Wat doet een orthopeed? Orthopedie is gericht op aandoeningen aan het 'bewegingsapparaat'. Dit bestaat uit alle botten, spieren, banden, pezen en gewrichten van het menselijk lichaam. Orthopedie is dus een zeer breed vakgebied en u kunt met allerlei klachten bij een orthopeed terechtkomen.
De orthopeed bekijkt de lichaamsdelen die de klachten veroorzaken, onder andere door reflex-, buig-, strek-, en draaitesten. Soms is aanvullend beeldvormend onderzoek zoals een MRI, een röntgenfoto's, echografie, of ander onderzoek gericht op een specifieke aandoening.
Orthopedische aandoeningen zijn aandoeningen aan het bewegingsapparaat. Dit kunnen aandoeningen aan zowel de spieren, botten als gewrichten zijn. Denk hierbij aan knie-, heup- of rugklachten.
Bij de Arts voor Musculoskeletale geneeskunde (MSK arts) bent u in goede handen. Veel aandoeningen van het houdings- en bewegingsapparaat gaan gepaard met reacties zoals pijn en belemmeringen.
Een orthopedisch chirurg (of orthopeed) is een specialist werkzaam in het ziekenhuis. Een orthopedisch chirurg is gespecialiseerd in het bewegingsapparaat. Hieronder vallen botten, gewrichten, spieren en pezen.
Bij Orthopedie is een aantal chirurgen gespecialiseerd in aandoeningen aan de rug. We doen diverse rugoperaties bij zowel kinderen als volwassenen. Bekende operaties zijn Scoliose operatie en Lumbale spondylodese (vastzetten lendewervels).
Dr. Frank Faber vestigde zich als Algemeen orthopedisch chirurg in oktober 1995 in het Leyenburg Ziekenhuis. Sinds 2007 heeft hij zich volledig toegelegd op de behandeling van voet- en enkel afwijkingen. Hij is daarmee een van de weinige full time voet/enkel chirurgen in Nederland.
Om vast te stellen of u spierreuma hebt, doen we een bloedonderzoek. Kenmerkend voor spierreuma is namelijk de uitzonderlijk hoge bezinkingssnelheid van de rode bloedcellen.
Onderzoek naar een mogelijke spierziekte omvat vrijwel altijd een bloedonderzoek. Belangrijk is de bepaling van de hoeveelheid creatinekinase (CK) in het bloed. Het enzym creatinekinase speelt een rol in de energievoorziening van de spier.
Je kunt zonder verwijzing naar een specialist gaan. De kosten van dit bezoek moet je dan zelf betalen. Voor vergoeding van de kosten is altijd een verwijzing van een arts of huisarts nodig.
Orthopedie is een medisch specialisme dat zich bezighoudt met aandoeningen aan het 'bewegingsapparaat'. Dit bestaat uit alle spieren, banden, botten, pezen en gewrichten van het menselijk lichaam.
Om vast te stellen welk probleem u heeft aan uw schouder, heeft u een gesprek met een orthopedisch chirurg op de polikliniek. Deze arts voert daarnaast een lichamelijk onderzoek uit. Vóór of direct na uw gesprek worden röntgenfoto's gemaakt. Hierop kan de arts zien of er afwijkingen zijn aan het bot van uw schouder.
De orthopeed kan u helpen bij: Klachten aan gewrichten: bijvoorbeeld slijtage (artrose) of pijn van uw meniscus. Klachten aan uw gewrichtsprothese: bijvoorbeeld pijn, stijfheid of instabiliteit. Pijn in spieren en pezen: bijvoorbeeld een spierscheurtje of sportblessure.
Behandelingen. Met deze heupoperatie kan de orthopedisch chirurg pijn aan uw heupen en bewegingsbeperking verhelpen door afwijkingen aan de heupkom weg te nemen. Met een kijkoperatie (artroscopie) van de heup kan de orthopedisch chirurg met speciale apparatuur in uw heup kijken, om mogelijke afwijkingen op te sporen.
De huisarts kan de diagnose stellen en je verwijzen naar een fysio- of oefentherapeut, een ergotherapeut of een podotherapeut. Soms verwijst de huisarts je naar een reumatoloog, bijvoorbeeld om uit te laten sluiten dat jouw klachten niet door iets anders dan artrose worden veroorzaakt.
Aan spierreuma of welke vorm van reuma is iets te doen. U kunt pijnstillers nemen, paracetamol of ibuprofen-achtige medicijnen, maar die helpen maar matig. Warm houden onder de douche of juist koelen met een icepack kan helpen. Fysiotherapie helpt eigenlijk niks, maar het is wel goed om in beweging te blijven.
De verschillen tussen spierreuma en fibromyalgie
Zo is er bij spierreuma sprake van pijn en stijfheid in specifieke spiergroepen. Deze pijn wordt meestal veroorzaakt door ontstoken gewrichten, pezen en slijmbeurzen. Bij fibromyalgie zijn het de tenderpoints die pijnlijk zijn.
De belangrijkste klachten bij fibromyalgie zijn pijn, stijfheid en moeheid. Gewone bezigheden zoals huishouden, werken en sporten zijn daardoor soms moeilijk te doen. Soms is zelfs fietsen en wandelen te veel. Slapen gaat vaak slecht.
Welke medicijnen worden gebruikt bij spierkrampen? Spierverslappers kunnen spierkrampen voorkomen of kunnen verkrampte spieren verslappen. Voorbeelden zijn hydrokinine, baclofen, botuline A toxine, tizanidine en tolpersion. Benzodiazepines hebben een spierontspannende werking.
Het salaris van een orthopedisch chirurg is conform de cao Arbeidsvoorwaarden Medisch Specialisten (AMS). Op basis van een 45-urige werkweek verdiend een net afgestudeerde orthopeed ongeveer €5.800,- bruto per maand. Na het opdoen van meer ervaring kan dit oplopen tot €10.800,- bruto per maand.
Op de speciale voet- en enkelpoli worden ingewikkelde voet- en enkelaandoeningen beoordeeld. Samen met u wordt een behandelplan opgesteld en besproken. De behandeling kan zowel operatief als niet-operatief (bijv. fysiotherapie, medicatie, tape-behandeling, orthopedische schoenen) zijn.
Een orthopedisch geneeskundige helpt bij klachten aan gewrichten, pezen, peesscheden en slijmbeurzen. Wordt u behandeld door een medisch specialist, bijvoorbeeld een orthopedisch chirurg (orthopeed)? Dan valt de behandeling onder de vergoeding Medisch-specialistische zorg.