Vul de bloembak tot ongeveer de helft met potgrond voor eenjarigen of bloembakken. Haal de planten uit hun potjes, en plaats de lege potten in de bak, op die plekken waar je planten moeten komen. Vul de lege ruimte rond en tussen de potjes nu op met potgrond. Duw goed aan.
In alle plantenbakken zonder binnenbak kun je piepschuim gebruiken. Piepschuim heeft namelijk als voordeel dat het gemakkelijk op maat te snijden is. Bovendien kan er eenvoudig water langs op lopen om zo te voorkomen dat er teveel water bij de wortels van je planten blijft staan.
Aan de binnenkant van de plantenbak bevestig je een laag piepschuim of ander isolerend materiaal. Op die manier bescherm je wortels zowel tegen hitte in de zomer als vorst in de winter. Zonder isolerende laag is het staal zeer gevoelig voor temperatuurschommelingen.
Als je planten in potten en bakken wilt kweken, is het aan te raden om potgrond te gebruiken. Potgrond is speciaal gemaakt voor het kweken van planten in containers en bevat een mix van verschillende soorten grond en compost om planten extra voedingsstoffen te geven.
Tuinaarde zorgt voor veel organische stof in de bodem, maar bevat vrij weinig poriën. Tuinaarde wordt gebruikt voor het bemesten en verbeteren van de bodem en is zwaarder dan potgrond. Met name planten die van een wat zurige bodem houden, zullen beter gaan groeien als u tuinaarde gebruikt.
Dompel droge (tuin)planten onder in water en zet vervolgens de plant in de pot. Vul de pot tot aan de rand op met potgrond en druk het vervolgens losjes aan. Geef daarna voldoende water.
Na de zomer worden uitgebloeide bloembakken opgeborgen. Zonde, want een terras of balkon kan ook daarna mooi zijn. Vul bloempotten met groenblijvers of planten met mooie bessen.Ook met late bloeiers en soorten met een opvallend blad kan je bloembakken vullen.
Hoeveel hydrokorrels heb je nodig? Als stelregel kun je aanhouden dat je ongeveer 25% (een kwart) van de plantenbak of pot gebruikt vult met hydrokorrels en dan de rest met potgrond en/of tuinaarde.
Puimsteen als duurzaam alternatief voor hydrokorrels.
Stel, de bak is 30 centimeter breed, 30 centimeter hoog en 30 centimeter lang, dan is de rekensom: 30 x 30 x 30. Het totaal is dan 27000. Dit deel je door 1000. Je heeft dus 27 liter potgrond nodig.
Afhankelijk van de grootte van je plantenbak of pot zijn 2 tot 4 gaten voldoende. Voordat je de plantenbak vult, is het belangrijk ervoor te zorgen dat het afwateringsgat in de bodem niet verstopt kan raken.
Het is belangrijk om de juiste hoeveelheid hydrokorrels te gebruiken om ervoor te zorgen dat uw planten gezond blijven. Over het algemeen wordt aanbevolen om 2,5 tot 5 cm hydrokorrels in de bodem van de plantenpot te plaatsen, afhankelijk van de grootte van de pot.
Een boom in een pot planten kan heel goed. Eigenlijk kan vrijwel alles wat in de volle grond geplant wordt, ook in een pot als de pot maar groot genoeg is!
Drainagelaag. Hydrokorrels worden het vaakst gebruikt om een drainagelaag onder in de bloempot of plantenbak te creëren. Wanneer er geen gat onderin zit kan het gebeuren dat je plant te veel water krijgt, waardoor de plant verzuipt. Behalve als je de pot of bak deels vult met hydrokorrels.
Niet-geschikte planten en bloemen voor hydrokorrels
Planten zoals moerasbloemen en waterplanten hebben daarom meestal geen geschikte hydrocultuur. Planten met grote wortels: Planten met grote wortels hebben meer ruimte nodig om te groeien en kunnen daarom beperkt worden door de grootte van de korrels.
Dit ziet er niet alleen mooi uit, maar zorgt er ook voor dat de kluit minder snel uitdroogt. Zo hoef je wat minder vaak water te geven. Je kunt hydrokorrels ook gebruiken om jouw plant in hydrocultuur op te maken.Je gebruikt dan geen aarde, maar enkel hydrokorrels om de plant in op te potten.
Zoals houtvezels, rijstkaf, boomschors en klei. Vaak vind je ook perliet in je potgrond, dat zijn luchtige witte korrels die je makkelijk tussen je vingers kunt verpulveren. Het is gepoft gesteente en zorgt ervoor dat de grond lekker luchtig blijft.
Hydrokorrels zijn erg gebruiksvriendelijk. Strooi eenvoudig een laagje hydrokorrels in de bloempot of plantenbak die u gaat vullen. 1/5 van de pot of bak vullen met hydrokorrels is in de meeste gevallen voldoende. Vervolgens vult u de pot of bak aan met potgrond en plant u uw planten of bloemen erin.
Onze tip is om gebruik te maken van hydro korrels. Dit zorgt voor een betere waterhuishouding in de plantenbak, waardoor de planten beter groeien. Vul daarom de pot met 1/3 hydro korrels. Zorg dat je planten in potgrond van goede kwaliteit komen te staan.
Als je een plant uit de plastic pot haalt en in een andere pot zonder gaatjes zet, kunnen de wortels gaan rotten. Dit komt doordat het overtollige water dan nergens naartoe kan gaan en in de pot blijft zitten De wortels blijven dan nat staan waardoor ze gaan rotten. Hierdoor gaat je plant hangen en uiteindelijk dood.
Ronde Pot 10 Liter ∅27 cm x26,5 cm.
Hydrokorrels zijn ronde stenen, kleiner dan een knikker. De hydrokorrels worden voornamelijk gebruikt in bloempotten en zorgen voor een goede waterhuishouding. De korrels absorberen vocht en laten dit geleidelijk los, zodat de plant over een langere periode de juiste hoeveelheid water binnenkrijgt.
Daarnaast bevat de tuinaarde (in verhouding met potgrond) te weinig grove delen en hierdoor is de tuinaarde zeer compact. Het aanwezig lucht is minimaal en ook de wortels hebben deze poriën nodig om het gasuitwisselingsproces te kunnen voltooien. Dit zijn de hoofdredenen om nooit rechtstreeks in tuinaarde te planten.