Wat zegt de gezondheidsexpert? "Crossfit is heel goed voor je gezondheid, omdat het als doel heeft om jou zo algemeen en zo breed mogelijk fit te maken", zegt Jay van het Nederend, hoofdcoach crossfit bij Vondelgym. "Je moet én kunnen rennen én gewichten kunnen tillen én gymnastiekoefeningen kunnen doen.
Dit hangt puur af van wat je zelf al doet naast de CrossFitlessen. Doe je al wat krachttraining, bootcamp of circuittraining dan kan 1 keer per week een aanvulling zijn op je programma. We raden het echter af om maar 1 keer in de week CrossFit te komen doen als dit je enige training in de week is.
Idealiter hou je 1 dag rust na iedere twee trainingsdagen en bouw je in het eerste jaar op naar drie dagen onafgebroken trainen, waar je dan weer een rustdag na neemt. ' Ben ik niet te oud voor CrossFit? '
En dat het uitvoeren van een goede muscle-up wel een maandje kan duren. Sommigen krijgen het zelfs binnen een jaar nog niet voor elkaar, dus maak je niet druk! Tijdens je eerste CrossFit maanden zul je merken dat je snel vooruit gaat en elke maand snellere tijden neerzet of meer gewicht aan kan.
Een crossfit workout stimuleert je namelijk om een ongekende fitheid te ontwikkelen. Ongeacht je startniveau. Met een regelmatige crossfit workout creëer je namelijk een flinke dosis atletisch vermogen, conditie, coördinatie en rompstabiliteit. Dit is iets waar je altijd beter van wordt.
Toch is het raadzaam om meer dan één keer per week te sporten. Dit kan bijvoorbeeld drie keer in de week crossfit zijn. Maar je kan de crossfit lessen ook combineren met andere sporten. We raden je dan ook af om maar één keer in de week te sporten omdat je zo niet snel progressie zult zien.
Met crossfit train je op heel veel vlakken, hierdoor krijg je een goede conditie en een goede basis voor veel andere sporten zoals krachttrainen en hardlopen. Een nadeel van crossfit is dat het je niet gaat helpen om nog beter te worden op één vlak.
CrossFit is een dynamische manier van fitness met als doel fit, sterk en gezond te worden. De nadruk ligt op functionele lichaamsbewegingen zoals rennen, roeien, springen, zware objecten verplaatsen, klimmen, duwen en trekken.
CrossFit is een vorm van leven, van trainen, van eten en bewust omgaan met je lichaam. Het is een lifestyle die geschikt is en aanpasbaar is voor iedereen. Het bereidt je voor om fit door het leven te gaan, door middel van verschillende trainingsprogramma's die op elk niveau uitgevoerd kan worden.
Een rustdag is een bepalende factor voor performance in je training. Spieren groeien niet tijdens je training, maar tijdens de herstelfase. Ook duursporters hebben regelmatig een rustdag nodig om voldoende te kunnen herstellen. Luister naar je lichaam en geef je lichaam regelmatig rust om te herstellen.
Sommige mensen zien de crossfit als krachttraining, toch is het dat niet. Crossfit is namelijk veel meer dan krachttraining, er zijn echter wel een aantal krachtelementen in de methode verwerkt. Je krijgt een goede conditie als je aan crossfit doet.
De piek van deze supercompensatie periode ligt tussen 48 en 96 uur, op 72 uur dus. Bij goed getrainde mensen, en met optimale voeding, ligt die piek dichter bij de 48 uur, bij minder getrainde mensen en lagere voedingskwaliteit ligt die dichter bij 96 uur.
Denk maar aan mensen die na een stressvolle werkdag hun hoofd 'leeglopen' of lopen als middel tegen depressie. Maar elke dag sporten kan niet gezond zijn.” De sportarts raadt dan ook iedereen aan om niet iedere dag te gaan sporten. Het is belangrijk dat je lichaam tenminste 1 rustdag per week krijgt.
Alle oefeningen zijn zwaar. In het merendeel van de oefeningen gebruik je gewichten van 20 kilo of meer. De techniek onder de knie krijgen om zo'n olympisch gewicht te tillen, daar komt heel veel bij kijken."
3 keer per week sporten
Hoe vaak per week sporten ideaal is hangt namelijk nauw samen met je herstelvermogen. En met een drukke levensstijl heb je meer tijd nodig om te recupereren. Als je 3 keer per week krachttraining doet, kan je echt wel spiermassa kweken en trainen voor een strak lichaam.
CrossFit is de laatste tien jaar aan een opmars bezig in Nederland en die opmars lijkt voorlopig niet te stoppen. Inmiddels werken naar schatting ruim tienduizend mensen zich wekelijks in het zweet met de functionele bewegingsvormen die in groepsverband worden gegeven.
CrossFit is een vorm van fitness die gewichtheffen, atletiek en gymnastiek samenbrengt in één sport. Tijdens de training worden functionele bewegingen op een variërende wijze en op hoge intensiteit en op hoog tempo uitgevoerd.
Als je puur kijkt naar het aantal calorieën wat je verbrandt tijdens het sporten, dan is cardio de winnaar. Onder cardio vallen sporten zoals fietsen, hardlopen, zwemmen. Afhankelijk van je tempo en de intensiteit kun je al snel 300 tot 800 calorieën per uur verbranden.
Gemiddeld kun je uitgaan van 1,4 calorieën per burpee. Dit betekent dat je met 14 burpees ongeveer 20 calorieën verbrandt.
Je kunt CrossFit zelfs gebruiken om te revalideren van blessures zoals een hernia of een meniscusoperatie. CrossFit kan dus echt veilig zijn, zeker als je het vergelijkt met sporten zoals voetbal waar ongecontroleerde bewegingen zorgen voor afgescheurde kruisbanden, kapotte enkels of knieën.
Het doel van CrossFit is om je conditie te vergroten, wat de sport definieert als “verhoogde werkcapaciteit over brede tijds- en modale domeinen”, en je gezondheid te verbeteren door grote nadruk te leggen op bewust gekozen oefeningen, bewegingen en je voeding.
CrossFit is anders is dan de sportschool, wat je dat ook aan je lichaam terug zult voelen en zien. Je wordt leniger, atletischer en vele malen sterker dan voorheen. Je gaat een core ontwikkelen waar je u tegen zegt en je spieren leren eindelijk samenwerken doordat de oefeningen zowel zwaar als functioneel zijn.