Rond de 10eweek van je zwangerschap bereikt het hCG het hoogste niveau. Daarna neemt de concentratie hCG langzaam af.
Ochtendurine. Om zo snel mogelijk duidelijkheid te krijgen, is het dus zaak dat je een test doet met urine waarin de hoogste concentratie hCG zit. En dat is in ochtendurine.
Bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap kan de hCG-concentratie op hetzelfde niveau blijven of heel langzaam stijgen, maar dat kan alleen worden vastgesteld door met een bloedonderzoek vast te stellen hoeveel hCG je in je bloed hebt. Meestal wordt dit gedaan in een dokterspraktijk of ziekenhuis.
HCG verdubbelt zich elke 48 uur in de eerste maand van de zwangerschap en stijgt daarna nog door tot week 1-12, waarna waarden zakken tot de 20ste week en daarna constant blijven. Er zijn grote verschillen tussen vrouwen in de exacte hCG waarden.
De misselijkheid ontstaat door een sterke stijging van het zwangerschapshormoon HCG. Vanaf ongeveer 12-16 weken veranderd de hoeveelheid HCG niet meer zoveel en neemt bij de meeste vrouwen de misselijkheid af.
Als het HCG niet goed stijgt en niet goed daalt, dan ontwikkelt de zwangerschap zich niet goed. Het is niet zeker of je een buitenbaarmoederlijke zwangerschap hebt of een miskraam krijgt. Je krijgt na twee dagen opnieuw bloedonderzoek. De gynaecoloog vervolgt of het HCG voldoende daalt.
Beta HCG niveaus bij het verwachten van een tweeling
In het algemeen is het twee keer zo hoog wanneer men twee baby's verwacht. Een hoge HCG-bèta-spiegel is echter geen garantie voor een tweeling of meer. Bij veel tweelingzwangerschappen is namelijk geen verhoogd gehalte geconstateerd.
Onze gevoeligste digitale zwangerschapstest detecteert het zwangerschapshormoon hCG met een gevoeligheid van 10 mIU/ml. Uitslag vanaf 6 dagen voor je gemiste menstruatie (dat is 5 dagen voor je verwachte menstruatieperiode).
Een waarde van dit hormoon van minder dan 5mlU/ml is een negatieve uitslag voor de zwangerschap, en een waarde van boven de 25mlU/ml is een positieve uitslag voor de zwangerschap.
HCG stijgt of daalt licht
Als het HCG niet goed stijgt en niet goed daalt, dan ontwikkelt de zwangerschap zich niet goed. Het is niet zeker of je een buitenbaarmoederlijke zwangerschap hebt of een miskraam krijgt. Je krijgt na twee dagen opnieuw bloedonderzoek. De gynaecoloog onderzoekt of het HCG voldoende daalt.
Meestal dalen de waardes na een vacuümcurettage tot ze niet meer detecteerbaar zijn. In het geval van een Gestational Trophoblastic Neoplasia (vroeger persisterende trofoblast genoemd) dalen de hCG waardes afwijkend of niet en kunnen ze zelfs weer stijgen na verloop van tijd.
Bij een molazwangerschap hebt u last van de bekende zwangerschapsverschijnselen: vermoeidheid en misselijkheid zijn wel vaak aanwezig. U kunt zelfs extreem misselijk zijn. Opvallend is verder het snel dikker worden van uw buik. De concentratie zwangerschapshormoon in uw bloed is extreem hoog.
Bij een persisterende trofoblast daalt de waarde van het hCG onvoldoende. Meestal zijn er geen klachten, maar soms krijgt u weer zwangerschapsverschijnselen, of is er vaginaal bloedverlies. Het komt een enkele keer voor dat de mola zich naar de longen uitbreidt.
Betrouwbaarheid zwangerschapstesten
Dit komt door de lagere hCG-niveau's aan het begin van de zwangerschap. Naleven van de instructies: Lees goed of het belangrijk is om ochtendurine te gebruiken en niet de zwangerschapstest in de avond uit te voeren. Verdunnen van urine: Drink niet te veel voordat je gaat testen.
Vroege zwangerschapstest.
Een vroege zwangerschapstest is het meest gevoelig en kan al vijf dagen voor je verwachte menstruatie worden afgenomen. Hij is gemakkelijk te gebruiken en geeft je al na 5 minuten resultaat.
Als je zwanger bent, geeft de test BOVENDIEN aan hoelang je al zwanger bent; 1-2, 2-3 of meer dan 3 weken (3+). De wekenindicator is 93% nauwkeurig in het vaststellen van de tijd die is verstreken sinds de bevruchting. Zo gevoelig dat je de test al kunt uitvoeren vanaf 5 dagen voor je gemiste menstruatie2.
De uitslagen kunnen variëren van: niet zwanger, zwanger 3-4 weken, zwanger 4-5 weken of meer dan 5 weken zwanger. Je kunt de test vanaf de eerste dag dat je overtijd bent gebruiken en hij is meer dan 99% betrouwbaar.
Nadat het eitje is bevrucht, maakt het een reis naar de uterus (baarmoeder) en begint het zich in te nestelen in de baarmoederwand. Als de innesteling geslaagd is, kunnen vanaf ongeveer 7-9 dagen na de ovulatie kleine hoeveelheden van het zwangerschapshormoon, hCG, in de urine verschijnen.
De zwangerschap bij een tweeling
Dan is dat vaak zwaarder dan als u zwanger bent van 1 kind. In het begin van de zwangerschap krijgt u eerder last van misselijkheid, overgeven en moe zijn. Uw baarmoeder groeit sneller. Daardoor kunt u eerder last krijgen van zwangerschapsklachten zoals harde buiken en slecht slapen.
Wanneer kun je zien of je een meerling krijgt? Meestal kan bij de eerste echo, rond de 8 weken zwangerschap, worden gezien of je zwanger bent van een tweeling of meerling.
Een snelle, eenvoudig uitvoerbare en betrouwbare zwangerschapstest (laterale flow immuno-assay) voor een kwalitatieve meting van het hormoon hCG (zwangerschapshormoon) in uw urine. Deze test kan zeer lage waarden van het zwangerschapshormoon meten (vanaf 10mlU/ml).
Echoscopisch onderzoek kan duidelijk maken of het embryo(vruchtje) nog leeft. Meestal kan gezien worden of het hartje nog klopt.
Onderzoek. Met een uitwendige (via de buik) of inwendige (via de vagina) echo kunnen we duidelijke maken of de zwangerschap nog intact is. Vanaf 6,5 weken zwangerschap is goed te zien of het hartje klopt.
De 8-wekenecho is een inwendige echo. Misschien heb je wel eens gehoord dat het goed is om een volle blaas te hebben bij een echo, maar dat geldt niet bij een inwendige echo. Dan is alles beter zichtbaar met een lege blaas.