Buienradar - weer
Deze app gaat al mee van de begindagen van Android en ze bevat een handige interface en eigen widgets. Anders dan de KNMI-app krijg je ook op langere termijn meer weersinformatie te zien in Accuweather, ook al kiezen we nog steeds voor de KNMI-app als het om nauwkeurigheid gaat.
Nu gratis downloaden! De Weer & Radar app geeft nauwkeurige informatie over het huidige weer op uw actuele locatie en voor andere steden wereldwijd. Véél meer dan een buienradar of neerslagradar! De Weer Radar geeft aan waar regen, ijzel of sneeuw valt.
Weeronline is één van de mooiere weer-apps die je kunt downloaden. Bovenaan de app zie je direct een korte samenvatting van het weer, zodat je meteen kunt zien of er regen onderweg is. Voor de komende 48 uur kun je de weersverwachting per uur bekijken. Voor de komende twee weken kun je de voorspelling per dagdeel zien.
KNMI Weer
De KNMI app komt uit veel tests het beste uit de verf als het om de nauwkeurigheid van de voorspellingen gaat.
Buienradar Plus
Wil je géén advertenties in de Buienradar app? Geen probleem! Neem Buienradar Plus voor €3,49 per jaar (€0,29 per maand). Buienradar Plus is Ieder moment opzegbaar.
AccuWeather gaat voor nauwkeurige voorspellingen en biedt daarnaast ook veel andere gegevens omtrent luchtdruk en de UV-index. Met zijn recente grote update dit jaar kreeg AccuWeather een nieuw uiterlijk en indeling die meer focust op de weersverwachting op een nauwkeurige verwachting op korte termijn.
KNMI-app voor Android downloaden
De app is gratis, reclamevrij en werkt op elke smartphone met Android 4.0 of nieuwer.
Informatie van buienradars is over het algemeen goed betrouwbaar, maar de 100% wordt niet gehaald. Houd er rekening mee dat er soms een onverwachte bui kan langskomen, zeker als de atmosfeer onrustig is.
De website Buienradar begon met die handige functie, maar Buienalarm voert hem het best uit op de iPhone en iPad. Op basis van je favoriete locaties toont Buienalarm een grafiek waarin je de hoeveelheid regen in de komende twee uur ziet.
Standaard Weer-app gebruiken
Niet alleen op je eigen locatie, maar op allerlei andere plekken die je handmatig hebt ingesteld. Op de iPhone en Apple Watch vond je altijd al de standaard Weer-app en vanaf najaar 2022 vind je de Weer-app ook op de iPad en Mac. Daarnaast kun je gebruik maken van widgets en complicaties.
Hoe krijg ik die weer terug. Het startscherm ingedrukt houden, onderin op Widgets klikken, laatste pagina "Weer" klikken.
Buienalarm wordt veel gebruikt omdat in een oogopslag te zien is wanneer het gaat regenen of juist wanneer het ophoudt. De app is gratis te downloaden voor apparaten met Android en voor iPhones en iPads.
“Het beste is gewoon even de website of app van het KNMI te bekijken, maar ook Weerplaza en MeteoGroup zijn betrouwbaar omdat zij de data van het KNMI gebruiken”, zegt Van Delden.
Met de Weer-app kun je zien wat voor weer het op je huidige locatie wordt. Je kunt onder meer de weersverwachting per uur en voor de komende 10 dagen en informatie over noodweer bekijken. Siri: Zeg iets als: "Wat voor weer wordt het vandaag?" of "Hoe hard waait het?" Siri gebruiken.
Het rare is dat die van Google geen app is. Hij staat niet in de Play Store of in de App Store. Op Android ga je naar Overzicht (veeg naar rechts) en dan zie je bovenaan het weer (Of je vraagt “Wat is het weer” aan de Assistent). Daar klik je dan op, en daarna het hamburgermenu linksboven: “Zet op startscherm“.
Hoe moet u de buienradar lezen? Zoals u net hebt gelezen betekent des te donkerder de kleuren, des te groter de buien zijn, zo werkt het ook andersom. Lichte neerslag wordt aangeduid door een witte kleur. Dit kan ook betekenen dat de neerslag zo licht is dat het al is verdampt voordat dit de grond heeft bereikt.
Buienradar was er als eerste bij, maar Buienalarm is het slimste. Met deze app hoef je namelijk niet zelf te checken of er nog buien in aantocht zijn, maar wordt je op de hoogte gehouden. Als je de app voor de eerste keer opent kun je je eigen locatie invullen, of automatisch je locatie laten bepalen.
Navraag van de Telegraaf bij Infoplaza, onder andere bekend van de Weerplaza app, maakt duidelijk dat weer-apps inderdaad minder betrouwbaar zijn momenteel. De reden hiervan is dat er door het coronavirus veel minder gevlogen wordt.
Als laatste heb je soms nog dat er een bui ver weg van de radar zit, maar dat deze niet heel hoog is. Door de kromming van de aarde kan het nu zo zijn dat de radar "over" deze bui heen kijkt! Daardoor ziet deze de bui niet en verschijnt deze dus niet op het radarbeeld, terwijl het er wel degelijk regent.
Beste regen app: Buienradar
Dan werp je even een blik op de regengrafiek. Zo weet je direct of het hondenweer wordt of dat je paraplu thuis kan blijven. Je kunt zelfs voor de komende twee uur zien of er regen op komst is.
Het meest betrouwbare weermodel dat in de diverse Europese weerkamers wordt gebruikt, is het ECMWF weermodel (Het Europees weermodel heeft 2x een update). ECMWF staat voor European Centrum for Medium Range Forecast.
Tot 3 dagen vooruit is het weer met 98% zekerheid te voorspellen. Tot 5 dagen vooruit is dat met 92%. Bij een weersverwachting van 7 dagen vooruit daalt die betrouwbaarheid naar 75%. En vanaf 10 dagen is de gemiddelde betrouwbaarheid minstens 45%.