De kikker houdt namelijk de inwendige sluitspier van de anus aangespannen als hij niet aan het poepen is.
AMSTERDAM – Kikkers en padden zijn in staat om vreemde voorwerpen die in hun lichaam belanden, via hun blaas uit te scheiden. Dat hebben Australische wetenschappers ontdekt. Als er een voorwerp in het lichaam van een kikker terecht komt dat niet lichaamseigen is, zet de blaas van het dier uit.
Deze drie soorten komen namelijk vrij veel in Nederland voor. Zo leeft een bastaardkikker het liefst in de buurt van water waar de zon op kan schijnen, terwijl de bruine kikker en de gewone pad prima zonder goede waterbron kunnen.
Overigens, de kikkers bijten niet, het gif zit in de huid en komt vrij bij overmatige stress en is slechts dan gevaarlijk indien het in de bloedbaan van een aanvaller komt. Daarbij bevatten slechts een handvol soorten pijlgifkikkers huidgif in levensbedreigende hoeveelheden.
Kikkers die in aanraking komen met de chemische stof, kunnen binnen een uur sterven. Andere fungiciden, herbiciden en pesticiden bleken ook acuut giftig, zelfs al werd er maar 10 procent van de wettelijke dosis gebruikt.
Ze maken daarmee onderling hun aanwezigheid kenbaar en proberen vrouwtjes te lokken. Ze roepen alleen in de periode, dat ze zich voortplanten. Dat begint in mei en loopt af in juni. Sommige volhouders willen ook nog wel eens op een zwoele zomeravond een eindje kwaken.
Horen zonder oren
Hoewel kikkers geen oorschelpen hebben, kunnen ze wel degelijk horen. Ze hebben net als mensen een trommelvlies, maar dat zit bij kikkers gewoon aan de buitenkant. Bij bruine en groene kikkers kun je dat vaak goed zien als een rondje net achter de ogen.
Amfibieën hebben een bijzondere gave: ze kunnen water ruiken! Heb je net een tuinvijvertje aangelegd, dan is het zaak om te wachten. Ze zullen vast wel komen, zelfs al woon je aan de rand van de stad. Koop geen kikkers of salamanders in een tuincentrum.
Kikkers hebben geen gebit zoals mensen en omdat een echte onderkaak ontbreekt hebben ze alleen kegelvormige, in de bovenkaak gepositioneerde tanden (maxillaire tanden).
Zo brengen ze hun interne vochtbalans weer op peil. Een volle blaas is echter niet de enige reden waarom kikkers plassen. Ze gebruiken het ook als een natuurlijk verdedigingsmechanisme wanneer ze zich niet helemaal op hun gemak voelen, bijvoorbeeld bij stress, angst of de dreiging van een roofdier.
Hoewel het niet nodig is om de kikkers te voeren, kan de liefhebber ze handtam maken door regelmatig meelwormen uit de hand of uit een bakje te laten eten. Ze zullen als ze het gewend zijn op het gerammel met het bakje al te voorschijn komen.
Kikkers zijn dan weer geen hoogvliegers: zij hebben weinig hersenen voor hun gewicht. Naast deze massaverhouding spelen ook andere factoren mee om intelligentie te bepalen, waaronder geheugen, ruimtelijke oriëntatie en gebruik van werktuigen.
Kikkers, salamanders en padden zijn amfibieën en dus regenliefhebbers bij uitstek. Ze leven zowel in het water als op het land, mede dankzij hun dunne huid die water en zuurstof doorlaat. Maar hun tere vel droogt ook snel uit. Vandaar dat ze het liefst in de regen tevoorschijn komen, zodat wij ze kunnen bekijken.
Inderdaad, sommige kikkersoorten (en meer in het algemeen amfibieën) kunnen in de loop van hun leven van geslacht veranderen. Dit kan trouwens in de twee richtingen, nl. van vrouwtjes naar mannetjes en omgekeerd van mannetjes naar vrouwtjes.
Gedrag : Kikkers zijn koudbloedigen wat wil zeggen dat hun lichaamstemperatuur afhangt van de temperatuur in de omgeving. Heel weinig soorten kunnen een temperatuur onder 4° C of boven 40° C verdragen . Daarbij komt nog kijken dat de dunne, klamme huid van de kikker weinig bescherming biedt tegen vochtverlies.
Langzaam verdwijnt hun staart en krijgen ze longen. De kikkervisjes zijn kikkers geworden! Nu kunnen ze het water verlaten en hun eerste sprongetjes aan land zetten.
Kikkerogen kunnen veel kleur zien en doordat ze een reflecterend laagje op het netvlies hebben zien ze zelfs goed in schemerlicht. Kikkers zien overigens alleen bewegende dingen, dat heeft niets met de ogen, maar met de signaalverwerking in de hersenen te maken.
Het beste antwoord. Padden gaan op het land in een winterslaap, die duurt ongeveer 5 maanden, dus dan eten ze niet. Maar ook in de zomer kan een pad wel enkele maanden zonder voedsel. het is een koudbloedig dier en hoeft ook niet vochtig te blijven zoals een kikker.
Rommel in je tuin trekt, net als hoog gras, kikkers aan. Als je tuin netjes is, blijven kikkers weg. Verwijder alle lege potten, oud hout, houtsnippers, en alle andere donkere, vochtige plekken waar kikkers zich kunnen verstoppen. Gebruik je buitenlichten niet.
De Gewone pad is een nachtdier en de Bruine kikker is een dagdier. De kikkers en padden vullen elkaar daarmee mooi aan in de jacht op de naaktslakken en andere diertjes. Padden houden zich overdag het liefst schuil in een koele en donkere plaats, om 's nachts op jacht te gaan.
Hele kikkers eten wordt hoofdzakelijk in China gedaan. Daar gaat de hele kikker in de soep.
Kikkers zijn rare snuiters. Sommige soorten zijn uitgerust met kleine, minuscule tandjes op hun bovenkaak, terwijl andere volledig tandeloos door het leven gaan. En slechts één kikker – van de meer dan 7.000 soorten – heeft een heus gebit.
Jagen Veel kikkers leven graag in de buurt van water. De groene en bruine kikker zie je daarom vaak in plassen of sloten. Tussen het riet en andere waterplanten kunnen ze zich verstoppen voor vijanden. Er zijn veel dieren die wel van een kikkermaaltijd houden, zoals roofvissen, meeuwen, reigers, ratten en zelfs egels!
Verreweg de eenvoudigste manier om van padden in huis af te komen is ze op te tillen en buiten weer neer te zetten. Plaats ze zo ver mogelijk van het huis weg, zodat ze niet meteen weer naar binnen springen. Padden leren niet om weg te blijven, maar door ze weg te zetten ben je er wel tijdelijk vanaf.