• Niveau 1 Zorghulp (mbo) Met de opleiding Zorghulp kun je werken in de thuiszorg, ouderenzorg of gehandicaptenzorg. Als zorghulp ondersteun je mensen met huishoudelijke taken en doe je soms licht verzorgende taken. Ook help je mensen om zo zelfstandig mogelijk te kunnen leven. De opleiding duurt één jaar.
Certificaat Zorgkundige – als student
bachelor Verpleegkunde. als Gegradueerde verpleegkunde.
Ja, om via Zorgwerk te mogen en kunnen werken moet je in het bezit zijn van een diploma dat kwalificeert voor de zorg, welzijn of kinderopvang of aan kunnen tonen dat je een relevante opleiding of studie aan het volgen bent.
Het opleidingsniveau van een verzorgende IG is mbo niveau 3. Een algemeen verpleegkundige heeft een bredere rol binnen de gezondheidszorg. Een verpleegkundige mag naast het geven van de basiszorg ook zelfstandig alle verpleegtechnische handelingen uitvoeren.
Opleiding Helpende
Als je in het bezit bent van een VMBO diploma of een MBO 2 diploma, dan kom je al in aanmerking voor deze opleiding. In 14 maanden tijd kun je het diploma Helpende halen. In deze periode werk je in een woonzorglocatie van Zorgbalans en in de thuiszorg.
Ook zonder zorgopleiding is het mogelijk! Voor verschillende functies in de zorg heb je geen opleiding of diploma nodig. Wat wel belangrijk is, is dat je hart hebt voor de cliënten.
Als je wilt werken in de zorg zonder diploma heb je verschillende mogelijkheden. Er zijn verschillende functies (vaak ondersteunend) waarvoor je geen diploma nodig hebt. Een goed voorbeeld hiervan is vakantiewerk in de zorg. Daarnaast zijn er functies waarin je leren en werken kunt combineren.
Het grote verschil met mbo 2 is dat een helpende alleen het zorgplan uitvoert.Een verzorgende weet hoe hij of zij zelf een zorgplan kan opstellen.
Niveau 1 tot en met 4 zijn op MBO-niveau en niveau 5 is op HBO-niveau. Hierbij is de MBO-opleiding Helpende zorg en welzijn een opleiding op niveau 2, terwijl de MBO-opleiding Verzorgende IG zich op niveau 3 bevindt.
De opleiding polyvalent verzorgende duurt ongeveer 11 maanden en de opleiding zorgkundige 1 maand.
In Zorg en Welzijn is er voor iedereen wel een passende baan te vinden, ook als je nog niet eerder in de sector hebt gewerkt. Hoe gemakkelijk en op welk opleidingsniveau je instroomt, hangt af van verschillende factoren. Op deze site vertellen honderden mensen over hun werk in de zorg.
Een zorgkundige heeft meer toekomstperspectief. Je kan de opleiding via een regulier traject volgen (met stage) of via een duaal traject. Bij dat laatste leer je 60% van de competenties op de werkplek zelf, met een overeenkomst. Dit kan zowel in het secundair onderwijs als in het volwassenenonderwijs.
Een Verzorgende IG (Individuele Gezondheidszorg) is een zorgprofessional die directe ondersteuning biedt aan mensen met gezondheidsbehoeften, zoals ziekte, ouderdom of handicap. Ze helpen bij dagelijkse activiteiten zoals persoonlijke verzorging, medicatiebeheer en medische observatie.
Waar in de opleiding tot verzorgende IG de focus ligt op ziekteleer, voeding & diëten en omgangskunde focust de opleiding tot verpleegkundige zich meer op medische basiskennis, verpleegtechnische handelingen en professionele communicatie.
Injecties geven
Artsen, tandartsen, verloskundigen, physician assistants, verpleegkundig specialisten algemene gezondheidszorg en verpleegkundig specialisten geestelijke gezondheidszorg en klinisch technologen mogen injecteren. Dit mogen zij binnen hun deskundigheidsgebied.
Over de cursus
Het keuzedeel Helpende Plus bereidt je voor op de doorstroom naar de opleiding Verzorgende IG, niveau 3. De groep bestaat uit 15 tot 25 deelnemers. Na het succesvol afronden van dit keuzedeel ontvang je een erkend mbo-certificaat.
Met andere woorden, wat verdient een helpende per uur? Conform de FWG 25 ligt het helpende uurloon tussen de € 13,33 en € 17,37.
Een helpende niveau 2 mag alleen niet-medische verzorgende, huishoudelijke en signalerende taken uitvoeren. Denk aan boodschappen doen, helpen met omkleden en afstoffen. Wat mag een helpende niveau 2 niet doen? Een helpende niveau 2 mag geen medische handelingen uitvoeren.
Niveau 3 Verzorgende (mbo)
Vanaf niveau 3 mag je, naast verzorgende taken, ook verpleegkundige handelingen uitvoeren. Zo mag je medicatie toedienen, injecties geven, katheters verwisselen en een zorgplan opstellen dat de helpende en zorghulp kunnen gebruiken.
hoe lang duurt de opleiding tot helpende? De opleiding (werken en leren) tot helpende duurt ongeveer twee tot drie maanden. Tijdens de opleiding ben je ook gewoon aan het werk en krijg je dus direct betaald.
heb ik een diploma nodig om te kunnen werken als helpende? Om als helpende aan de slag te gaan, moet je in het bezit zijn van een Helpende Zorg en Welzijn Niveau 2-diploma. Daarnaast hebben wij regelmatig vacatures voor ongediplomeerd helpenden.
De kwalificatieplicht houdt in dat leerlingen van 16 tot 18 jaar verplicht zijn onderwijs te volgen als zij geen diploma havo, vwo, mbo niveau 2 of hoger hebben. De kwalificatieplicht komt na de leerplicht. Die loopt tot en met het einde van het schooljaar waarin je 16 jaar wordt.
Het verschil tussen een helpende en verzorgende IG zit hem vooral in het MBO-niveau en de daaruit vloeiende bevoegdheden. Als verzorgende IG heb je MBO niveau 3. Je richt je dan met name op het welzijn van de client en voert licht verzorgende taken uit, zoals assisteren bij wassen en aankleden.