In de meeste regio's zijn twee kussen gebruikelijk. Toch zien we een aantal opvallende verschillen. Bretagne houdt het op twee zoenen, terwijl in Finistère in het meest westelijke deel van Frankrijk één kus volstaat.
Ga je meer naar het Zuiden dan zie je dat Spanjaarden en Portugezen elkaar twee kussen geven. Fransen geven ook twee kussen, maar Parijzenaars geven er soms zelfs vier.
Nederland en Zwitserland: drie, in de Scandinavische landen, Oostenrijk en Spanje is twee genoeg. In Duitsland is de begroetingskus gereserveerd voor goede vrienden en familie.
In Nantes geeft men vier zoenen, terwijl men in Toulouse gaat voor de double bise en je er in Brest al van afkomt met een enkele “mwah”. Hetzelfde in Brazilië, waar in Rio de regel geldt dat je drie kussen geeft bij wijze van begroeting, terwijl men dat in São Paulo te familiair vindt en gaat voor eentje.
Een handdruk is een algemene vorm van begroeting. Vrienden geven elkaar bij begroeting twee lichte kussen, een op de rechter en een op de linker wang. Wacht tot aangegeven wordt dat u de ander kunt aanspreken bij de voornaam.
Hoe vaak men zoent, hangt van de streek af. In Parijs en in het noorden twee keer.In Normandië en Bretagne vier keer en in het zuiden drie keer. Zelfs de Fransen weten niet precies hoe (vaak) het hoort.
In de meeste regio's zijn twee kussen gebruikelijk. Toch zien we een aantal opvallende verschillen. Bretagne houdt het op twee zoenen, terwijl in Finistère in het meest westelijke deel van Frankrijk één kus volstaat.
Frankrijk: De Franse manier om dag te zeggen is 'une bise' (vluchtige kus). Druk u niet tegen de ander aan: buig alleen even naar voren. In bepaalde regio's wisselen ze twee (Bordeaux), drie (Provence) of zelfs vier kussen (Parijs, Noord Frankrijk en Nantes) uit.
Een kus op de wang geven is in België een manier om iemand hartelijk te begroeten. Vlamingen houden meer van kussen dan Walen en Brusselaars. Vlaamse mannen kussen elkaar nooit. Drie kussen geven is in België een manier om iemand te feliciteren.
Hoewel het in Spanje, Italië en grote delen van Frankrijk normaal is om twee zoenen te geven, zijn er ook plekken waar mensen liever één, drie of zelfs vier zoenen op de wang geven.
In Italië is het gebruikelijk om kennissen, vrienden en familie te begroeten met twee kussen. Niet zoals in Nederland met drie. Eerst links, dan rechts. Dit is niet gebonden aan geslacht, ook mannen geven elkaar onderling graag een vriendelijke begroeting door middel van twee pakkerds.
Duitsland, Italië, Spanje en Griekenland gaan daarentegen voor twee kussen. Ook Roemenië, Slowakije, Hongarije, Kroatië en Turkije doen daar aan mee. In sommige delen van Frankrijk is het gewoonlijk vier kussen te geven. Je doet er vaak beter aan om ook hier te gaan voor de klassieke double kiss.
In Duitsland krijg je één of twee zoenen. In het Midden-Oosten zoenen mannen elkaar drie keer, maar mannen en vrouwen doen dat juist niet en zij schudden ook geen handen. In de moslimwereld is het niet gebruikelijk dat man en vrouw in het openbaar affectie naar elkaar tonen.
Het begint met de vier kussen! Dit doe je terwijl je de hand van de ander vasthoudt. Daarna is het mogelijk dat de twee mannen of vrouwen een kwartier rustig praten, zonder de hand los te laten. Voor ons westerlingen kan het wat onwennig aanvoelen, maar in Marokko betekent het dat de relatie tussen beiden erg goed is.
In Frankrijk is het woord 'galocher' opgenomen in het woordenboek als het officiële woord voor 'French kissing', oftewel tongzoenen. Tot op heden hadden de Fransen geen officieel woord voor de kus en gebruikten ze veelal de Engelse term 'french kissing'.
In Nederland begroeten we elkaar met drie zoenen. Typisch Nederlands, want in het buitenland doen ze dat vaak anders: daar kussen mensen elkaar meestal 1 of 2 keer.
Twee kussen (links en rechts) is gangbaar. In Nederland en België schudden mannen elkaar meestal de hand, maar in Spanje wordt hier minder moeilijk over gedaan.
'Hoi', 'Hallo' en 'Goedendag' kan de hele dag door. Andere begroetingen gebruik je juist alleen in de ochtend, middag of avond. Ook is er soms een verschil tussen een formele en informele begroeting. De formele begroeting gebruik je bij zakelijke contacten, mensen die je niet kent of personen die wat ouder zijn.
In Nederland kun je het maar het beste bij drie zoenen houden. Die traditie is nog niet zo oud. In Brabant, waar ze wel van gezelligheid houden, zijn ze ermee begonnen. De rest van het land heeft het van hen overgenomen.
Het is gebruikelijk dat Fransen elkaar als begroeting op de wang kussen. Dit is NIET acceptabel in een professionele context, hoewel sommige artistieke beroepen een wat lossere gedragscode hebben. Dat doe je ook met informele kennissen in een informele context en met vrienden en familie.
De originele Franse kus
La Bise is de kus op de wangen die wordt gedaan bij het begroeten van een goede vriend, naast familielid of familielid. Het is een manier om iemand te begroeten die je al kent in de Franse cultuur.
Zo heeft de helft van de jongeren geslachtsgemeenschap gehad op de gemiddelde leeftijd van 18 jaar. Vijf jaar eerder, in 2012, was dat 17 jaar. De helft van de jongeren tongzoenden voor het eerst op de gemiddelde leeftijd van 15,4 jaar in 2017. In 2012 was dat 14,4 jaar.
Kussen is intiem
En dat met al je zintuigen, dus je hoort, ziet, ruikt, proeft en voelt elkaar. Daarmee wordt veel informatie doorgegeven over de mate van chemie tussen beide kussers. Vanwege die rijke beleving van elkaars nabijheid wordt de tongzoen vaak als nog intiemer ervaren dan de coïtus.
Tijdens het zoenen maak je de hormonen oxytocine en dopamine aan. Dopamine zorgt ervoor dat je beter met stress om kan gaan en oxytocine zorgt ervoor dat je je (emotioneel) verbonden voelt. Deze hormonen hebben positieve invloed op je mentale en fysieke gezondheid.