Sociale of patronale bijdrage voor de werkgever (RSZ-bijdrage)Deze werkgeversbijdrage wordt berekend op basis van het brutoloon en bedraagt gemiddeld 25%. Dus betaal je je medewerker een brutoloon van 2000 euro, dan betaal je daarbovenop zo'n 500 euro patronale bijdrage.
De verplichte bijdragen
Het bedrijf is verantwoordelijk voor deze heffingen en de stortingen op rekening van de RSZ. Dit zijn de zogenaamde sociale bijdragen. De bijdragen ten laste van de werknemer bedragen 13,07% van de brutoverloning. De bijdragen ten laste van de werkgever bedragen 25% van het brutobedrag.
De kosten van personeel kun je eenvoudig berekenen. Per werknemer betaal je bovenop het afgesproken brutosalaris nog zo'n 20 tot 35 procent van dat salaris aan extra kosten. Hoe hoog de kosten van personeel precies uitvallen, hangt af van je cao en de individuele afspraken die je met werknemers maakt.
De loonkosten per gewerkt uur bedroegen gemiddeld 35,3 euro. Dat is 27 procent meer dan het brutoloon per gewerkt uur. Voor een volledige baan (een vte) betaalde een werkgever gemiddeld 60,2 duizend euro per jaar. In 2019 waren de loonkosten het hoogst in de zorg.
En wat kost een werknemer per maand? Gemiddeld komen de extra kosten voor je personeel uit op 20% tot 30% van het brutoloon. Natuurlijk is dit sterk afhankelijk van de secundaire arbeidsvoorwaarden die je biedt, hoe hoog de salarissen zijn en hoeveel medewerkers je in dienst hebt.
De werkgeversbijdrage of patronale bijdrage bedraagt 25% van het brutoloon. Daarnaast is er een werknemersbijdrage, betaald door de werknemer. In de privésector wordt van het brutoloon gemiddeld 13,07% afgehouden.
De gemiddelde kosten voor bedrijven in Europa om een fulltime equivalent (fte) een jaar te laten werken op kantoor komen uit op € 9.763. In Nederland bedragen de uitgaven € 9.360 per fte.
In 2024 is de Aof-premie voor kleine werkgevers gemiddeld 7,25 procent. Voor kleine werkgevers (tot 25 keer de gemiddelde premieplichtige loonsom) is er een lager tarief, namelijk: 6,18 procent (in 2023 was dat 5,82 procent). Grote werkgevers betalen 7,49 procent (2023: 7,11 procent).
De kosten aan werkgeverslasten zijn ongeveer 30% van het brutoloon van de medewerker. Deze lasten bestaan uit vaste en aanvullende lasten. Naast deze lasten is het belangrijk om als werkgever rekening te houden met overige kosten voor je medewerker, zoals kosten voor een werkplek, werkkleding en de Arbo voorzieningen.
Vaste kosten zijn kosten die een onderneming maakt, ongeacht of er nu veel of weinig verkocht wordt. Ze komen elke maand weer terug. Voorbeelden van deze constante kosten zijn huur, salarissen van vast personeel, verzekeringen en afschrijvingen van machines en gebouwen.
Heeft u een eenmanszaak? Ook dan kunt u personeel aannemen. Eenmanszaak zegt iets over de rechtsvorm en niet over het aantal werknemers. U hoeft uw rechtsvorm niet te wijzigen wanneer u met een eenmanszaak personeel aan wilt nemen.
Loonmatigingsbijdrage. De loonmatigingsbijdrage is in principe verschuldigd voor iedereen die bij de RSZ wordt aangegeven. Ze is gelijk aan 5,67% van het loon van de werknemer, verhoogd met 5,67% van de verschuldigde werkgeversbijdragen.
Patronale lasten, ook wel RSZ-bijdragen genoemd, zijn bijdragen die je als werkgever betaalt aan de sociale zekerheid om bij te dragen aan het aanvullend pensioen voor jouw werknemers. Gemiddeld bedragen patronale lasten 25% van het brutoloon, al varieert dat percentage van sector tot sector.
U houdt als werkgever elke maand loonheffing in op het salaris van uw werknemers.U betaalt ook de premies voor de werknemersverzekeringen WW, WAO en WIA.
U heeft namelijk ook vaste werkgeverslasten. Dit zijn verplichte kosten die u betaalt bovenop het loon. Zoals vakantiegeld en loonheffingen. Ook maakt u misschien kosten voor secundaire arbeidsvoorwaarden, werkplekken en apparatuur voor uw medewerkers.
Hoeveel uur is 1 fte? 1 fte is het aantal uren in een fulltime werkweek. Een werkweek telt 40, 38 of 36 uur, afhankelijk van het bedrijf en de cao.
Zie je een finance-vacature staan van 1 fte, waarbij 36 uur een volledige werkweek is? Dan ga jij dus 36 uur per week werken (1 * 36 = 36).
Om je bedrijf financieel gezond te houden mogen je personeelskosten nooit meer dan 60% van de omzet bedragen. Dit kan per branche en bedrijf verschillen (arbeidsintensief of niet), maar het is een goed uitgangspunt voor veel werkgevers.
Twee eenvoudige formules helpen u voor het berekenen van uw loonkost per werknemer. Loonkost per maand : brutomaandloon x 1,62.Loonkost op jaarbasis : brutomaandloon x 19,44.
De exacte hoogte van je loon is meestal afhankelijk van je functie en de schaal waarin je wordt ingedeeld.Die schaal hangt vervolgens weer af van je opgedane werkervaring, je leeftijd en je eventueel genoten opleiding. Je werkgever is verplicht om je minimaal het salaris te betalen dat in de cao vermeld staat.
De loonkosten bestaan uit de volgende elementen: lonen en salarissen (inclusief de ingehouden loonbelasting en sociale premies), bijzondere beloningen (zoals vakantietoeslag), loon in natura, onkostenvergoedingen in verband met de dienstbetrekking (zoals kosten woon-werkverkeer) en sociale premies ten laste van de ...
Welke belastingen worden ingehouden op mijn brutoloon? Van je brutoloon worden loonbelasting en premies ingehouden. Hoe meer je verdient, hoe meer belasting je betaalt. Ook zijn er 3 verplichte premies: AOW, Anw en Wlz.