Best kiest men een vetstof die geschikt is voor langdurige verhitting en bijvoorbeeld geen extra vierge olijfolie (olijfolie van de eerste persing). Deze olie is niet bestand tegen langdurige verhitting; ze verbrandt en vormt een film op de antikleeflaag.
Als eerste keuze om in te bakken raden wij boter aan, maar je kan ook kiezen voor een olie met een hoog verbrandingspunt zoals zonnebloem- of pindaolie.
Makkelijk schoon te maken
Onze pannen zijn heel eenvoudig schoon te maken met een zachte spons en een warm sopje. Ze zijn ook vaatwasserbestendig. Vermijd schuurmiddelen, staalwol of ijzeren sponzen.
Vermijd oververhitting om te voorkomen dat het voedsel of de olie in de pan aanbrandt. Laat je olie nooit roken of aanbranden. Het kookgerei is vaatwasmachinebestendig (behalve in geval van een houten handvat), maar we raden je aan om het met de hand af te wassen om de levensduur van de coating te maximaliseren.
Greenpan is een innovatief en duurzaam merk voor iedereen die écht gezond wil koken. De revolutionaire pannen van Greenpan beschikken over een gezonde anti-aanbaklaag.Deze is gemaakt op basis van zand en bevat geen schadelijke chemische stoffen.
Met GreenPan zit je goed: bijna al onze collecties werken perfect op inductie dankzij hun speciale bodem met ferromagnetische deeltjes.
De GreenPanTM Featherweights collectie mag in de oven (deksel ovenvast tot 200°C ) en kan gebruikt worden op alle vuren, inclusief inductie. Ze is gemakkelijk te reinigen en mag zelfs in de vaatwasser.
Dan bak je er nog een dun laagje extra vuil bovenop. Dit bouwt heel geleidelijk op, tot je merkt dat de antiaanbaklaag niet zo goed meer functioneert. Producten die je nog zorgeloos zonder kleven kon bakken toen de pan nieuw was bakken nu ineens aan. Dan weet je dat je te ver bent gegaan.
Niet alleen schoonmaaksoda is een wondermiddel, ook baking soda is een veelgebruikt, krachtig en duurzaam schoonmaakmiddel. Maak een papje van baking soda en een beetje water, en smeer dit op de aangebrande plekken.Laat dit een uurtje staan en de baking soda neemt de aangebrande resten zo met zich mee.
BK Greenpan Keramische Antikleef Pannenset 5-delig - Inductie - Greenpan - Pan - Mat - Koken - Keuken - RVS Pan - Pannenset - Anti aanbak.
Vaatwassers, schoonmaakmiddelen en afwasmiddelen zijn een no-go bij een plaatstalen pan, echt niet doen! Een plaatstalen pan heeft een hekel aan zuur en dat is precies wat de meeste schoonmaakmiddelen in overvloed bevat. Je zet niet alleen je seasoning op het spel, maar je riskeert ook een fikse dosis roest.
Azijn. Bij azijn gebruik je niet heet water, maar koud water. Voeg wat azijn in je pan met koud water. Laat dit een kwartiertje weken en vuil zal los komen, schrob hierna met een afwasborstel de aangebrande resten los.
Ze warmt sneller op dan traditionele antiaanbaklagen en ze bevat géén schadelijke PFAS-chemicaliën. Daarom zeggen we dat gezond koken begint met GreenPan.
Doe een laagje van 1-2mm plantaardige olie in de pan. Gebruik bij voorkeur olie die goed heet mag worden, zoals zonnebloemolie of arachideolie, dus liever geen olijfolie omdat die te snel verbrandt. Zorg ervoor dat je de rand aan de binnenkant ook met olie invet.
Het beste om in te bakken of te frituren is olie of zachte of vloeibare margarine uit een fles. Behalve vloeibaar frituurvet is gewone plantaardige olie, zoals zonnebloemolie en olijfolie, ook geschikt om in te frituren.
Een keramische antiaanbaklaag is een gladde structuur dat in laagjes wordt aangebracht in een pan of pot. Het voordeel van de keramische antiaanbaklaag is dat deze 100% gezond is. In tegenstelling tot andere antiaanbaklagen die bijvoorbeeld PFAS, PFTE, PFOA of Teflon bevatten.
Samen met azijn is baking soda een krachtig ontstoppend middel. Doe rustig een kop baking soda en giet daarna rustig een kop azijn in de gootsteen. Het mengsel zal een beetje gaan schuimen. Maak het weer schoon met wat heet water en de gootsteen is weer helemaal ontstopt.
Baking soda, je kent het vast om mee te bakken of om in gerechten te verwerken. Maar wist je dat je er ook heel goed mee kunt schoonmaken?! Het is een stuk minder extreem dan kristalsoda en net zo effectief.
Soda is een uitstekend schuurmiddel en neemt vuil en nare geurtjes goed op. Wilt u voegen schoonmaken met baking soda, dan doet u gewoon wat soda op een natte spons en boent u de voegen stralend schoon. Spoel alles nadien af met wat water en wrijf het even droog met een doek.
Gietijzeren pannen zijn onze favoriete "gezonde" pannen. Gietijzer heeft e een geode warmtegeleiding en kan tegen hoge temperaturen. Het opwarmen van de pan duurt wat langer dan bij een RVS of aluminium pan, maar eenmaal op temperatuur houden ze deze hitte veel langer vast.
De makkelijkste oplossing; ga voor een pan met een keramische antiaanbaklaag. Zo'n keramische antiaanbaklaag is goed bestand tegen hoge temperaturen en er komen geen gifstoffen vrij tijdens het bakken.
Een keramische pan kan meer hitte verdragen dan normale pannen, maar wanneer de pan op temperatuur is hoeft u de pan niet verder te verhitten. Keramische pannen behouden hun warmte vrij lang. Het beste is dus om het vuur iets terug te draaien, om te voorkomen dat de keramische laag beschadigd.
Kan het glazen deksel van mijn pan in de oven? Ja, het glazen deksel is ovenbestendig tot 220°C. Dompel een heet deksel nooit onder in koud water, door de thermische schok kan het deksel mogelijks barsten.
De GreenPan is een keramische pan uit België.
Greenpan koop je online bij Blokker.