Een kledingstomer is in veel gevallen geen complete vervanging voor je strijkijzer. Zo verwijder je met een handstomer geen hardnekkige kreukels, omdat de continue stoomproductie over het algemeen te laag is. Bedenk daarom vooraf waarvoor je de kledingstomer gebruikt.
Gebruik je haardroger. “Voor een snelle oplossing, kan je je haardroger gebruiken”, zegt Kegan. “Om de kreuken eruit te krijgen, hang je je kledingstuk op en besprenkel je de kreuken met wat water. Föhn dan je kleding.
Kijk uiteraard even op het etiket hoe warm het kledingstuk gestreken mag worden. Heeft het strijkijzertje één stip dan moet je koud strijken, met twee stippen warm en met drie kun je het heet strijken. Staat er een kruis door het strijkijzer heen, dan mag je het uiteraard niet strijken.
Maar door je kleding te strijken haal je de kreukels eruit en dat staat wel zo netjes als je het draagt ! Een ander doel van strijken is om het textiel glad te maken waardoor het vuil minder goed hecht. Door te strijken op hoge temperaturen dood je bacteriën waarmee je besmettingsgevaar voorkomt.
Anti-kreuk: Tijdens het wassen en centrifugeren draait de wasmachine op een lager toerental. Daarnaast blijft de wasmachine nog rustig draaien (niet continue) totdat je de was eruit haalt. Sportkleding: Tijdens dit wasprogramma wordt er extra goed gespoeld zodat eventuele zweetlucht verdwijnt.
Wanneer de centrifuge snelheid te hoog is, zal de kleding gekreukt uit de wasmachine komen. Wanneer de temperatuur van het wasprogramma te hoog is, kan de kleding in de machine kreuken. Wanneer er een verkeerd programma gekozen wordt, kan de kleding gekreukt raken.
Spuit het kledingstuk met een mengsel van 240 ml water en 5 ml wasverzachter. Hang het dan op in je badkamer en neem een douche. De stoom uit de douche helpt eventuele kreukels in het kledingstuk los te laten. Doe het kledingstuk vervolgens gedurende een paar minuten in de droger als het na het douchen nog vochtig is.
Stomen is meestal een betere (en veiligere!) manier om kreukels uit polyester te halen. Hang het vochtige polyester overhemd op en behandel het met de kledingstomer, waarbij je direct contact met het materiaal vermijdt. De hete stoom zal kreukels verwijderen en je kledingstuk binnen een paar minuten laten drogen.
Sommige donkere stoffen moeten voor het strijken binnenstebuiten worden gedraaid, omdat donkere stoffen snel kunnen gaan glanzen wanneer ze worden gestreken. Ook kwetsbare prints of kleding met opdrukken zoals pailletten mogen alleen binnenstebuiten worden gestreken.
Delicate stoffen als kant en wol mogen niet in direct contact komen met het strijkijzer. Gebruik dus een vochtige doek als je deze stofsoorten strijkt. Zorg dat de doek vochtig is en niet kletsnat.
Viscose heeft een natuurlijke waskrimp van 4-8%. Geen zorgen. Strijk en trek voorzichtig het item terug in model nadat het uit de machine komt. Om kreuken te voorkomen is het aan te raden om na het laatste spoelbad kort, of helemaal niet te centrifugeren en je items niet te drogen in een droogtrommel.
Je zou zeggen dat strijken slecht is voor je kleding. Dit is deels waar. Wanneer je echter op een lage temperatuur strijkt, en het kledingstuk binnenstebuiten strijkt kan het weinig kwaad. Kleding die gestreken wordt blijft langer mooi in vorm.
Natte handdoek
Zet je kleding op een vlakke ondergrond zoals de strijktafel, eettafel of op de grond. Doe een natte handdoek op de kreukels en druk dit stevig aan. Laat je kleding drogen en weg zijn de kreukels.
1. Stomen is minder schadelijk. De stomerij van tegenwoordig gebruikt groene producten en die zijn minder schadelijk voor je kleren dan het ouderwetse thuis wassen en drogen. Je delicate kleren die speciale aandacht nodig hebben, worden altijd behandeld met de beste zorg.
Leg je kledingstukken plat neer (vooral handig om boorden, kragen of hardnekkige kreukels te stomen) of hang ze aan een deur. Steek de stekker van je stomer in het stopcontact en laat het apparaat opwarmen. Na 45 seconden is de stomer voldoende opgewarmd voor verticaal gebruik, na 90 seconden voor horizontaal gebruik.