Polyester & polyamide zijn een combinatie van diverse synthetische vezels. Synthetische vezels hebben een slijtvast karakter. De materialen zijn makkelijk te wassen, krimpen niet en zijn immuun voor zonlicht.
Elke stof waar natuurlijke vezels in verwerkt zijn, hebben het risico te krimpen met wassen. Natuurlijke vezels zijn bijvoorbeeld katoen, zijde, wol, jute en linnen.
Polyamide kan in de machine gewassen worden op maximaal 40 graden. Het beste is om het synthetische of fijne wasprogramma te gebruiken. Het is altijd goed om je kledingstuk binnenstebuiten in de wasmachine te doen. Polyamide kan over het algemeen in de droger, maar alleen op een lage temperatuur.
Synthetische stoffen zoals polyester en acryl krimpen niet snel. Het zijn makkelijke stoffen om te wassen in de wasmachine. Toch betekent dit niet dat je synthetische stoffen altijd automatisch heet kan wassen. Sommige synthetische stoffen zoals Acryl en Polyamide worden daar snel lelijk van.
Synthetische stoffen kunnen krimpen bij hoge temperaturen, maar een koud- of fijn wasprogramma is bij polyester niet nodig. Wij adviseren om jouw polyester stoffen op 40 graden te wassen.
Het is normaal dat 100% katoenen kleding krimpt, vooral als de stof niet voorgekrompen is. Voorgekrompen katoen krimpt normaalgesproken maar 2-5%. Katoen dat niet voorgekrompen is kan wel 20% krimpen als je niet oppast. Dit geldt echter alleen voor 100% katoen.
Polyester is warmtegevoelig, hoge temperaturen kunnen ervoor zorgen dat het smelt, krimpt of vervormt. Selecteer nooit het wasprogramma voor warm water of hoge temperaturen wanneer je de wasmachine, droger of strijkijzer gebruikt.
Polyester: synthetische kunstvezel
Wassen: Wassen op maximaal 60 graden.
Was polyester op maximaal 40 graden, bij voorkeur 30 graden! Laat polyester opdrogen aan de waslijn, want polyester is een stof dat erg snel opdroogt. Stop polyester niet in de wasmachine, hierdoor wordt de stof namelijk statisch! Polyester hoef je in principe niet te strijken, omdat het een vormvaste stof is.
Kleding krimpen voorkomen: koud of lauw wassen
Kleding in koud water tegen krimpen, kan helpen. Hou je in ieder geval aan de maximumtemperatuur die op het label staat. Ga liever voor een graadje minder dan hoger. Een wasje op dertig graden is reeds voldoende om je kleding proper te krijgen.
De stof zorgt ervoor dat transpiratievocht naar buiten toe getransporteerd wordt. Het is dus een misvatting dat Polyamide ondergoed zou zweten! Het neemt echter geen vocht of en voelt daardoor koeler aan. Polyamide draagt zacht en is licht en elastisch.
Synthetische materialen
Nog even iets over punt 1: bij veel zweten houden katoenvezels 't vocht wél langer vast dan synthetische stoffen, zoals acryl, rayon, polyamide en polyester, waardoor je dus ook afkoelt.
Polyamide voelt aan als zacht katoen, maar is waterproof en ademend. Het is dus zeer geschikt voor kleding die je lichaam op een comfortabele temperatuur moet houden en tegelijkertijd vocht af kan voeren.
De kans dat katoen krimpt neemt toe naarmate je warmer wast. Op 90 graden zal de stof dus meer krimpen dan op 60 graden. Wil je krimp voorkomen? Was dan bij voorkeur lager dan 60 graden.
Warmte en beweging hebben de grootste invloed op de vezels in een stof. Je kleding krimpen gaat daarom het vlotst als je een wasmachine en droger ter beschikking hebt. Dit zijn de stappen: Was de kleding die je wilt laten krimpen op het langste programma dat je beschikbaar hebt, en op hoge temperatuur.
Wat duurzame stoffen betreft, is lyocell – ook wel bekend als Tencel – de absolute top. Naast dat het goed scoort qua duurzaamheid, heeft het ook nog eens hele fijne eigenschappen: het is zacht, zo sterk als polyester en neemt vocht beter op dan katoen. Daarnaast houdt het je net als wol lekker warm.
Polyamide (nylon) is een sterke synthetische vezel, dit materiaal is licht, kleurvast en behoudt zijn vorm. Dit materiaal wordt gemaakt uit organische grondstoffen zoals olie, aardgas en steenkool. Door de bewerking met chemicaliën wordt er een vezel van gemaakt.
Het expres laten krimpen van overhemden van katoen, polyester of jeansstof. Zet je wasmachine op heet. Stoffen worden contant gestretcht en gestrest gedurende het productieproces. Als je de stof heel heet wast zorg je ervoor dat de kledingvezels korter worden.
De opvallendste pluspunten van polyester ten opzichte van katoen zijn de kleurvastheid, maatvastheid en elasticiteit. De vezels zijn sterk, waardoor ze niet snel zullen slijten en ze zijn niet kreukgevoelig. Synthetische vezels hebben slechts een gering vermogen tot vochtopname, waardoor de kans op zweten groter is.
Viscose heeft een natuurlijke waskrimp van 4-8%.
De gekrompen viscose kan na het wassen met gemak terug gestreken worden naar de oorspronkelijke lengte/vorm. Doe dit wel wanneer het item een beetje vochtig is, op de laagste stand van de strijkijzer.
Viscose wassen
Dit materiaal kan gemakkelijk krimpen, dus het is van belang om dit niet te heet te wassen. Zorg dat het niet lang en warm gewassen wordt, laat het liggend drogen en gebruik geen droger. Ook hierdoor kan viscose namelijk snel krimpen.
Polyester is gevoelig en kun je daardoor beter niet gebruiken zonder wasverzachter. De stof kan namelijk statisch worden wanneer lichte en kleine voorwerpen zich vastklampen aan grotere voorwerpen.
De travel-kwaliteit heeft een ademende eigenschap. Wasverzachter verzwaart de stof, waardoor jouw items kunnen uitlopen. Gebruik een scheutje witte natuurazijn om de kleuren fris te houden. Als je de travel-items na het wassen uithangt, hoef je ze niet te strijken.
Viscose heeft een natuurlijke waskrimp van 4-8%.