Als je gaat bakken, maar ook als je deeg uitrolt of de bakmat gebruikt voor in de vriezer, leg je altijd de gladde kant naar boven en de ruwe kant naar beneden.
Een bakmat is te gebruiken in plaats van bakpapier. Ze zijn verkrijgbaar in allerlei vormen, kleuren en formaten. De meeste zijn vierkant of rechthoekig. Je legt de bakmat in het bakblik, legt de balletjes deeg erop en bakt zoals je gewend bent.
De bakmat heeft vele voordelen. Hij vervangt het bakpapier, is herbruikbaar, kan zowel in de oven als in de vriezer en kan als onderlegger worden gebruikt tijdens het kneden van deeg of het decoreren van taarten, koekjes en cakes.
Bakpapier is gemaakt van papier pulp net als elk normaal papier , Het wordt echter gedompeld in zwavelzuur of zinkchloride (zuur behandeling). Na behandeling met een van deze oplossingen, verliest het papier de chemische stoffen en wordt het verstevigt of bedekt met siliconen met olie gebaseerde coatings.
De kant met de knipjes komt op de bodem. Het bakpapier mag best een stuk boven de rand uitsteken. Zo rijst het beslag mooi recht omhoog tijdens het bakken. Op deze manier kun je heel gemakkelijk je bakvormen bekleden!
Herbruikbaar? In principe gebruik je bakpapier maar één keer en gooi je het daarna weg, maar het kan geen kwaad om het voor een tweede keer te gebruiken. Wanneer je het papier weggooit, doe dit dan niet in de papierbak, maar bij het normale afval. Als je vaker bakt is, is een siliconen bakmat een aanrader.
De siliconen bakmat is bestendig voor de oven, vriezer, koelkast en vaatwasser.
Ook een siliconen bakmat is volgens de voedselveiligheidsexpert een veilige optie, mits je de oven niet hoger zet dan 250 graden. ,,Bij hogere temperaturen kan het materiaal afbreken, en het is niet echt gezond als dat in je eten terechtkomt.
Handige siliconen mat van Silikomart voor het maken van macarons. Deze macaron mat heeft 48 vormpjes, waar je 24 macarons mee kunt maken. Je spuit de macarons direct op de mat, door de iets opstaande rand blijven je macarons beter in vorm. Leg de mat voor het spuiten op de bakplaat, en spuit dan de macarons op.
Dat komt door de 'mindere kwaliteit', door het gebruik van bijvoorbeeld imitatiechocolade of minder karamel.
De macarons hebben geen voetje
Dit kan wederom komen doordat de macarons niet droog genoeg waren voordat ze de oven in gingen. Ook kan het zo zijn dat het macaronbeslag te vloeibaar was doordat er te veel lucht uit geslagen was.
Om scheurtjes tijdens het bakken te voorkomen, moeten de macarons na het opspuiten iets indrogen. "Als je de macarons even laat staan, krijgen ze een soort huidje. Neem de tijd die nodig is om dit huidje te vormen voordat ze de oven ingaan", raadt Abraham aan.
Breng water met een flinke hoeveelheid schoonmaakazijn aan de kook en stop de siliconen bakvormen voorzichtig in de pan. Laat ze zo een paar minuten koken. Doof het vuur en laat nog 10 minuten staan. Haal de vormen uit het de pan en spoel na met schoon water.
Naast bakpapier is ook aluminiumfolie geschikt om de bakplaat mee te bedekken. Het is wel een stuk gladder en het kan wat makkelijker afbladderen als je in een oven met een hoge temperatuur bakt. Maar voor het braden van vlees of het grillen van groenten is dit een perfecte vervanger!
Bakpapier is enorm handig. Door dit velletje te gebruiken hoeft u de bakplaat een stuk minder vaak schoon te maken. Dat komt door het vet- en waterafstotende laagje dat erop zit.
Kijk goed uit wanneer je bakpapier gebruikt. Het papier kan namelijk zo in de brand vliegen. Dit komt doordat het bestand is tot temperaturen van maximaal 220 graden Celsius. Hierdoor moet je het niet gebruiken wanneer je de ovengrill aanzet of terwijl de oven voorverwarmt.
Maak van het bakpapier een vochtige prop
Dat doet hij door er eerst een prop van te maken en die onder de kraan te houden. Knijp het vervolgens nog wat uit en strijk het dan glad over de bakplaat. Het dient 2 doelen: het blijft liggen en scheurt minder snel.
Pas op!
Azijn en siliconen gaan namelijk niet goed samen. Veel randen in de badkamer zijn afgedicht met siliconenkit. Hier kan schoonmaakazijn veel schade aanrichten. Niet doen dus!
Het goede nieuws is dan weer dat er bij de productie van kwaliteitsvolle siliconen bakblikken een katalysator wordt gebruikt die deze chemische reactie (vorming van siloxanen) countert, namelijk platinum. Als je een dergelijk exemplaar koopt, zit je dus helemaal safe.
Was de vorm voor het eerste gebruik af, daarna afspoelen en goed afdrogen. Siliconen is hittebestendig tot 230°C en daardoor geschikt voor alle soorten gebak. Ook in de magnetron kun je de vormen gebruiken, maar niet op de 'crispy' stand. Naast hittebestendig is siliconen ook koudebestendig tot wel -60°C.
Klop het schuim zo'n 8 minuten op middelhoge snelheid door tot een stevige meringue. Spatel eerst 1/4 van de meringue door de amandelpasta ('familie maken') en dan de rest. Blijf het mengsel net zo lang door spatelen ('macaroneren') tot het beslag een glans heeft en dunner wordt; dit duurt ongeveer 2 minuten.
De oventemperatuur is te hoog. Hierdoor garen de macarons sneller aan de buitenkant dan aan de binnenkant. De binnenkant is nog niet voldoende stevig wanneer de macarons uit de oven komen. Dit zorgt ervoor dat de binnenkant van de macaron ineen zakt en er een holle macaron ontstaan.
Geen koele plek maar hartje zomer? Dan mogen ze in de koelkast, dit om te voorkomen dat de vulling eruit loopt. Macarons zijn koel bewaard 2-3 dagen goed. Hoe langer je bewaart hoe zachter het koekje wordt [smaken verschillen ð ] Het lekkerst blijven macarons in een koektrommel.
Macarons bewaar je altijd in de koelkast. Na maken (of ontdooien) blijven ze hier tot een week goed. Haal ze wel een half uurtje voor serveren uit de koelkast, want ze zijn nu eenmaal lekkerder op kamertemperatuur.