Een 'gewone' koortsstuip, ook wel typische koortsstuip genoemd, duurt gemiddeld enkele minuten en in elk geval korter dan tien minuten. Het kind verliest het bewustzijn, kan soms de ogen wegdraaien, krijgt symmetrische schokken in de armen en benen, terwijl het gezicht bleek, grauw of blauw wordt.
Een koortsstuip komt voor bij kinderen van 6 maanden tot 6 jaar met koorts. De armen en benen worden eerst stijf en gaan erna heftig schokken. Het kan enkele tot 15 minuten duren en gaat vanzelf over. Waarschijnlijk is uw kind daarna even suf en niet goed te wekken.
Is een koortsstuip gevaarlijk? Wanneer u als ouder een koortsstuip van uw kind meemaakt, kunt u daar behoorlijk van schrikken. Gelukkig is een koortsstuip een onschuldige aandoening. Koortsstuipen hebben geen nadelige effecten op de ontwikkeling van een kind.
Let op of je kindje niets in de mond heeft en zorg dat je kind niet kan vallen of zich kan stoten of bezeren. Na de stuip kun je je kind het beste op de zij leggen. Controleer de ademhaling als het schokken is opgehouden. Bel vervolgens meteen de huisarts of 112, ook als de koortsstuipen over zijn.
Zo klein en dan zo ziek: een baby of klein kind in een koortsstuip is angstaanjagend. Bel 112 en zorg in de tussentijd dat het kind zich niet bezeert.
na een koortsstuip is een kind vaak uitgeput, onrustig, huilerig en kan het hoofdpijn hebben; vaak valt het kind na een koortsstuip in een diepe slaap.
Geen schadelijke gevolgen. Kinderen overlijden niet aan een koortsstuip. Ook veroorzaakt een koortsstuip geen schade aan de hersenen. De ontwikkeling van kinderen die een koortsstuip hebben gehad, verloopt dan ook normaal.
Een koortsstuip komt voor bij kinderen van 6 maanden tot 6 jaar met koorts. De armen en benen worden eerst stijf en gaan erna heftig schokken. Het kan enkele tot 15 minuten duren en gaat vanzelf over.
Een koortsstuip wordt uitgelokt doordat de lichaamstemperatuur bij kinderen zeer snel stijgt, bijvoorbeeld als gevolg van een verkoudheid of een keel- of oorontsteking. De stuip duurt meestal enkele minuten, waarna het kind vanzelf weer bijkomt. Tijdens de aanval is het kind bewusteloos en voelt het geen pijn.
Hersenvliesontsteking komt vooral voor bij kinderen en jongvolwassenen. Mogelijke verschijnselen zijn: hoge koorts, een vlekkerige huid, een stijve nek, steeds overgeven, erge hoofdpijn en sufheid. Baby's willen niet drinken en huilen veel of kreunen.
Onregelmatig toedienen van paracetamol veroorzaakt temperatuurschommeling en kan daardoor mogelijk nieuwe koortsstuipen veroorzaken. Dus of geen paracetamol, of volgens bovenstaand schema tot het kind beter is. Medicijnen tegen epilepsie worden bij koortsstuipen niet voorgeschreven.
Atypische koortsstuipen kunnen de volgende kenmerken hebben: • Ze komen voor beneden de leeftijd van zes maanden en boven de vijf jaar. Ze duren langer dan vijftien minuten. Ze zijn niet symmetrisch. Dit betekent dat de schokken eenzijdig zijn of vooral aan één kant.
Een 'gewone' koortsstuip, ook wel typische koortsstuip genoemd, duurt gemiddeld enkele minuten en in elk geval korter dan tien minuten. Het kind verliest het bewustzijn, kan soms de ogen wegdraaien, krijgt symmetrische schokken in de armen en benen, terwijl het gezicht bleek, grauw of blauw wordt.
Ook het kind met koorts in een lauw bad zetten heeft geen nut. Mocht uw kind dit wel erg prettig vinden, maak hoe dan ook, nooit gebruik van koud water. De bloedvaten in de huid knijpen zich dan toe, wat de afkoeling tegengaat. Bovendien leidt het tot bibberen wat de lichaamstemperatuur verder doet toenemen.
Degene die u in zijn of haar “normale” doen kent, is nu onrustig en het is moeilijk een gesprek te voeren. Deze toestand van verwardheid wordt ook wel “delier” of “ijlen” genoemd.
Hiervoor is geen vaste periode aan te geven maar meestal duurt de koortsperiode een paar dagen. Koorts kan gepaard gaan met griep, dan houdt deze aan tot je jezelf beter gaat voelen, meestal is dat na 5-7 dagen. Wanneer koorts afwisselend opkomt en weer verdwijnt is het verstandig je (huis)arts te raadplegen.
Hevige koortsaanvallen kunnen acute stoornissen veroorzaken in het hartritme of in de werking van de hersenen. Zeker bij (oudere) mensen met cardiovasculaire problemen vormt dit een risico. In het ergste geval treedt een epilepsieaanval op, of een acuut hartfalen.
U heeft koorts als de temperatuur van uw lichaam 38 graden of hoger is. Meet uw temperatuur via de anus (poepgat) met een thermometer. Drink elke dag 1,5 tot 2 liter. Rust ook genoeg.
Bij een infectie kan de temperatuur oplopen tot 40 of 41 graden. Dat kan geen kwaad. De koorts is niet schadelijk voor het lichaam of de hersenen. Zolang het lichaam de warmte kwijt kan, komt de temperatuur zelden tot boven de 41 graden.
Het is gebruikelijk om baby's vanaf 3 maanden paracetamol in de vorm van een zetpil te geven. De dosering is afhankelijk van zijn leeftijd en gewicht. Over het algemeen geldt de formule: 10-15 mg per kilogram lichaamsgewicht. Na het toedienen van paracetamol mag je baby pas na zes uur een volgende dosering.
De gevoeligheid van de hersenen voor een koortsstuip is bij 1 op de 3 families erfelijk bepaald. Het zit dan in de genen. Als een van de kinderen in een gezin of een van de ouders koortsstuipen hebben gehad, is het risico op een onschuldige koortsstuip voor andere jonge kinderen in de familie hoger.
Wat zijn koortsaanvallen? Bij koortsaanvallen heb je last van plotselinge stijgingen van koorts. Bij koorts is er sprake van een verhoging van de lichaamstemperatuur en een gevoel van ziek zijn, ofwel algehele malaise. Koorts is een reactie van het lichaam op bacteriën en virussen.
Koorts is een vaak voorkomend symptoom van ziekte. Het komt vooral voor bij verkoudheden, keel- en/of oorontstekingen en griep. Warm hebben, koude rillingen, hoofdpijn, grieperig gevoel, zich slap en futloos voelen, zijn maar een paar van de symptomen die gepaard gaan met koorts.