PIR + gipsplaten zijn licht van gewicht waardoor u ze gemakkelijk gebruikt. Daarnaast zijn de platen uitermate geschikt om snel een mooie wand of plafond te realiseren. U kunt deze platen namelijk eenvoudig afwerken, bijvoorbeeld door ze te schilderen of stuken.
Isoleren is de eerste stap van uw verbouwde woning, afwerken de tweede. Wilt u de boel (laten) stucen? Dan kunt u het isolatiemateriaal het beste afwerken met stucplaten.
De PIR-platen moeten netjes aansluitend tussen de bestaande balken worden gemonteerd met houten latten en 4 schroeven en op de naden worden afgewerkt met PUR-schuim, kit en tape voor de vocht- en tochtafdichting. Hij heeft op zijn zolder zowel de kopgevel als het dak geïsoleerd.
Je kunt er voor kiezen om de PIR platen vast te maken met schroeven of met isolatielijm. Wanneer je er voor kiest om met isolatielijm de PIR platen te monteren, moet je ervoor zorgen dat de randen en het midden van de plaat goed voorzien zijn van lijm.
PIR+fermacell wordt veel toegepast voor het isoleren van wanden en plafonds en ook voor gevelisolatie. Gipsvezelplaten zijn stootvast en kunnen een hoge mechanische belasting verdragen. Dit maakt ze uitermate geschikt voor wanden en plafonds waar u nog zaken op of aan wilt ophangen.
Dampremmende folie en PIR
Afhankelijk van de plek waar u de PIR isolatieplaten gaat gebruiken is er soms een dampremmende folie nodig om het isolatiemateriaal droog te houden. Condens vanuit uw woning mag het isolatiemateriaal niet constant belasten omdat anders het vocht in de muren of het plafond kan gaan zitten.
PIR is beloopbaar en drukvast
Bij het plaatsen van PIR isolatie voor het platte dak, kunnen dakdekkers met een gerust hart staan en wandelen op de PIR isolatieplaten zonder dat deze vervormen.
Een hellend dak is prima van binnenuit te isoleren door PIR isolatieplaten aan te brengen. Dit kan het beste tussen de balken, tegen het (droge) dakbeschot. Het voordeel van het op deze manier PIR isolatie aanbrengen, is dat er een ononderbroken schild ontstaat.
Het plaatsen van PIR + gips is relatief gemakkelijk. De platen zijn licht van gewicht en dus gemakkelijk te hanteren. U legt de platen naast elkaar en bevestigt ze met gipsplaatschroeven. Jan de Isolatieman biedt u verschillende schroeven waarmee u de plaat eenvoudig op metalen profielen monteert.
Als u PIR platen gaat bevestigen met lijm, zorg dan dat de randen en het midden goed voorzien zijn van lijm, zodat het goed zal hechten. U kunt natuurlijk ook de PIR platen schroeven én lijmen. Op deze manier is optimale hechting gegarandeerd!
Minerale wol: Glaswol en rotswol zijn erg geschikt als isolatiemateriaal voor hellende daken en zoldervloeren. Het wordt vaak in isolatiedekens verwerkt maar kan ook ingeblazen worden in de vloer of in het dak. Minerale wol isoleert erg goed, kan goed tegen vocht en is relatief goedkoop.
Geluidsoverlast van de naaste buren
In dit geval kun je de muur isoleren door een houten of lichtmetalen voorzetwand te plaatsen. Door deze te vullen met Rocksono Solid wordt de voorzetwand geluidsabsorberend. Op het houten of metalen frame breng je vervolgens (bij voorkeur dubbele) gipsplaten aan.
Bepleistering met isolatie
Het aanbrengen van een sierpleister of crepi is een goed alternatief om bestaande gevels met een isolerende functie af te werken. Een juiste opbouw is van zeer groot belang om condensatie en scheuren in het pleisterwerk te voorkomen.
Glad pleisteren op uw gevel
De wanden laten dan minder kou door. tevens kunt u kiezen voor extra gevelisolatie. Dit plaatmateriaal varieert van diktes tussen de 2 cm en 15 cm dik. Afhankelijk hoe slecht u gevel isoleert zal de stukadoor in overleg met u de plaatdikte bepalen.
Hoewel isoleren aan de binnenkant van de buitenmuren in prijs voordeliger is dan isoleren aan de buitenkant, vereist het ook meer vakmanschap. Kies daarom alleen voor binnenisolatie bij grondige renovatiewerken of als buitenisolatie niet mogelijk is.
Isolatieparels (spouwmuur) of PIR platen (dak) zijn goed in warmte vasthouden, maar matig als geluidswerende isolatie.
Met Illbruck PU010 isolatielijm kunt u onder andere alle (EPS platen, XPS platen en PIR platen) isolatieplaten verlijmen tegen muren, plafonds of onderling.
Isolatieplaten lijmen
Soudal Bouwlijm is ook geschikt om isolatiematerialen te verlijmen, bijvoorbeeld: PIR platen, PUR platen, XPS en EPS platen. Al deze soorten, met en zonder afwerking, kunnen met Bouwlijm worden gelijmd tegen de vloer, wand of het plafond.
PIR platen of PIR renovatieplaten zijn de beste isolatiematerialen om een hellend dak van buitenaf te isoleren. Het isolatiemateriaal wordt aangebracht op een bestaand dakbeschot en biedt een effectieve manier van isoleren.
Om een isolatiewaarde van 6.25 te behalen, bent u met PIR een dikte van 130mm nodig. Om dezelfde isolatiewaarde te behalen bent u met glaswol een dikte van 200mm nodig en bij steenwol en katoen een dikte van 220mm. Daarnaast is een pirplaat al voorzien van een dampdichte laag, dus een dampscherm plaatsen is niet nodig.
De gipsschroeven zijn ideaal om uw PIR platen, verlijmd met Gips isolatieplaten, eenvoudig te monteren op de door u gewenste plaats.
Het verschil zit vooral in de prestaties. PIR is namelijk een 'verbeterde versie' van PUR. PIR verschilt van PUR door een hogere isolatiewaarde en een grotere brandveiligheid (vooral op het gebied van ontwikkeling van rookgassen). Daarnaast biedt PIR een betere dimensionale stabiliteit en een verhoogde drukvastheid.
Een nadeel van steenwol is dat het, bij een gelijke isolatiewaarde, dikker is dan bijvoorbeeld PIR. Om een isolatiewaarde van ca. 1,35 te bereiken, heeft u een steenwolplaat van 50mm nodig. Vrijwel dezelfde waarde bereikt u al met een PIR-plaat van 30mm.