Deze full service is haalbaar tot ongeveer vijftien tot twintig gasten per ober. Per vijftien gasten kunt u er dan het beste een ober bijnemen zodat de obers kunnen samenwerken en niemand wat tekort komt.
Voor een dinerbuffet reken je een ober per 20 gasten; bij een zittend diner wordt dat een ober per tien gasten. Uiteraard hangt het nodige aantal af van de ervaring van het bedienend personeel en het serviceniveau dat je wilt bieden.
Meestal zijn vijf medewerkers op honderd gasten voldoende. Bij een diner heb je één à twee obers/serveersters nodig die een meergangendiner uitserveren per tien tot twaalf gasten. Bij een buffet heb je één medewerker nodig op 25 gasten.
Hoewel het volgens de traditie de voorkeur verdient om een afstand van 91 cm tot 1,06 meter te laten bestaan. De rugleuningen van de stoelen moeten, als de tafels naar elkaar toe staan, tussen 56 en 61 cm uit elkaar staan. Om botsingen te voorkomen worden echter steeds vaker banken gebruikt, dicht bij de muur.
Gastronomisch: 1,6 tot 1,8 vierkante meter per klant. Full-service: 1,1 tot 1,4 vierkante meter per klant.
Volgens de NEN (certificeringsinstituut) verklaring mag je per vierkante meter vier mensen laten feesten. NEN 8020141:2012 | Er mogen niet meer dan vier mensen per m2 netto oppervlakte worden toegelaten. De netto vloeroppervlakte is de voor publiek bestemde ruimte met een minimale hoogte van 2 m.
Uit gegevens van het bedrijfschap Horeca en catering komt naar voren dat dit bedrijfstype, uitgaande van het genoemde oppervlakte, een omzet genereert van € 3.800,-- per m2.
Wilt u dat iedereen kan zitten, reken dan 1,5 m2 per persoon. Als mensen ook deels aan statafels gaan staan, kunt u als richtlijn 1 m2 per persoon aanhouden. Het kan voorkomen dat u voor een bepaald feest of evenement een vergunning nodig heeft.
Lengte van de eettafel
De meest ideale afmeting van een eettafel voor zes personen begint bij een lengte van twee meter. Een eetkamerstoel heeft gemiddeld 60 centimeter ruimte nodig in de breedte en daarnaast nemen de tafelpoten ook enkele centimeters ruimte in beslag.
De basis van bedienen
Zorg dus dat je de hele avond bij je tafels in de buurt bent, zodat je makkelijk aangesproken kan worden als gasten iets willen vragen, en zodat je zelf in de gaten kunt houden wanneer het tijd is bijvoorbeeld nieuwe drankjes aan te bieden, of de tafel af te ruimen.
Als vuistregel geldt dat 6 hapjes per persoon voldoende zijn. 6 koude hapjes (waar we óók die schaal chips bij tellen!), of 4 koude hapjes en 2 warme.
100 gasten is een mooi uitgangspunt om een globaal idee van kosten te krijgen. Als de gastenlijst vervolgens groeit, dan kun je eenvoudig je begroting daarop aanpassen. Gemiddeld genomen kosten recepties voor 100 personen ongeveer € 5.000 tot € 10.000.
Salaris en Arbeidsvoorwaarden Ober
Het gemiddeld bruto maandloon van een ober ligt, exclusief de gekregen fooien, gemiddeld tussen de €1785,- en € 2500,- per maand.
Met wat onderzoek online zal je een vrij goede schatting kunnen maken, maar de juiste hoeveelheid verschilt per situatie. Gemiddeld rekenen mensen voor een maaltijd 450-500 gram per persoon. Welke hoeveelheid voor jou uiteindelijk precies goed is, hangt af van veel verschillende factoren.
Hoeveel hapjes per persoon bruiloft
Gangbaar is ongeveer vijf hapjes per persoon bij een feest dat 4 à 5 uur duurt. Ter afsluiting zou je een broodje hamburger of een patatje kunnen aanbieden. Veel bruidsparen kiezen echter voor iets meer hapjes.
Houd er in ieder geval rekening mee dat je per persoon 70 centimeter ruimte aan de eettafel moet rekenen. Dus wil je acht personen aan tafel plaatsen? Dan moet je eettafel minimaal 300 centimeter lang zijn, omdat je ook rekening moet houden met de poten.
Met een vierkante eetkamertafel van 160 x 160 cm zou je genoeg ruimte moeten hebben voor 8 personen. De gemiddelde breedte van een eetkamerstoel is 47-55 cm, dus je houdt nog ruimte tussen de stoelen over en tussen de stoelen en de tafelpoten, zodat iedereen ruim kan zitten bij deze eettafel.
Bij een feest:
– Feest met buffet: 1,5 m2 per persoon. – Zittend diner: 1,5 tot 2 m2 per persoon. – Eetbuffet uitgiftepunt: 1 per 50 personen.
De veilige grens zit op 4,7. Dus bij 30 vierkant meter vrije ruimte is 150 personen is het de vraag of het wel veilig is.
0,5 vierkante meter per persoon uitgaan. Als de gasten op stoelen zitten, zoals bijvoorbeeld in een bioscoop heeft elke persoon gemiddeld 0,7 vierkante meter nodig. Gasten die zitten aan een lange tafel met banken nemen per persoon ongeveer 0,8 vierkante meter in.
In de horeca wordt over het algemeen uitgegaan van een brutowinstmarge van 70 procent. Bij het berekenen van de verkoopprijs, zet je de verkoopprijs op 100 procent, want dit is het bedrag dat je van de klant wil krijgen.
Het loon van een restauranteigenaar: 2.500 euro netto.
Jongeren, de zogenoemde Millennials (18-36) eten het vaakst in restaurants. 29 procent van hen eet minstens één keer per week buiten de deur. Maar diezelfde jongeren zoeken wel goedkopere oplossingen. De gemiddelde besteding ligt op 19,42 euro per restaurantbezoek.