Achter de kolossale kracht van de gorilla schuilt een vreedzame en sociale aap die kan lachen, wenen en rouwen.
Neuriën en zingen wordt waargenomen als gorilla's ontspannen zijn en ze zich in een aangename omgeving bevinden; bijvoorbeeld omdat de zon schijnt en er voldoende eten voorhanden is. Vaak wordt het zingen dan ook waargenomen als de gorilla's aan het eten zijn, een moment dat een gorilla het meestal naar zijn zin heeft.
Ze maken vaak een zacht, brommend geluid, waarmee ze de anderen laten weten dat ze tevreden zijn.Maar gorilla's kunnen ook flink schreeuwen en krijsen. Bijvoorbeeld als ze elkaar kwijt zijn, of als ze bang zijn of ruzie hebben. De zilverrug heeft deze manieren van communiceren vaak niet eens nodig.
Als gorilla's imponeren, een vijand willen afschrikken,of elkaar uitnodigen tot een spelletje, slaan ze zichzelf. op de borst. Dit gedrag is uniek onder de zoogdieren!
Zou Bokito dat in de toekomst weer doen, dan verdrinkt hij als hij de andere kant niet haalt. Gorilla's kunnen niet zwemmen. De kanten van de gracht kunnen wel glooiender worden gemaakt.
Als je een gorilla tegenkomt, houd dan tenminste zeven meter afstand, vermijd oogcontact en probeer jezelf kleiner te maken door te bukken. Ook doen alsof jij zelf een mensaap bent kan helpen: pluk aan en kauw op wat blaadjes, doe alsof je een dutje op de grond doet.
Gorilla's slapen zo'n twaalf uur, maar orang-oetans krijgen ongeveer evenveel slaap als mensen: acht uur. Zoals bij de meeste zoogdieren is ook de slaap van sommige primaten polyfasisch, waarbij deze dieren binnen een cyclus van één etmaal gedurende meerdere korte perioden slapen.
Apen kunnen overweg met taal
Hoewel ze niet kunnen spreken, hebben gorilla's wel een grote notie van taal. Wetenschappers slaagden erin de gorilla Koko gebarentaal aan te leren. Het dier heeft een vocabularium van meer dan 1.000 tekens, en begrijpt ongeveer 2.000 woorden gesproken Engels.
Een gorilla-man doet er alles aan om een gevecht te voorkomen. Als hij zich kwaad maakt, trommelt hij uitvoerig op zijn borst. Dat maakt indruk.
Een volwassen gorilla kan tot wel 6x sterker zijn dan een volwassen mensen-man. En toch verschillen ze niet heel veel qua grootte. Aanpassingen aan spieren en skelet zorgen voor extra kracht bij de gorilla. De spieren van een gorilla zijn forser en sterker dan die van mensen.
Gorilla's hebben eigenlijk geen natuurlijke vijanden. Alleen jonge dieren worden heel af en toe gevangen door grote roofdieren als de panter. De mens is dus hun enige en grootste vijand.
Een van de oudste gorilla's ter wereld is op 60-jarige leeftijd overleden. Het gaat om de vrouwelijke gorilla Vila, uit een safaripark in San Diego in de VS. Dat Vila deze leeftijd heeft bereikt is uitzonderlijk. In het wild worden gorilla's 35 tot 40 jaar oud.
Een berggorilla is zes tot tien keer sterker dan een gemiddeld mens. Zijn lichaam bestaat uit één bonk spieren. Toch is een gorilla meestal niet superagressief.
Gorilla's zijn vegetariërs.Dat betekent dat ze geen vlees, maar wel vruchten, bladeren, zaden, stengels en boomschors eten. Volwassen gorilla-mannetjes werken iedere dag wel 25 kilo aan groenvoer weg. Dat is niet de reden waarom de apen zo'n dikke buik hebben.
Gorilla's eten bijna alleen maar planten. Omdat er op die planten ook kleine dieren zitten, zoals bladluizen, slakken en rupsen, eten ze elke dag toch ook zo'n twee gram insecten. Soms breken ze ook een termietennest open om de termieten op te eten. In de natuur eten gorilla's meer dan 100 verschillende plantensoorten.
Tot 3 meter groot
De gorillasoort is de grootste gekende apensoort ooit. De apen zouden volgens wetenschappers maar liefst tot 3 meter groot zijn geweest en een slordige 500 kilo wegen.
De Gorilla is intelligent, maar wordt laat zelfstandig.Hij heeft een expressief uiterlijk.Hij is niet erg strijdlustig, maar vredelievend. De Gorilla leeft in kleine families.
Het trommelen op de borst van mannelijke gorilla's, dat vermoedelijk is bedoeld om rivalen te intimideren en vrouwtjes aan te trekken, onthult belangrijke informatie. Als iets kenmerkend aan gorillamannetjes is, en vaak in films en documentaires wordt getoond, is het wel het hard kloppen op de borst.
Chimpansees staan met stip op nummer 1 in de lijst van de slimste dieren.
Intelligentie. Door het onderzoek weten we, dat gorilla's zeer intelligente dieren zijn. Zo kunnen zij verschillende vaardigheden leren van de oudere dieren of in gevangenschap van de mens. Gorilla's kunnen informatie zodanig verwerken, dat ze zich aan nieuwe situaties aanpassen.
Gorilla's leven in een haremstructuur. Dat betekent dat meerdere volwassen vrouwen (drie tot zes) met hun jongen samenleven met één volwassen man. Deze man wordt de zilverrug genoemd. Het is de taak van de zilverrug om de groep te leiden en te beschermen.
Het Guinness World Book of Records benoemde Fatou in 2019 tot de oudste nog levende gorilla in gevangenschap ter wereld. Daarvoor hield Trudy, een gorilla uit 1956, de titel, maar op 24 juli 2019 blies zij op 63-jarige leeftijd haar laatste adem uit in de dierentuin in Little Rock, Arkansas in de VS.
Een gorilla kan ongeveer 2.000 kg tillen. Dat komt neer op meer dan 10 keer hun lichaamsgewicht. Een boze Bokito wilt u dus niet meemaken. De berggorilla komt in verschillende landen voor.
Gorilla's gebruiken geur om met elkaar te 'praten'. Dat is handig in een bos waar het zicht beperkt is. Gorilla's gebruiken geur als communicatiemiddel, blijkt uit onderzoek van Britse wetenschappers. De zilverrug (het dominante mannetje) kan zijn geur gebruiken om zijn aanwezigheid kenbaar te maken.