Elke stof waar natuurlijke vezels in verwerkt zijn, hebben het risico te krimpen met wassen. Natuurlijke vezels zijn bijvoorbeeld katoen, zijde, wol, jute en linnen.
Een halfsynthetische stof zoals viscose kan krimpen en was je op maximaal 30 graden. Varianten zoals Modal en Lyocell (Tencel) hebben daar minder last van en kun je op maximaal 40 graden wassen.
De kans dat katoen krimpt neemt toe naarmate je warmer wast. Op 90 graden zal de stof dus meer krimpen dan op 60 graden. Wil je krimp voorkomen? Was dan bij voorkeur lager dan 60 graden.
Het beste houd je een maximale temperatuur van 40 graden aan. Bij hogere temperaturen kan het krimpen.
Tijdens het maken van het kledingstuk komt de stof onder spanning te staan. De hitte van wassen en drogen tast deze spanning aan, met krimpen als gevolg.
Niet te heet, te koud en te lang
Ook kan de kleding te lang stil blijven staan in water met teveel waspoeder. Fijne handwas moet snel gebeuren en daarbij niet te veel wrijven. Naast te warm kan te koud water funest zijn voor wol; de vezels ook daarvan 'schrikken' en in elkaar krimpen.
Door voldoende te sporten en op je houding te letten door bijvoorbeeld aan yoga of pilates te doen, kun je voorkomen dat je later krom gaat lopen. Dit scheelt al een hoop. Kortom: je kunt niet voorkomen dat je later als je ouder wordt gaat krimpen, maar je kunt er wel het beste van maken.
Als er veel vlekken op het wasgoed zitten, kies je voor 90 of 95 graden. Gebruikte handdoeken en dweilen die niet erg bevlekt zijn, was je op 60 graden.
Wassen op 60° C is perfect om keukenhanddoeken, schotelvodden of beddengoed weer kraaknet te krijgen. Deze temperatuur geeft je de zekerheid dat dit wasgoed hygiënisch schoon uit de machine komt. Ook sportsokken of wit ondergoed was je op 60° C.
De wasmachine op 90 graden schoonmaken
Voor het schoonmaken van de wasmachine kun je het best een beetje waspoeder voor witte was gebruiken en wat (oud) wasgoed in de trommel op 90 graden mee te laten draaien om 'm goed schoon te vegen. Het witte waspoeder bevat zuurstofbleekmiddel wat micro-organismen tegengaat.
Wassen op 30°C (of kouder)
Op deze temperatuur was je wasgoed dat niet erg vies is. Deze lage temperatuur is geschikt voor gezonde mensen, zonder lagere weerstand of allergieën.
Hoeveel procent krimpt katoen
Katoen krimpt gemiddeld tussen de 5% tot soms wel 20%. Afhankelijk van de temperatuur waarop je katoen verhit, verandert het krimppercentage ook. Er is echter ook katoenen kleding die vooraf gekrompen is, dus bij het fabricageproces zijn de vezels al gekrompen.
Voorgekrompen katoen krimpt normaalgesproken maar 2-5%. Katoen dat niet voorgekrompen is kan wel 20% krimpen als je niet oppast. Dit geldt echter alleen voor 100% katoen. Katoen dat gemengd is met synthetische vezels of andere materialen kan meer of minder krimpen dan puur katoen.
Polyester is warmtegevoelig, hoge temperaturen kunnen ervoor zorgen dat het smelt, krimpt of vervormt. Selecteer nooit het wasprogramma voor warm water of hoge temperaturen wanneer je de wasmachine, droger of strijkijzer gebruikt.
Wasvoorschriften katoen
Zorg er wel voor dat de temperatuur van jouw wasmachine niet boven 40 graden komt, want als katoen voor de eerste keer wordt gewassen kan het namelijk krimpen. Onder de 40 graden zit je in de zogenaamde “safe zone”.
Sommige mensen vragen zich af of je ondergoed apart moet wassen, maar handdoeken en ondergoed kunnen prima samen in de wasmachine en dat geldt ook voor sokken. Let er wel op dat je de juiste kleuren bij elkaar in de wasmachine doet.
Deze stoffen verdragen warmte slecht. Hoewel 40 graden voldoende is om je ondergoed schoon te krijgen doodt deze temperatuur de bacteriën in je ondergoed niet. Het is dus aan te raden om je ondergoed eens in de zoveel tijd op 60 graden te wassen.
Handdoeken wassen op zo'n 30 – 40 graden is voldoende. Zo worden ze goed schoon en gaan ze langer mee. Bij nieuwe handdoeken en bij erg vuile handdoeken kunt u wel kiezen om ze op 60 graden te wassen.
In de meeste gevallen kun je ondergoed dus op 30 graden wassen. Is het echter nodig om 'hygiënisch schoon' te wassen (bijvoorbeeld door bovenmatige tekenen van gebruik), dan is 60 graden de beste keuze. Check wel altijd even het wasvoorschrift in je ondergoed.
We raden je aan om je dekbedovertrek, kussenslo(o)p(en) en hoeslaken iedere week te verschonen. Dit zijn dan ook de onderdelen waar je direct op of onder ligt. Lukt het je (een keer) niet om het op tijd te wassen? Zorg er dan voor dat je iedere week je dekbed buiten of in het raam laat luchten en af en toe opschudt.
Om bacteriën tijdens de was te doden, moet je je wasgoed dus op minimaal 55 graden wassen. Met een 60-gradenprogramma zit je dan dus goed. En stop je je was na het wassen in de droger, dan gaan bacteriën die levend de wasmachine hebben verlaten alsnog dood.
De krimp zet in als je eind 40 bent. Veel vrouwen zijn rond hun 70ste ruim 5 centimeter korter dan op hun 20ste. Bij mannen verloopt dat proces oneerlijk genoeg een stuk langzamer. Het krimpen komt doordat de schijven tussen de wervelkolom platter worden en de ruimte tussen de gewrichten versmalt.
Je krijgt rimpels, en ook je kraakbeen droogt uit. Kraakbeen zit op verschillende plekken in je lichaam, onder andere in je wervelkolom, in de schijven tussen je wervels, de tussenwervelschijven. Die tussenwervelschijven worden dunner, en de wervels komen dichter op elkaar te zitten. Het grote krimpen is begonnen!