Een rechtsfeit is een feit waaraan rechtsgevolg - dus het ontstaan, gewijzigd raken of tenietgaan van een juridische relatie- is verbonden. Zo is de beëindiging van een arbeidsovereenkomst een rechtsfeit, want er treed een verandering op in de (juridische) rechten en plichten over en weer.
Rechtsfeiten zijn onder te verdelen in blote rechtsfeiten, rechtshandelingen en feitelijke handelingen.
Een onrechtmatige daad is bijvoorbeeld geen rechtshandeling, want hierbij is geen rechtsgevolg beoogd. Het verschil tussen normale handelingen, zoals het lezen van een boek of het eten van een broodje, en rechtshandelingen is dat rechtshandelingen een rechtsgevolg beogen te hebben.
Een rechtshandeling is een feitelijke handeling die een natuurlijk persoon of rechtspersoon uitvoert met de bedoeling een bepaald rechtsgevolg tot stand te brengen. Voor een rechtshandeling is het vereist dat een op een rechtsgevolg gerichte wil is die zich door een verklaring heeft openbaard.
Het gevolg dat door het recht aan bepaalde feiten of handelingen wordt verbonden.
Het gevolg dat het recht verbindt aan een rechtsfeit. Een voorbeeld is het ondertekenen van een contract, het rechtsgevolg hiervan is het ontstaan van een overeenkomst waaruit verbintenissen voortvloeien.
Rechtsgevolgen besluit in stand blijven
De redenen daarvoor staan in de uitspraak. In de praktijk betekent dit dat het besluit inhoudelijk in stand blijft en het bestuursorgaan geen nieuw besluit hoeft te nemen.
Het verschil tussen rechtshandelingen en rechtsfeiten situeert zich op meerdere vlakken. In de eerste plaats kunnen rechtsfeiten met alle middelen van recht worden bewezen, waaronder getuigen en vermoedens. Rechtshandelingen daarentegen zijn aan strengere bewijsvoorwaarden onderworpen.
Voorbeelden. Een voorbeeld van een eenzijdige rechtshandeling is het aanvaarden of verwerpen van een erfenis. Een voorbeeld van een meerzijdige rechtshandeling is een overeenkomst.
Het rechtsgevolg is het gevolg dat het recht aan bepaalde feiten of handelingen verbindt. Als door middel van een bepaalde handeling een rechtsgevolg wordt beoogd, dan wordt gesproken van een rechtshandelingen.
Diefstal is geen rechtshandeling want er is geen sprake van een text-decorationbeoogd rechtsgevolg. Verder is het geen text-decorationrechtshandeling want niet de dader maar alleen het slachtoffer kan de rechtsgevolgen van zijn rechtshandeling (aangifte) ongedaan maken (namelijk door de aangifte in trekken).
Verbintenissen uit de wet De onrechtmatige daad is verreweg de belangrijkste bron van verbintenissen uit de wet (art. 6: BW). Dit type verbintenissen worden verbintenissen uit de wet genoemd, omdat de wet aan een bepaald rechtsfeit rechtstreeks een of meer rechtsgevolgen verbindt.
Een meerzijdige rechtshandeling is een rechtshandeling die door minstens twee personen wordt verricht, bijvoorbeeld een huwelijk of een koopovereenkomst.
6.De schenking is een meerzijdige rechtshandeling – in het bijzonder een eenzijdige overeenkomst – en komt tot stand door aanbod en aanvaarding (art. 6:217 BW).
Een verbintenis is een vermogensrechtelijke rechtsbetrekking tussen twee of meer personen op grond waarvan de ene partij (schuldenaar) verplicht is tot een bepaalde prestatie, waartoe de andere partij (schuldeiser) is gerechtigd.
De verbintenis ontstaat uit een overeenkomst, of uit de wet. Er kan ook sprake zijn van een natuurlijke verbintenis. De definitie van een overeenkomst (in titel 5 van Boek 6 B.W.) is "een meerzijdige rechtshandeling, waarbij een of meer partijen jegens een of meer andere partijen een verbintenis aangaan".
Op grond van artikel 3:39 BW en artikel 3:40 BW kan een rechtshandeling nietig zijn. Als een rechtshandeling niet in de voorgeschreven vorm is verricht, is deze nietig. Ook als een rechtshandeling door zijn inhoud of strekking in strijd is met de goede zeden of de openbare orde, is deze nietig.
Art. 3:32 lid 1 B.W. begint met te bepalen, wie “bekwaam” is rechtshandelingen te verrichten: iedere natuurlijke persoon, behoudens wettelijke uitzonderingen (bvb.minderjarigen). Iemand die “bekwaam” is rechtshandelingen te verrichten is volgens de wet iemand, die juridisch in staat is rechtshandelingen te verrichten.
Een ongeldige rechtshandeling is nietig. De gronden voor nietigheid staan in de wet. Als een rechtshandeling nietig is, dan is het alsof de rechtshandeling nooit heeft bestaan. Nietigheid geschiedt van rechtswege, dat wil zeggen: er hoeft geen beroep op te worden gedaan.
Het opmaken van een testament is een ongerichte eenzijdige rechtshandeling. Een testament bevat een uiterste wil van slechts één persoon.
Bij het inroepen van de actio pauliana, wordt een verschil gemaakt tussen de rechtshandeling om niet (dat wil zeggen: er is geen tegenprestatie, denk aan de schuldenaar die zijn auto wegschenkt) en de rechtshandeling anders dan om niet (wél een tegenprestatie, denk aan de schuldenaar die zijn auto goedkoop verkoopt).
Bijvoorbeeld als u een subsidie heeft aangevraagd en de overheid wijst uw aanvraag af. Dan kunt u hier bezwaar tegen maken bij de overheidsinstantie die de beslissing heeft genomen. In sommige gevallen kunt u de bezwaarschriftprocedure overslaan en meteen in beroep gaan bij de rechter. Dit heet rechtstreeks beroep.
Als uw bezwaarschrift is afgewezen en het bezwaar ongegrond is verklaard kunt u beroep instellen bij de rechtbank. Dit betekent dat een onafhankelijke rechter opnieuw gaat beoordelen of de overheidsinstantie wel de juiste beslissing genomen heeft.
In de beroepsprocedure bent u niet verplicht een advocaat in te schakelen. Het mag natuurlijk wel. Ook kunt u iemand machtigen om namens u in beroep te gaan.
In rechtsregels worden voorwaarden gesteld, wanneer er aan deze voorwaarden wordt voldaan dan wordt er een bepaald gevolg in actie gesteld. Deze voorwaarden noemt men, binnen het juridische jargon, rechtsvoorwaarden. De gevolgen die uit deze rechtsgevolgen voortvloeien noemt men rechtsgevolgen.