De daadwerkelijke sterilisatie (dus eigenlijk een castratie) is een operatie van ongeveer 20 minuten. In de buikwand wordt een sneetje gemaakt van 3-5 cm (afhankelijk van de grootte van de hond). Via dit gaatje worden de eierstokken verwijderd uit de buik. Ook wordt de baarmoeder goed gecontroleerd.
In het algemeen is 2-3 dagen pijnstilling voldoende om uw hond zich prettig te laten voelen. Let op! ook als het lijkt alsof uw dier helemaal NIET pijnlijk is, raden we toch aan de tabletten te geven. De wondgenezing en het herstel gaat aantoonbaar sneller met de medicijnen!
Elke hond reageert anders op narcose middelen en het verschilt dus ook hoe snel ze “mentaal” weer de oude zijn. Bij de meeste honden is dit de dag erop (na een nacht lekker verder uit slapen) sommige honden, zeker als ze wat ouder zijn, doen er 3-5 dagen over om weer helemaal het oude karakter te hebben.
Is uw hond gesteriliseerd dan adviseren wij de hond zo'n 12 dagen haar rust te geven, hierdoor krijgt de wond de kans om goed te herstellen. Wij adviseren u dus ook om uw hond aangelijnd uit te laten en het springen te voorkomen. Bekijk onze honden pagina voor meer informatie over wat we voor uw hond kunnen betekenen.
Er wordt oplosbare hechtingen gebruikt. De ingreep duurt ongeveer tien tot twintig minuten. Na de sterilisatie kunt u weer naar huis.
De meeste teven herstellen snel van een sterilisatie. Ze voelen zich al snel weer fit. Toch is het goed je hond nog een paar dagen rust te geven zodat de wond goed kan herstellen. Na een dag of tien volgt er een wondcontrole bij de dierenarts.
De eerste 10 -14 dagen moet de hond rustig gehouden worden. Dit houdt in dat de hond bij het uitlaten ALTIJD aangelijnd moet zijn. Het is absoluut NIET toegestaan om de hond te laten zwemmen.
Een laparoscopische operatie wordt ook wel een kijkoperatie genoemd. De dierenarts hoeft niet met de handen in de buik en de eierstokken hoeven niet buiten de buikholte worden gebracht. Hierdoor is de ingreep minder pijnlijk, is de kans op complicaties veel kleiner en zal uw hond sneller herstellen van de ingreep.
Beweging: Om te zorgen dat de hechtingen niet onder druk komen te staan, mag de hond de eerste 10 dagen niet springen (bijvoorbeeld naar een bal of op de bank), geen trappen lopen en niet zwemmen. Vruchtbaarheid: Teven zijn na de sterilisatie direct onvruchtbaar.
De risico's. Bij teefjes bestaat er een zeer geringe kans op urine-incontinentie, vroeg of laat na sterilisatie. Hoewel natuurlijk best vervelend, is deze aandoening met medicatie goed te behandelen.
Na sommige operaties is het belangrijk dat je hond de eerste dagen, of zelfs weken, zo min mogelijk beweegt. In deze gevallen wordt 'benchrust' voorgeschreven door de dierenarts. Door je hond in de bench te laten beperk je zijn bewegingsvrijheid en doet hij verplicht rustig aan.
De meeste teefjes zullen na de sterilisatie niet van karakter veranderen. Echter door hormoonveranderingen kunnen sommige teefjes na de sterilisatie rustiger en aanhankelijker worden, maar andere juist feller en soms agressiever.
Situatie na narcose
Het kan echter een tijdje duren voordat alles weer helemaal normaal is. Daarom zijn huisdieren na narcose vaak onrustig en kunnen ze piepen, rillen, jammeren of met de kop zwaaien. Het lijkt alsof uw dier dan pijn heeft. De oorzaak echter van dit gedrag is het uitwerken van de narcose, niet de pijn!
Nadelen van de plastic kap:
Slaapt niet echt comfortabel. De lusjes waarmee je de kap aan de halsband vastmaakt gaan vrij snel stuk. De kap kan vast komen te zitten aan de bench spijlen. Bij honden met een dikkere nek en kortere snuit is de kap vaak veel te lang.
Ook bij sterilisatie geldt dat de behandeling per hond of kat, maar ook per dierenarts verschilt. De kosten van sterilisatie van de hond of poes liggen gemiddeld tussen de €180 en €550.
Als hij er echt aan zit, dan is het 10 dagen of totdat je op controle gaat bij je dierenarts. Als hij er niet aan zit, of je bent er zelf bij om te corrigeren dan mag hij af. Kap of kraag is niet leuk, maar je moet er even doorheen. Het is namelijk nog zieliger als de wond door het likken gaat ontsteken of open gaat.
Een wond moet snel genezen als het dier er echt niet aan kan zitten. Als de genezing niet vordert binnen 3 dagen ondanks dat het dier er niet aan kan zitten, dan is er doorgaans meer aan de hand (infectie, er zit nog iets in de wond, parasieten). Ga naar de dierenarts en wacht niet langer af.
Hoe lang je hond een medische romper of beschermend shirt nodig heeft na sterilisatie, hangt af van de wond en van je hond. Als de wond klein is en goed geneest, dan kan het beschermend shirt vaak met 2 tot 3 dagen al uit, tenzij je hond aan de wond likt of krabt.
Probeer uw hond te corrigeren indien deze hieraan wil gaan zitten. Lukt dit niet, dan adviseren wij dat u een jeukstillende zalf, hondenkap of Medical Pet Shirt komt halen. De hechtingen die wij gebruiken lossen vanzelf op. Na 10 dagen is de wond waterdicht.
We adviseren neutered junior/adult voeding van Royal Canin. Deze voeding speciaal voor gecastreerde/gesteriliseerde honden heeft een verlaagd energiegehalte en hoog eiwitgehalte om overgewicht te voorkomen. Daarnaast heeft de voeding een hoog verzadigend effect om het hongergevoel weg te nemen.
De eerste 10 dagen na de operatie moet uw dier rustig blijven voor een optimale wondgenezing. Laat uw hond aan de lijn uit en laat hem/haar geen balspelletjes doen, springen of zwemmen. Wij adviseren om uw kat deze periode binnen te houden. Mocht het nodig zijn, dan krijgt uw dier medicijnen mee.
Een loopse teef is vaak wat onrustig, afgeleid en een beetje humeurig. Ze zal ook vaker kleine plasjes laten tijdens het uitlaten om haar geur te verspreiden. Vaak is de eetlust van een loopse teef ook wat minder. Loopsheid uit zich bij iedere hond anders.
Oplosbare hechtingen, deze zitten aan de buitenzijde van de huid en zijn dus wel te zien. Deze hechtingen zullen vanzelf verdwijnen. Uw hond kan ze er met veelvuldig likken en bijten wel uit krijgen, let hier dus goed op. Oplosbare hechtingen, die in de huid zijn gehecht, u kunt ze dus niet zien.
Door de narcose kan de lichaamstemperatuur dalen. Dieren kunnen na het wakker worden onrustig zijn, piepen, rillen, jammeren, wankelen of met de kop zwaaien. Soms lijkt het net of een dier pijn heeft. Wij zorgen tijdens en na operaties dat uw dier goede pijnstilling krijgt.
Hondenvoer voor een gecastreerde hond
Als vuistregel geldt dat de hoeveelheid calorieën van het nieuwe voer ongeveer 20 tot 30 % lager moet liggen dan in het reguliere voer. Zo hebben gecastreerde honden en honden met overgewicht ca. 52 kcal per kg lichaamsgewicht nodig.