingrediënten lukt het zelf bakken van brood.
Zout in brood heeft meerdere functies. In eerste instantie zorgt het voor meer smaak aan het brood. Zout zorgt er ook voor dat het deeg goed werkbaar is voor de bakkers. Het verstevigt de structuur van het brood, waardoor we een luchtige binnenkant en een groter volume van het brood krijgen.
De basisingrediënten van brood (graan, gist, water en zout) bevatten van nature geen andere allergenen dan tarwe. Maar veel bakkers maken gebruik van broodverbetermiddelen, apart of als onderdeel van een pre-mix.
Brood is echt een basisproduct. Lekker, gezond van samenstelling en daardoor een goede basis voor elke maaltijd. Niet voor niets beveelt het Voedingscentrum aan veel brood te eten: 4-5 sneetjes per dag voor volwassen vrouwen en 6-8 sneetjes per dag voor volwassen mannen (19-50 jaar).
Brood bevat voornamelijk polysachariden (zetmeel) en een kleine hoeveelheid mono- en disachariden (suikers), ongeveer 2 gram per 100 gram brood. Een boterham van 35 gram bevat 0,7 gram suikers. Ter vergelijking: een appel (150 gram) bevat 15 gram suikers.
Omdat in volkorenbrood de hele graankorrel verwerkt is, krijg je ál die stoffen binnen als je het eet. En precies daarom is het de meest gezonde variant. Of je nu tarwe, spelt of rogge kiest, gemaakt met gist of met desem… Wie voor gezond wil gaan, kan het dus beste volkoren kiezen.
Ook zijn er producten waar geen suikers aan zijn toegevoegd; ze bevatten alleen van nature aanwezige suikers. Op verpakking staat dan vaak “no added sugar” of “zonder toegevoegde suikers”. Bij Low Carb Club bieden we alle genoemde varianten aan in deze categorie suikervrij brood.
Ook bij de bakker kun je er helaas niet meer van op aan dat je een gezond brood krijgt als je volkorenbrood koopt. Voedingsmiddelen die je kunt eten tijdens een suikervrij dieet: volkorenmeel, brijne rijst, volkorenpasta, quinoa, gierst, volkoren spelt, volkoren gerst, havermout, teff en boekweit.
4. Je hebt teveel gist gebruikt. Als je te veel gist aan je deeg hebt toegevoegd, zal het deeg rijzen voordat de glutenstructuur goed en wel ontstaan is. Als dit gebeurt, zie je waarschijnlijk grote gaten in het kruim en een kruim die in veel gevallen afbrokkelt.
Zout vertraagt fermentatie en enzymactiviteit in deeg. De zoutkristallen trekken water weg uit hun omgeving (zout is 'hygroscopisch'). Wanneer zout en gist concurreren voor water, 'wint' het zout en wordt de werking van het gist vertraagd.
Gist vervangen door baking soda
Je kan gist vervangen voor een gelijke hoeveelheid van citroensap en baking soda (50/50). Dus als een recept vraagt om een theelepel gist, kun je dit vervangen voor een halve theelepel citroensap en een halve theelepel baking soda.