De hersenen worden in een omkeerbare coma gebracht, zo blijkt uit een onderzoek bij mensen onder volledige narcose. De hersenactiviteit is veel lager, dan wanneer iemand slaapt. Bijna net zo laag als bij een patiënt wiens hersenstam niet meer werkt, zoals bij comatueuze hersenen.
Samenvatting. Na een behandeling onder algehele anesthesie kunnen tijdelijke geheugenstoornissen optreden en pre-existente geheugenstoornissen verergeren. In de literatuur wordt een frequentie van postoperatieve cognitiestoornissen van tussen de 10 en 50% gesteld.
Verwardheid en geheugenverlies
Komt voor bij ongeveer 1 op 100 verdovingen, zowel bij algemene als regionale anesthesie. Vooral bij oudere patiënten die geopereerd werden, komt verwardheid of geheugenverlies voor. Het is meestal tijdelijk, maar kan soms meerdere dagen tot zelfs weken duren.
Geheugen- en concentratieproblemen, vermoeidheid
Ook de behandeling zelf en de daardoor uitgelokte stressreactie kunnen hiertoe leiden. Het is belangrijk om te beseffen dat uw lichaam na de operatie een periode nodig heeft om zich te herstellen en u zich dus niet direct weer fit voelt.
Nadelen van narcose
Narcose kan bij sommige patiënten misselijkheid veroorzaken. In het algemeen hebben patiënten die narcose hebben gekregen, na de operatie meer pijn dan bij een plaatselijke verdoving. Vooral bij een grotere operatie kan dit nogal wat verschil maken.
Bijwerkingen en complicaties
Kort na de operatie kunt u zich nog slaperig voelen en af en toe wegdommelen. Dat is heel normaal. Het duurt een dag voordat de narcose is uitgewerkt. Uw lichaam zal echter nog enkele dagen tot weken nodig hebben om helemaal te herstellen, afhankelijk van de grootte van de operatie.
Als je onder narcose bent kun je niet uit jezelf wakker worden. De anesthesioloog is de dokter die jou de slaapmedicijnen gaat geven.Hij zorgt voor jou als je onder narcose bent en zorgt ervoor dat je weer wakker wordt als de ingreep klaar is. We noemen hem ook wel de slaapdokter.
In de meeste ziekenhuizen worden patiënten aangespoord nagellak, kunstnagels of een piercing preoperatief te verwijderen omdat wordt gedacht dat deze versiering problemen kan gaan geven. Regelmatig kunnen de genoemde lichaamsversieringen echter niet probleemloos worden verwijderd.
Een operatie heeft na-effecten: het lichaam reageert op de ingreep en start herstel- en genezingsprocessen. Die processen worden vaak door veranderende hormonen gestuurd. Daardoor kan de patiënt zich tijdelijk minder goed voelen. Meestal gaan klachten na korte tijd weer weg.
Veelgebruikte slaapmiddelen (anesthetica) zijn thiopental en propofol. Tijdens het inbrengen van de middelen krijg je soms een mondkapje met extra zuurstof.
Een patiënt onder volledige narcose is niet in slaap, maar lijkt eerder in coma te liggen. Dat concluderen wetenschappers na onderzoek te hebben gedaan naar de hersenactiviteiten van patiënten onder narcose. Patiënten die een operatie ondergaan krijgen vaak te horen dat de hersenen tijdens de operatie slapen.
Vooral bij oudere mensen is verwardheid na een operatie frequent. Geheugenstoornissen kunnen in sommige gevallen enkele dagen tot maanden blijven bestaan.
Van narcose/anesthesie zelf wordt je niet dement. Als mensen na een operatie lichamelijk ofgeestelijk 'niet meer de oude worden'dan komt het door alles wat er tijdens een operatie gebeurt.
Tijdens een gewone slaap zijn de hersenen, in tegenstelling tot tijdens een narcose, juist wel actief, waardoor je droomt. Dromen kan niet tijdens een narcose.
Na anesthesie mag u gedurende 24 uur niet zelfstandig deelnemen aan het verkeer of met machines werken. Regel daarom vooraf iemand die u na de ingreep terug naar huis brengt. Het is belangrijk dat u de eerste nacht na de ingreep niet alleen thuis bent.
Dit middel helpt uw lichaam meer bloedlichaampjes aan te maken waardoor het makkelijker herstelt na de operatie. Wat dit inhoudt en of u dit nodig heeft vertelt de anesthesioloog u.
Specialist anesthesie prof. dr. Luc Herregods (UGent) neemt je mee achter de schermen. Vanaf dat je in slaapt bent voor een chirurgische operatie, dient de anesthesist pijnstilling toe zodat jij er niets van voelt.
Waterijsjes hebben een pijnstillend effect en verminderen daarmee de behoefte aan pijnstillers. Ook hebben zij een positief effect op de patiënttevredenheid. Hiermee onderscheidt het Maasziekenhuis zich op het gebied van welbevinden direct na de operatie.
Algehele verdoving (narcose) Bij een algehele verdoving (narcose) krijgt u een slaapmiddel via een infuus toegediend. U valt in slaap en wordt pas na afloop van de operatie weer wakker. - Vaak kan er een 'blauw oog' ontstaan.
Hoe moet het als ik ongesteld ben tijdens de operatie? Je kunt gewoon een maandverband of een tampon dragen. Dan is er niets aan de hand.
Voor de operatie is het van belang dat de huid niet te vet is. U wordt daarom gevraagd om geen bodylotion te gebruiken. Als u aan uw gezicht geholpen wordt, mag u geen make-up of dagcrème gebruiken.
Bij sommige operaties is het volgende belangrijk: Menstrueren: soms mag u niet ongesteld zijn.Of kan de operatie alleen doorgaan als u in de 2e week van uw menstruatiecyclus zit. Als dit zo is, staat dit in de afspraakbrief.
Over het algemeen bent u vrij snel wakker. Als alles stabiel is mag u na een bepaalde tijd (minimaal 30 minuten) terug naar de verpleegafdeling.
Hierbij is uw hele lichaam verdoofd en bent u buiten bewustzijn. U merkt niets van de operatie en kunt er zich ook later niks van herinneren. De slaapmiddelen krijgt u via een infuus. U wordt beademd en uw hartslag, bloeddruk, zuurstofgehalte en diepte van de anesthesie worden in de gaten gehouden.
Daarom plaatsen we vaak voordat de operatie begint een beademingsbuis (plastic buisje) in uw keel. Dit gebeurt als u onder narcose bent. Bij sommige ingrepen worden extra infusen ingebracht, bijvoorbeeld een centrale lijn (infuus in de halsader), een arterielijn (infuus in de slagader in de pols) of een blaaskatheter.