De Boeddha leefde ongeveer 2500 geleden in het zuiden van Nepal. Zijn echte naam was prins Siddhartha Gautama. Siddhartha groeide op in rijkdom en was tot en met zijn 29ste levensjaar binnen de paleismuren van zijn ouderlijk huis te vinden. Het ontbrak hem aan niets en zijn ouders beschermden hem tegen de buitenwereld.
Buddha of Boeddha is onder andere bekend van zijn boeddhistische wijsheden over liefde, compassie en verlichting. Zijn beelden zijn vaak te herkennen aan de lange oorlellen, neergeslagen ogen en het bolle koppie. Toch ziet het figuur er niet altijd hetzelfde uit; ze kunnen zelfs enorm verschillen.
Boeddha beelden zijn leverbaar in diverse uitvoeringen. Hierbij kun je denken aan Indische en Thaise boeddha's, of een Shaolin boeddha. Maar ook dikbuik, of ook wel happy boeddha's genoemd, zijn een aanwinst voor je tuin of balkon.
Voor boeddhisten is een Boeddha beeld heilig en dus niet een voorwerp dat je aanschaft omdat het er zo leuk uitziet of omdat iedereen er 1 heeft. Een Boeddha beeld behoort tot de Thaise religie en zij behandelen Boeddha met respect.
Boeddha vastte en deed aan zelfkastijding, waardoor hij zeer mager werd en verzwakte. Zijn slanke postuur behield Boeddha de rest van zijn leven maar uithongering en zelfkastijding werkten uitiendelijk niet voor hem om de spirituele verlichting te bereiken.
Hoewel die trend al een paar jaar bestaat, is een Boeddhabeeld nog steeds geen gewone aankoop, zoals een elektrische heggenschaar of een barbecue. Want heggenscharen en barbecues kunnen ongelukken veroorzaken, maar Boeddhabeelden kunnen ongeluk brengen.
Plaats het beeld met het gezicht naar de deur. Plaats een Boeddha nooit op de grond of op plekken die lager zijn dan je voeten. Dit is een teken van disrespect. Feng Shui adviseren om een Boeddha boven oog hoogte te plaatsen.
Een boeddhabeeld laten vallen
Laten vallen is natuurlijk sowieso niet de bedoeling. Gebeurt het je toch, dan is de algemene gedachte dat er weleens wat ongeluk jouw kant op zou kunnen komen.
Namasté is een boeddhistische groet en mudra. Het achtervoegsel -ji geeft aan dat een handeling actief bedreven wordt en geeft er bovendien een extra waardigheid aan.
Alles is liefde
We zoeken naar een wederhelft alsof we niet 'compleet' zijn. Maar de Boeddha zei ooit: “Al zoek je de hele wereld af naar iemand die je liefde meer waard is dan jij, je zult die persoon nooit vinden.” “Persoonlijke relaties zijn vergankelijk.
De Dharmachakra stelt een chakrawiel met acht of meer spaken voor. Het is een van de oudste symbolen uit het boeddhisme; het is al terug te vinden in Indische kunst ten tijde van de Boeddhistische koning Asoka. In zijn versimpelde vorm wordt de Dharmachakra wereldwijd herkend als het symbool van het boeddhisme.
Boeddhisten zijn vegetarier. Het doden en eten van vlees is in strijd met de eerste leefregel. Ook past het eten van vlees niet in het concept van Karuna. bieslook.
De twee belangrijkste godsdiensten in Japan zijn Shinto en Boeddhisme. Shinto is Japan's inheemse godsdienst en is ontstaan in het verre verleden.
De Dalai Lama is de geestelijk leider van het Tibetaanse volk. Via boeken en lezingen verspreidt hij wijsheden uit het boeddhisme.
De Lachende Boeddha is een belichaming van de vriendelijkheid zelve! Verder staat hij niet alleen voor voorspoed en geluk, maar ook goede energie.
Bij Xenos kun je heel wat boeddha beeldjes kopen.
Siddhartha wordt zo op zijn 35ste Boeddha, wat 'de verlichte' of 'de ontwaakte' betekent. De rest van zijn leven trekt hij door India en onderwijst hij zijn leer, de 'dharma'.
Welke 5 groenten eten boeddhisten niet? Boeddhisten eten geen voedsel die lustgevoelens en een opvliegende gemoedstoestand opwekken. Daarom worden groenten zoals knoflook, ui, sjalotten, bieslook en prei vermeden. Ook geven deze groenten een slechte geur als ze rauw worden gegeten.
Vegetarisme is in het boeddhisme niet verplicht. In het boeddhisme is het doden van een levend wezen tegen de vijf voorschriften waar iedere boeddhist zich aan zou moeten houden. Het eten van vlees of vis is echter niet hetzelfde als het doden van een levend wezen.
In het boeddhisme gaat het minder om wat je eet en veel meer om hoe je eet. Je eet met respect voor de ingrediënten en de mensen die ervoor gezorgd hebben dat het eten van zaadje tot aan eindproduct bij jou op tafel komt. Zonder zon geen planten, zonder boer geen oogst.
Volgens de traditie zijn er vóór Gautama Boeddha nog een aantal andere boeddha's geweest (een zekere lijst noemt 28 boeddha's). Boeddha werd geboren in een hindoeïstische familie.
De Drie Juwelen (Pali: Tiratana, Skt.: Triratna); ook: Drie kostbaarheden, Drievoudige edelstenen, Drie schatten in het boeddhisme worden gevormd door de Boeddha, de Dharma (de leer van Boeddha) en de Sangha (de boeddhistische gemeenschap). Voor boeddhisten zijn het de drie onderdelen van het toevlucht nemen.
In het boeddhisme toon je door middel van het gebed eerbied of respect aan de Boeddha, de Dhamma en de Sangha. Soms reciteert men reflecties over diverse aspecten van de boeddhistische leer (de Dhamma). Veel boeddhisten in Azië maken vaak verzoeken aan devas (goden), Bodhisattva's of één of meerdere Boeddha's.
Vrouwen werden beschouwd als materialistisch en emotioneel, minder bereid tot wereldverzaking en minder goed in staat om vooruitgang te boeken op het boeddhistische pad. Een wedergeboorte als man was in deze visie het beste wat een vrouw kon overkomen.