Waar komt de trips vandaan? Tripsen komen je huis binnen via je kleding of de wind. Zoals gezegd is de trips niet kieskeurig, dus al je kamerplanten lopen gevaar.
Trips kan op je planten terecht komen via een nieuwe plant die je koopt of krijgt, via de wind, of via je kleren als je ergens anders een tripsje hebt opgepakt. Niet helemaal te voorkomen dus. Al kun je een nieuwe plant wel even in quarantaine zetten voordat je hem aan je andere planten introduceert.
Larven zitten in clusters aan de onderkant van het blad.De trips verpopt zich onder de grond of andere beschutte plaatsen op de plant, maar soms ook in bloemen of bladeren. De trips verspreidt zich door te vliegen van plant naar plant. Trips komt vaak voor in ruimtes die een lage luchtvochtigheid hebben.
Hoe rupsen doden? Rupsen doden kan met de hand, met gif of door gebruik te maken van natuurlijke vijanden van rupsen zoals vogels, egels en insecten. Ook kunt u voorkomen dat de vlinders eitjes leggen op waardplanten. Leg daarvoor insectengaas over uw groenten.
Trips zijn langwerpig met verschillende kleuren en kleine vleugels. Ze zijn zichtbaar als streepjes op de planten. Spint is ovaalvormig of rondvormig en heeft een beige of gele kleur met aan de zijkant twee donkere plekken. Vooral deze donkere plekken zie je als stipjes op de plant voortbewegen.
Om de trips tegen te gaan, kun je gebruik maken van de Pokon Tegen Hardnekkige Insecten Spray of Concentraat. Dit middel bestrijdt trips op groente, fruit, kamerplanten en buitenplanten en heeft een nawerking van 14 dagen.
Trips zijn hele kleine beestjes die met het blote oog bijna niet te zien zijn. Zonder vergrootglas zien ze eruit als kleine zwarte streepjes of stipjes op het blad. Trips is een zeer gevreesde plaag onder kwekers.
Het beste wat u kunt doen om Trips te voorkomen, is om de omgeving rond uw plant schoon te houden. Maak de pot vrij van bladeren en andere afvalstoffen waar trips zich in kunnen verbergen. Verschoon ook regelmatig de potgrond van de plant. Controleer regelmatig de planten op trips en verwijder ze zodra u er een ziet.
Een volwassen vrouwtje leeft zo'n 75 dagen. In onderstaande overzicht is te zien dat de tripsen zich zowel in de bodem als op de planten begeven.
Tripsen kunnen een ware plaag vormen op planten en de planten flink aantasten. Tripsen zijn kleine beestjes die schade aan het blad veroorzaakt. Ze bijten het bladweefsel kapot en zuigen de sappen eruit.
Larven herken je aan hun gele, witachtige kleur en ze leven dicht op elkaar. In het eerste stadium van de larf is hij een beetje transparant en ongeveer een halve millimeter groot.
Wat is een trips? Tripsen of donderbeestjes zijn zeer kleine gele, bruine of zwarte insecten van ongeveer 2 mm groot. Ze voeden zich met het sap van planten. Alle tripsen behoren tot familie van de thripidae, maar sommige soorten hebben het eerder gemunt op moestuinplanten en andere op fruitplanten.
Trips zijn met het blote oog bijna niet te zien. Zonder vergrootglas zien ze eruit als kleine zwarte streepjes of stipjes. Een volwassen trips is bruin tot zwart van kleur en heeft een lengte van 1 à 2 mm. Babytripsjes of tripslarven zijn ongeveer 1 millimeter groot en geel of groen van kleur.
Met onweer op komst stijgt de luchtvochtigheid vaak snel nog meer, vandaar dat ze dan in 1 keer voor ons zichtbaar worden. Ze zijn daarom ook nog wel bekend onder de naam dondervliegjes. Zo gauw de lucht weer droger is, verkassen de beestjes weer naar hogere luchtlagen.
De onweersvliegjes zitten vaak aan de onderkant van de bladeren. Het zeepwater moet alleen gebruikt worden bij een zware aantasting, want de zeep is niet goed voor de planten. Bij een lichte aantasting kan het ongedierte afgespoeld worden met een waterspuit of een krachtige waterstraal.
In warme periodes met een hoge luchtvochtigheid hangen deze insecten laag in de lucht.Die hoge luchtvochtigheid is vaak van kracht als er een onweersbui aan dreigt te komen. Daardoor lijkt het alsof de onweersbeestjes alleen met onweer actief zijn.
Hoewel ze niet groter zijn dan een speldenknop, hebben ze volgens insectenkenner Eric Mahieu uit Kamperland wel degelijk nut. "Want dat heeft elk diertje. Ze doen verder niet veel, maar het gaat in de natuur om eten en gegeten worden.
Hele kleine bruine of gele puntjes/vlekjes bovenop het blad kunnen duiden op spint.
Orius roofwantsen eten larven en volwassen tripsen, geen eitjes. Verder eet Orius ook bladluizen, spint, witte vlieg of motteneieren.
Welke planten zijn gevoelig voor trips? Tripsen lusten alle planten wel, maar kamerplanten met dunnere bladeren hebben ze het liefst. Op vetplanten en cactussen zal je ze dus niet zo gauw tegenkomen.
Hoe lang leven onweersvliegjes? Volwassen onweersvliegjes worden ongeveer 75 dagen oud. Dit is net lang genoeg om zich voort te planten en ook om voldoende schade aan planten aan te richten (helaas).
Spint is een infectie van mijten op de plant. Het zijn zeer kleine mijten ter grote van een speldenkop, waardoor ze lastig te zien zijn.
Strooi de overgebleven roofmijten uit bij nog niet-besmette planten. Trips en spint springen zo over naar een nieuwe plant en het is natuurlijk jammer als je terug bij af bent.
Je geïnfecteerde plant zal je goed schoon moeten maken om van de infectie af te komen. Sommige beestjes kun je met een goede straal van de douche al van je plant afspoelen, zoals bijvoorbeeld bladluis. Dat betekent nog niet dat je er helemaal vanaf bent, dus hou je plant goed in de gaten en herhaal het eventueel.
Zeepspiritus – een klassiek, milieuvriendelijk bestrijdingsmiddel tegen bladluis, spint en witte vlieg. Eenvoudig te maken door 20 ml zachte zeep en 20 ml brandspiritus met 1 liter water te mengen. Vernevelen over de te behandelen planten. Na vijf tot zeven dagen de behandeling herhalen.