Wat is MSG? MSG, ook wel mononatriumglutamaat, is het mononatriumzout van glutaminezuur. Glutaminezuur is een van de essentiele aminozuren waar eiwitten uit bestaan.
MSG heeft in bepaalde hoeveelheden een negatieve invloed op onze gezondheid. Grotere hoeveelheden E621 verhogen namelijk de hoeveelheid glutamaat in ons bloed (4). Volgens de EFSA kun je last krijgen van verschillende klachten als je per dag meer dan 42,9 tot 150 milligram MSG per kilo lichaamsgewicht binnenkrijgt (5).
Mononatriumglutamaat (afgekort tot MNG of MSG) of Ve-tsin is een stof die van nature voorkomt in eiwitrijke producten. In vrije vorm heeft MNG een hartige umami smaak. MNG wordt gebruikt als smaakversterker in zeer veel producten, variërend van soepen, vleesproducten zoals worst tot zoutjes.
Monosodium glutamate is een smaakversterker en ook bekend als MSG/MNG of vetsin. Het is een mononatriumzout van glutaminezuur. MNG komt voor in tomaten, parmezaanse kaas, aardappelen, paddenstoelen en andere groenten en fruit (wiki). Ik lees op de site van het voedingscentrum dat het zelfs voorkomt in moedermelk.
Ve-tsin is een mengsel van zout en glutamaat. Het wordt veel gebruikt als smaakversterker in de Chinese keuken. Glutamaat (E621), ook wel L-glutamaat genoemd, wordt als smaakversterker toegevoegd aan hartige producten, zoals vleeskruiden, soepen, sauzen en bouillons, vleeswaren, hartige snacks en Chinees eten.
Vooral zoete en zoetzure sauzen zijn populair. Je raadt het al: daar zit behoorlijk wat suiker in om de boel op smaak te brengen. Ook zijn veel sauzen rijk aan zout, en wordt er een hoeveelheid smaakversterker gebruikt waar niet iedereen goed tegen kan.
Glutamaten komen van nature voor in oude kaas, moedermelk, tomaten en sardientjes. Glutamaten zijn combinaties van glutaminezuur met andere stoffen. Glutaminezuur is een aminozuur. Aminozuren komen ook veel in je lichaam voor.
MSG heeft zelf geen smaak. Het valt onder de smaakversterkers. Glutamaat is een lichaamseigen stof. Het behoort tot één van de 20 aminozuren.
Als je op internet zoekt naar ve-tsin krijg je veel links te zien van waarschuwingen voor het gebruik ervan. Je zou er lichamelijke klachten van krijgen als diarree, hoofdpijn, duizeligheid, een stijve nek, tintelende vingers, overgeven en hartkloppingen.
In het verleden werd ve-tsin eigenlijk alleen gebruikt in Chinees eten verder was het verboden in Nederland. Maar anno 2020 is het een goedgekeurd E-nummer en wordt het veel gebruikt in allerlei, vooral hartige, voedingsmiddelen.
Hoe MSG aan PDF te converteren
Open onze gratis MSG aan PDF-conversiewebsite. Klik in het gebied voor bestands neerzetten om MSG bestand te uploaden of sleep MSG bestand. Klik op de knop Converteren. Uw MSG bestanden worden geüpload en geconverteerd naar PDF resultaatindeling.
Je kunt de . MSG bestanden bekijken met behulp van de applicatie MailRaider. Na het eenmalig starten van de applicatie kun je de . MSG bestanden openen door erop te dubbelklikken op het bestand.
Voor je gezondheid gebruik je deze smaakmaker in elk geval niet. Zoals je kunt lezen in mijn artikel over MSG / E621, heeft ook Maggi een zeer verslavend effect. Door de smaakversterking kun je voeding zonder Maggi smakeloos, flauw en zelfs oneetbaar vinden.
Om E621 te krijgen wordt natrium aan glutamaat toegevoegd. Zo ontstaat mononatriumglutamaat, wat wordt afgekort tot MNG (of MSG in het Engels). Het is een wit poeder dat lijkt op suiker of zout. Dit poeder wordt vervolgens gebruikt om aan voeding toe te voegen om het hartiger en lekkerder te laten smaken.
MSG kun je bij Asian Food Lovers in kristalpoeder vorm kopen. Bestel MSG vandaag nog voor 13.00 uur en krijg je bestelling de eerstvolgende werkdag geleverd!
Als alternatief is Herbamare aan te bevelen. Dit is zout met biologische kruiden. Het ruikt en smaakt erg lekker en is een directe vervanger voor Aromat.
Bijwerkingen van E621
Er zijn veel mensen die verklaren hoofdpijn, duizeligheid, hartkloppingen,buikpijn , hoge bloeddruk, eczeem, astma, slapeloosheid, allergieën en hyperactiviteit te ondervinden als ze producten gebruiken met daarin E621.
Er is een hoop controverse rond E621, ofwel MSG, vetsin of glutamaat genoemd. Het e-nummer E621 is een voedseladditief dat wordt gebruikt om de smaak te verbeteren. Er wordt beweerd dat E621 allerlei gezondheidsklachten kan veroorzaken, waaronder hoofdpijn en astma (bron).
Eigenlijk zijn voor de smaak maar kleine hoeveelheden (milligrammen) nodig. Chinese restaurants gebruiken echter theelepels vol ve-tsin, waardoor bij mensen die daar gevoelig voor zijn, een allergische reactie ontstaat, die zich uit in een drukkend, blozend gevoel. De klachten zijn overigens snel weer over."
Smaakversterker E-621 is een stof die van nature voorkomt in zeer eiwitrijke producten. Het is de zoutvorm van glutaminezuur, een natuurlijk aminozuur. Naast dit glutamaat bestaat het uit zout en water. De smaakversterker wordt ook wel MSG genoemd, de Engelse afkorting voor de naam monosodium glutamate.
Binnen de E-nummers vallen de smaakversterkers allemaal onder de 600-groep. Dat wil zeggen dat alle smaakversterkers een E-nummer hebben dat begint met E6. De meest beruchte in deze groep is de smaakversterker E621, Mono Sodium Glutamaat of MSG.
Kun je producten met smaakversterkers beter niet eten? Sommige mensen willen smaakversterkers of E-nummers toch liever vermijden. Het is voor mensen die geen klachten ervaren niet nodig smaakversterkers of E-nummers te vermijden, maar er is niets op tegen.
E-nummers zijn stoffen die worden toegevoegd om eigenschappen van voedingsmiddelen te verbeteren. Voorbeelden zijn kleurstoffen, smaakversterkers en conserveermiddelen. E-nummers kunnen worden gewonnen uit de natuur of kunstmatig worden gemaakt in een fabriek.