De snijboon is een peulvrucht met brede, platte peulen die een zoete smaak en uitgesproken aroma hebben. Oorspronkelijk komt de snijboon van Centraal- en Zuid Amerika. De oude rassen hebben taaie draden, daarom worden de peulen overdwars in reepjes gesneden. Hiervan komt de naam 'snijboon'.
De snijboon is afkomstig uit Centraal- en Zuid-Amerika. Uit deze regio stammen ook de meeste andere rassen van de gewone boon. De snijboon had peulen met taaie randen en draden. Hierdoor werden de bonen altijd overdwars in reepjes gesneden.
Omdat het een broertje is van de sperzieboon mag worden aangenomen dat de snijboon ongeveer dezelfde eigenschappen, vitamines en mineralen bevat. Uit onderzoek is gebleken dat de groene boon niet alleen antioxidanten als vitamine C en betacaroteen bevat, maar ook een hoge concentratie van het mineraal mangaan.
Het belangrijkste elementen voor de teelt van snijbonen is : warmte. Een zonnige standplaats is dan ook optimaal, maar je snijbonenplant groeit ook uitstekend op een gedeeltelijk schaduwrijke plek op voorwaard dat de bodem warm genoeg is.
Sperziebonen en snijbonen: twee boonsoorten die erg op elkaar lijken. Maar wat is nou precies het verschil? Sperziebonen zijn over het algemeen wat steviger en ronder, terwijl snijbonen juist platter zijn. Beide boonsoorten zijn op dezelfde manier te bereiden: je kunt ze stomen, wokken, roerbakken en roosteren.
Zijn snijbonen gezond? Snijbonen zijn rijk aan vitamine K, vitamine C, foliumzuur, kalium en ijzer.Ze zijn ook een goede bron van vezels en eiwitten. Snijbonen worden beschouwd als een gezonde groente omdat ze weinig calorieën bevatten, maar rijk zijn aan voedingsstoffen.
"Franse groene bonen, of haricot verts, zijn een slankere variant van traditionele groene bonen, die in de VS ook wel sperziebonen worden genoemd," zegt Napolitano. " Omdat ze eerder worden geoogst, zijn haricot verts ook vaak malser, aardser van smaak en duurder dan traditionele groene bonen ."
Vroeger werden de snijbonen in schuine reepjes gesneden om de taaie draad te verknippen, vandaar de naam. De huidige generatie snijbonen heeft echter een heerlijk malse structuur en kan probleemloos als geheel gekookt of gestoomd worden.
De sperzieboon komt oorspronkelijk uit Midden- en Zuid-Amerika. Er zijn aanwijzingen dat de boon al duizenden jaren in Mexico en Peru wordt verbouwd.
Snijbonen worden bijna altijd aan staken geteeld. Snijbonen zijn verkrijgbaar van juli tot en met oktober. Alle snijbonen pluk je in een jong stadium, omdat ze dan nog mals zijn.
De groenten die tot de nachtschade behoren zijn wel onderdeel van een gezond voedingspatroon, maar staan dus niet in onze top 10: gewone aardappel, tomaat, aubergine, paprika, chilipeper, groene peper, Spaanse peper, kruisbessen en goji-bessen.
Waterkers is officieel het 'gezondste voedsel' ter wereld. Een onderzoek van de Amerikaanse Centers for Disease Control (CDC's, vergelijkbaar met ons RIVM) laat zien dat dat waterkers de grootste dichtheid qua voedingsstoffen heeft. Waterkers scoort 100 punten, het hoogste te behalen aantal.
Een giftig stofje. Tuinbonen, sperziebonen, snijbonen, haricots verts, peultjes, doperwten en sugar snaps: alle peulvruchten bevatten de stof lectine. Dit stofje is giftig voor het menselijk lichaam. Je kunt er misselijk door worden, van braken, en maagpijn of diarree door krijgen.
De vezelige draad die ooit over de lengte van de naad van de peul liep, is grotendeels weggefokt . Daarom worden de bonen nu vaker groene bonen genoemd dan snijbonen. Omdat ze gemakkelijk doormidden kunnen worden gebroken, worden ze soms snijbonen genoemd.
Snijbonen zijn lange, platte, groene bonen. De naam snijboon komt voort uit dat de bonen vroeger in schuine, dunne reepjes werden gesneden om de taaie draden in kleine stukjes te kunnen snijden.
Wat is het voedingsadvies voor sperziebonen? Voor volwassenen geldt het advies om 250 gram groente per dag te eten.
Het recept werd in 1955 bedacht door Dorcas Reilly bij de Campbell Soup Company. In 2020 schatte Campbell's dat het elk jaar in 20 miljoen Thanksgiving-diners in de VS werd geserveerd en dat 40% van de omzet van de room van champignonsoep van het bedrijf naar een versie van het gerecht gaat.
Groene bonen en sperziebonen zijn hetzelfde, maar de term "sliert" is grotendeels verouderd . Groene bonen hadden vroeger karakteristieke vezelachtige "slierten" die over de lengte van de peul liepen en die boon voor boon verwijderd moesten worden, net als peultjes.
Koks breken het uiteinde van sperziebonen af zodat ze gelijkmatig kunnen koken en malser worden . Tenzij de sperziebonen al mals zijn, hoef je je geen zorgen te maken over het afbreken van het uiteinde, want het uiteinde hoeft alleen maar afgebroken te worden om de bonen aan de binnenkant van de sperziebonen te helpen ontwikkelen.
De snijboon zit vol vitamine K. Vitamine K is belangrijk voor het goed verlopen van de stolling van je bloed en het speelt een rol bij de opname van calcium in je botten, waardoor het helpt je botten sterk te houden. Snijbonen zijn ook erg rijk aan vezels. Ze bevatten maar liefst 4,1 gram vezel per 100 gram.
Het zijn allemaal synoniemen voor dezelfde jonge boontjes. Ze zijn lekker mals en worden daarom met peul en al gegeten.
French-cut is gewoon een chique term voor julienne of dun gesneden . Vanwege hun slanke vorm koken ze sneller dan hele bonen en bieden ze een unieke visuele presentatie.
Bij het verwarmen van peulvruchten komt wat eiwit uit de bonen in het water.Dit zorgt voor schuimvorming. Dit schuim kun je verwijderen door de bonen af te gieten of het schuim weg te scheppen.