Om uw slaapanalyse bij te houden in iOS 13, opent u de Klok-app, tikt u op het tabblad 'Bedtijd' en tikt u vervolgens op 'Toon meer in Gezondheid'. Uw slaapanalyse geeft aan hoeveel tijd u in bed of slapend doorbrengt.
Slaap-functie in gezondheid
Niet alleen wordt geregistreerd als je actief je iPhone gebruikt, maar ook wanneer je deze hebt opgepakt of verplaatst. Dit is een teken dat je wakker bent en dus niet slaapt. Met behulp van de slaapmodus wordt Niet Storen automatisch ingeschakeld en het scherm gedimd en vergrendeld.
Het horloge meet de tijd die tussen iedere hartslag zit. Dit wordt vervolgens gecombineerd met de bewegingsmeter. Op basis van deze gegevens kan het horloge bepalen of je slaapt, wakker bent en in welk slaapstadium je je bevindt.
Slaapkwaliteit meet je niet met een app
Slaapstadia worden sowieso door geen enkele applicatie goed gemeten, meldt slaapprofessor Van Someren. Hofman, slaapexpert aan de UvA, vult aan: "Slaapstadia kun je alleen meten door elektroden op de schedel te plakken die de hersengolven meten.
De nachtmodus wordt automatisch ingeschakeld wanneer de camera detecteert dat er weinig omgevingslicht is. Het symbool 'Nachtmodus' bovenaan het beeldscherm wordt geel wanneer de functie actief is. Het maken van een foto in de nachtmodus kan snel gaan, maar kan ook enkele seconden duren.
In de statusbalk van je iPhone of iPad zal er een maantje verschijnen, dit geeft aan dat Niet Storen actief is. De meldingen ontvang je wel op je iDevice, maar je wordt niet op de hoogte gebracht daarvan.
Met Nightshift komt er een oranje gekleurde filter over je scherm. Op die manier wordt het blauwe licht dat er normaal uitstraalt gecontrasteerd en dus verminderd. Met Nightshift wordt het vooral in het donker prettiger om naar je scherm te kijken.
Gemiddeld wordt de hele slaapcyclus, die ongeveer anderhalf uur duurt, zo'n 3 tot 6 keer per nacht doorlopen. De eerste 4,5 uur van je slaapcyclus is het belangrijkst. Deze periode van diepe slaap heb je nodig om overdag te kunnen functioneren, uitgaande van een normaal dag-nachtritme. Het is een absoluut minimum.
Onze slaap bestaat uit vier verschillende fases: de sluimerfase (1), lichte slaapfase (2), de diepe slaapfase (3) en de remslaap (4). Hoewel we ongeveer de helft van onze nacht in fase 2 doorbrengen, en een kwart in de remslaap, spenderen we ook gemiddeld 15 tot 20 percent van onze nachtrust in de diepe slaapfase.
Slaapcoach Irma Leijten: “Per nacht doorlopen we zo'n vijf slaapcycli van ongeveer 1,5 uur per stuk. De eerste drie vormen de kernslaap, met de diepe slaap die zo'n kwart van de totale slaap vormt. Dat is dus ongeveer anderhalf tot twee uur.
Een slaapcyclus duurt ongeveer 90 tot 120 minuten. In een normale nacht wordt deze 4 à 5 keer doorlopen. Doorgaans word je na elke cyclus even wakker. Je lichaam checkt even of er geen pijnprikkels zijn, of je blaas niet te vol is en of de omgeving veilig is.
“Mensen die niet diep genoeg slapen, voelen zich overdag niet goed uitgerust. Niet diep genoeg slapen kan te maken hebben met het gebruik van bepaalde middelen, zoals alcohol of slaaptabletten. Je slaapt dan wel, maar de kwaliteit is niet optimaal. Diep kunnen slapen hangt ook samen met de opgebouwde slaapdruk.
REM-slaap:
De diepe slaap (fase 3 en 4) en de droomslaap zijn het belangrijkst. De diepe slaap zorgt voor lichamelijk herstel en de droomslaap zorgt voor geestelijk herstel.
Na een bepaalde tijd gaat je toestel vanzelf in slaapstand om de batterij te besparen. Dit is een handige functie, maar kan voor frustratie zorgen wanneer deze tijd te kort is. Open hiervoor de instellingen van je toestel. Kies in het menu Weergave of Display.
Sleep As Android
De app laat je wakker worden in jouw optimale slaapfase. Waar gewone wekkers je wakker maken op de tijd die jij hebt ingesteld, zorgt deze app ervoor dat ze je wakker maken op het juiste moment. Daarnaast kun je ook via statistieken zien hoe jouw slaapcyclus eruit ziet.
Met de Slaap-app op de Apple Watch kun je slaapschema's instellen om je slaapdoelen te behalen. Als je je Apple Watch in bed draagt, kun je zien hoelang je remslaap, kernslaap en diepe slaap ongeveer waren en wanneer je wakker bent geweest.
Volwassenen hebben voldoende aan 6 tot 8 uur slaap per nacht. Bij ouderen verdwijnt meestal de behoefte aan lange slaap: hun slaappatroon verandert. 's Nachts slapen ze korter, terwijl ze overdag indutten.
Te weinig REM-slaap heeft vervelende gevolgen. Doordat het brein je ervaringen 's nachts niet goed heeft kunnen verwerken, krijg je het gevoel van een 'vol hoofd'. Je langetermijngeheugen verslechtert, net als je vermogen om je te concentreren en om dingen te relativeren.
Wandel naar de keuken voor een glas water, lees een 'slaapverwekkend' boek in de woonkamer of werk nog wat strijkgoed weg in de bijkeuken. Houd het wel bij rustige en 'hersenloze' activiteiten. Na een kwartiertje of 20 minuten word je vaak vanzelf moe en kun je 'opnieuw' naar bed gaan.
Bij depressieve mensen is het slaappatroon verstoord. Zij dromen meer en langer (REM-slaap), al meteen in het begin van de nacht. Bovendien is de diepe slaap (NREM) kort en niet diep genoeg. Ze worden tussendoor vaak wakker.
Een volwassene besteedt zo'n 15 procent van de nacht aan REM-slaap. Dit verschilt per persoon. Baby's verkeren tot wel 70% van de tijd in droomslaap. Als mensen steeds vaker wakker liggen of wakker worden tijdens de REM-slaap, ontstaat er een probleem met de droomslaap.
Zeven tot acht uur slaap per nacht, dat is voor 65 procent van de volwassenen de ideale hoeveelheid. Opvallend: recent onderzoek suggereert dat zeven uur voor de meeste mensen zelfs beter is dan acht. Twee procent van de volwassenen heeft echt tien of meer uur nachtrust nodig om voldoende uitgerust te ontwaken.
Nachtmodus inschakelen
Met deze functie pas je de kleurtemperatuur van je scherm aan. Het blauwe licht verandert dan naar geel licht, wat beter is voor je ogen.
Het filter voor blauw licht past het licht van het scherm aan, zodat je ogen zich minder hoeven in te spannen. De functie vermindert de hoeveelheid blauw licht dat door het scherm wordt weergegeven. Het blauwe licht zorgt ervoor dat de productie van melatonine (slaaphormoon) onderdrukt wordt.