- Gebiedsontsluitingsweg, een hoofdweg waar maximaal 80 km/uur geldt en die de verbinding vormt met een stroomweg en naastgelegen gebieden ontsluit. Landbouwverkeer en (brom)fietsers rijden op een eigen voorziening (parallelweg / fiets-/bromfietspad) en de voorrang op kruispunten is geregeld.
Gebiedsontsluitingswegen (GOW) verbinden erftoegangswegen met stroomwegen. Een gebiedsontsluitingsweg faciliteert zowel het stromen (op de wegvakken) als het uitwisselen van verkeer (op de kruispunten) [5].
Een regionale stroomweg is een autoweg met fysiek gescheiden rijbanen (bijvoorbeeld door een middenberm) en (in principe) ongelijkvloerse kruisingen.
De verschillende wegen in Nederland zijn rijkswegen, provinciale wegen, lokale wegen en waterschapswegen.
Een gebiedsontsluitingsweg (GOW) is in de Nederlandse wegcategorisering een weg met gelijkvloerse kruisingen die is bedoeld om landelijk of stedelijk gebied te ontsluiten.
Het begin en einde van een 30km/uur-gebied moeten duidelijk herkenbaar zijn door een poortconstructie: met borden, ondersteund door een in- en uitritconstructie. Binnen een 30km/uur-gebied heeft verkeer van rechts voorrang; er zijn in beginsel geen voorrangswegen of -kruispunten.
Regionale stroomwegen zijn de autowegen. Deze vallen onder Duurzaam Veilig. Net als bij de gebiedsontsluitingsweg en bij de erftoegangsweg is ook de regionale stroomweg in twee typen onderverdeeld: type I en type II. Beide bestaan uit twee rijbanen en zijn voorzien van een fysieke rijrichtingscheiding.
Op kruispunten geldt: bestuurders van rechts gaan voor. - Gebiedsontsluitingsweg, een weg waar maximaal 50 km/uur gereden mag worden en bij uitzondering wegen met een maximumsnelheid van 70 km/uur.
In 1976 werden alle wegen in Nederland van een letter voorzien: de autosnelwegen kregen de letter A, alle niet-autosnelwegen de letter N.
Maximumsnelheid autowegen (N-wegen)
Op onze autowegen geldt een maximumsnelheid van 80 of 100 km/h. Een autoweg wordt aangeduid door een blauw bord met een auto. Een N-weg waar 100 km/h gereden mag worden is herkenbaar aan een dubbele doorgetrokken streep met een groene vulling.
'Grijze wegen' zijn wegvakken met kenmerken van zowel een verkeersader als een verblijfsgebied. Er is geen veilige fietsruimte maar wel hinderlijk veel gemotoriseerd verkeer.
De voordelen van 30 km/u
De invoering van 30 km/u heeft verschillende voordelen: Verbeterde verkeersveiligheid: kans op overlijden is drie keer kleiner dan bij 50 km/u. Past bij verstedelijking: meer nadruk op ruimte-efficiënte vervoerwijzen.
50 km/h is de standaard binnen de bebouwde kom. Zoals aangegeven merk je dat aan het plaatsnaambord dat je voorbij rijdt. De rijbaan wordt vaak aangegeven door middel van een onderbroken of doorgetrokken streep tussen jou en de tegenligger.
In artikel 1 van de Wvw is een begripsbepaling voor wegen gegeven: wegen: alle voor het openbaar verkeer openstaande wegen of paden met inbegrip van de daarin liggende bruggen en duikers en de tot die wegen behorende paden en bermen of zijkanten.
Onder provinciale wegen wordt verstaan: rijbanen, paden, trottoirs en alles wat daarbij hoort. Zoals de bijbehorende voorzieningen in, op, onder en boven de weg, voor zover in beheer bij de Provincie. De Provincie is als beheerder verantwoordelijk voor de verkeersveiligheid en -doorstroming op deze wegen.
N-wegen zijn namelijk hoofdwegen zonder de kenmerken van autosnelwegen. Denk bijvoorbeeld aan de afwezigheid van vangrails. De snelheidslimiet van een N-weg is 80 km/u of 100 km/u. De herkenbare groene, dubbel doorgetrokken streep op een N-weg geeft aan dat je daar 100 km/u mag rijden.
A-wegen: Dit zijn de Nederlandse autosnelwegen.Je kunt ze herkennen aan een rood vlak met daarop een A en een nummer, bijvoorbeeld A2.E-wegen: Dit zijn de Europese autosnelwegen.
De Nederlandse snelwegen hebben allemaal een A-nummering. De A staat voor autosnelweg.
Het nieuwe bord laat weggebruikers weten dat zij niet harder mogen rijden dan 60 kilometer per uur. Ook de paarse middenstreep benadrukt deze maximumsnelheid gedurende het gehele traject tot vlak voor Wageningen. 60 km/uur.
De groene middenstreep geeft aan dat u op een autoweg rijdt, tenzij verkeersborden een lagere maximumsnelheid aangeven. Dat betekent dat u maximaal 100 km/uur mag rijden.
Met de wittebroodsweken wordt de periode net na jullie bruiloft bedoeld. Over hoe lang deze periode precies duurt verschillen de meningen, maar over het algemeen loopt 'ie van het moment dat jullie net getrouwd zijn, tot een maand á 6 weken later.
Een N-weg is de afkorting van niet-autosnelweg. Deze wegen kunnen zowel beheerd en onderhouden worden door waterschappen, gemeenten, provincies als de rijksoverheid.
Een rijstrook is dus iets breder dan een voertuigbaan, terwijl een rijbaan gewoonlijk uit ten minste twee rijstroken bestaat. Gewone autowegen en autosnelwegen met een middenberm bestaan normaliter uit twee rijbanen, die elk weer zijn verdeeld in twee, drie of soms vier rijstroken.
voor motorvoertuigen op autosnelwegen 130 km per uur, op autowegen 100 km per uur en op andere wegen 80 km per uur;Binnen de bebouwde kom geldt in beginsel een maximumsnelheid van 50 km per uur.